Küzdelem a megelőzésért

2019. 05. 08., sze - 14:22
Zsaru Magazin

Új elemekhez nyúltak régi küzdelmükben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) baleset-megelőzéssel foglalkozó zsarui.

A prevenciós tevékenységére, üzeneteire rendszeresen figyelmet fordító rendőri stáb április 17-én tévés forgatócsoportok kameráinak kereszttüzében rendezte meg bemutatóját.

Kutyateringette alkohol, lehetne sommás összegzése a Dunakeszin megrendezett véres szimulációnak. De ha véres, akkor talán túl megengedő a szókapcsolat, hiszen a zsaruk épp ez ügyben zéró toleranciát hirdetnek mindennemű kihágással szemben. Hogyan kerül össze akkor mégis alkohol és házi kedvenc?

– Az ittas vezetés elleni ismételt figyelemfelkeltés sajnos mindig időszerű – mondta Ménkű Szilvia alezredes, a PMRFK Rendészeti Igazgatóság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – Tavaly az év első három hónapját az ittasan okozott halálos kimenetelű balesetek terén sikerült a számunkra számszakilag az egyetlen elfogadható mutatóval zárnunk: nem történt ilyen Pest megye útjain. Idén, az első negyedévben egy ember veszítette életét az említett körülményekből fakadóan: ez az egy tragédia is sok, főleg annak tudatában, hogy önmérséklettel, a közlekedési szabályok betartásával ennek az emberéletnek sem kellett volna elvesznie. Az utóbbi évekre visszamenően az összes baleseti adatot vizsgálva az alkoholos befolyás 7 százalékban volt kimutatható, nem tehetjük meg tehát, hogy befejezzük, vagy akár arányaiban csökkentjük a lakosságnak szánt megelőzési üzenetek tolmácsolását. Mostani akciónkra országos médiumokat hívtunk meg, amelyek a szándékosan sokkolóra hangolt, megrendezett jelenet felvételének, majd sugárzásának lehetősége mellett rövid hatósági összegzést is eljuttathatnak olvasóikhoz, nézőikhez a problémáról.

A PMRFK közlekedésrendészeti osztályának baleset-megelőzési csoportja tavasszal plakátkampányt is indít az ittas vezetés visszaszorításának érdekében. Kíméletlen, de őszinte grafikát készítettek: az ittas vezetőt járművével töltött lőfegyverként ábrázolják, akinek bármilyen, vétlen és védtelen közlekedő a célkeresztjébe kerülhet.

– Szándékosan alkalmaztunk plakátjainkon erős, megszólító és elgondolkodtató megjelenítési módot – magyarázta Pacsuta Ágnes főhadnagy, a baleset-megelőzési csoport főelőadója. – Felfoghatjuk az ittas, képességeinek, ítélőkészségének nem, vagy csak nyomokban birtokában lévő vezetőt időzített bombának, amiről nem tudjuk, mikor robban. Tekinthetjük elszabadult hajóágyúnak, aki letarolja az elébe kerülőket. A szesz hatása alatt lévő sofőr cselekménye igencsak emlékeztet az orosz rulettre is, ahol pusztán a véletlenen múlik, hogy élve vagy halva kerül ki az értelmetlen kockáztatásból. Lesznek, akiket talán éppen ezek a párhuzamok ébresztenek rá arra, hogy mennyire veszélyeztetik magukat, és mások biztonságát: szeretnénk, ha akár e radikális megszólítások hatására utasítanák vissza a feléjük nyújtott pálinkáspoharat, vagy adnák át önszántukból a slusszkulcsot, ha mégis az italfogyasztás mellett döntöttek. Megszokott, hogy demonstratív szimulációinkat társszervi közreműködéssel rendezzük. Ebben semmi hatásvadászat nincs: a hétköznapokon, a valós balesetekben is közösen küzdünk a sérültek életéért. Mai jelenetünk tömeges sziréna és kékfény-felhozatal, a rendőrségi szolgálati autók mellett a rohamkocsik, a tűzoltóautó láttatása szintén azt a célunkat szolgálja, hogy tudatosítsuk a veszély mértékét, rámutassunk arra, hogyan törhet ketté egy élet akár egy néhány száz méteres úton egy tragikus találkozás esetén.

