Küzdőszellem és bajtársiasság

2020. 10. 14., sze - 10:42
Zsaru Magazin

Felemelő és torokszorító, küzdelmes és fantasztikus energiákat megmozgató, rendkívüli aktivitású tiszteletadáson vettek részt aktív hivatásosok, rendőrhallgatók, társszervi dolgozók és civil partnerek szeptember 25-én, megemlékezve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Sportegyesületének tragikusan fiatalon elhunyt tonfainstruktorára.

Második alkalommal rendezték meg az NKE Ludovika Campusán a néhai Somorjai Gábor hadnagy nevét viselő emlékversenyt. A tavaly­előtt, 31. életévében betegségben elhalálozott tisztre és oktatóra egész napos, kőkemény és összetett feladatsor leküzdésével emlékeztek meg barátai, kollégái, egykori tanítványai és a versenyre meghívott csapatok. A tisztelgő megmérettetés szervezéséből és megrendezéséből kivette részét az NKE elnöke, és az NKE Sport­egyesületének főtitkára, dr. Tomasitz István vezetésével az egyetem öt szakosztálya.

– A Somorjai Gábor Emlékversenyt a névadójára jellemző küzdőszellem és bajtársiasság jegyében rendeztük meg – mondta el az esemény egyik