Ha újságban olvasunk róla, nem érezhetjük át egy gyalogosgázolás borzalmát. Tévés beszámolók sem mutatják etikai okokból, mennyire döbbenetes látványt nyújt a jármű alá került, kifacsarodott és pillanatok alatt élettelenné váló emberi test. Szívbemarkoló a szimulációt közelről figyelni, de inkább így kerüljön rá sor, egy előre megírt forgatókönyv négydimenziós megvalósításaként, mint spontán drámaként az utakon. A jelenet olyan eseményt dolgoz fel, ami sajnos bármikor megtörténhet: ittas vezető és ittas utasa gépkocsijával robogva halálra gázol egy kutyáit sétáltató fiatalt. Az autó alá kerülő lány megmentésén rögvest serénykedni kezd a kiérkező rendőr, mentős, a tűzoltók a műszaki mentést végzik, de közös erővel sem tudnak segíteni az áldozaton. Egészen szívszorító, ahogyan az egyik kutya elszalad a baleset után, de a másik kitartóan ugat gazdája fölött állva, mintha csak rá akarná bírni mozdulatlansága feladására – de a lány már nem reagál, nem néz bele az aggódó kutyatekintetbe soha többet, egy felelőtlen sofőr tette miatt a közös séták örökre befejeződtek.

– Egy új, eddig kevésbé feldolgozott vetületét is be kívántuk mutatni a közlekedési baleseteknek – beszélt a négylábú résztvevők apropójáról Pacsuta Ágnes főhadnagy. – Az Országos Mentőszolgálat, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pest Megyei Vöröskereszt már több szimuláció készítésében volt partner, ezúttal felvettük a kapcsolatot a Mancs a kézben Mentőkutyás Egyesülettel is.

– Persze, az emberélet a legelső és legfontosabb, de egy balesetnek nem csak személyi sérültjei, áldozatai lehetnek – mondta el Zachár Erzsébet és Pinkóczi Diána, akik Kávét és Nortont hozták el a demonstrációhoz. – A jelenetben kétféle állati reakciót mutattunk be: Kávé, aktív mentőkutyaként dolgozó belga juhászunk szerepe szerint a közelében lejátszódó gázolástól megijed, és elfut: akárcsak társai teszik százszámra a szilveszteri petárdázás sokkjától. Ez a kiváltott magatartás további bonyodalmakat rejt magában: a riadt, összezavarodott kutya magára és a közlekedés további résztvevőire is veszélyt jelenthet. Arra kívánunk figyelmeztetni, hogy az elsődleges, az emberélet megmentése érdekében tett lépések után érdemes a megijedt kutyát is gondjainkba venni, mielőtt ő maga okoz újabb szerencsétlenséget. Norton, a mentőkutyaként már nyugalmazott amerikai bulldog alakította a gazdája mellől nem tágító, aggódó ebet. Ilyen helyzetben, vagy ha a balesetet szenvedő, illetve okozó gépjárműben találunk kutyát, célszerű őt a helyszíntől minél távolabb vinni, lehetőleg megkötni, vagy valaki felügyeletére bízni. A baleseti helyszínekre kivonuló hatóságok tagjai ismerik az állatok mentésére létrehozott protokollt, a mentőlánc működését. Nekik kell átadni a talált kutyákat, ők gondoskodni fognak róluk.


Szilágyi Attila
Fotó: Béres Márton, Rendőrség

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

TÁJÉKOZTATÓ – frissítve

Az agrárágazat munkaerőigényének biztosítása céljából az ágazatban dolgozók csoportos határátlépésére igénybe vehető határátkelőhelyekről.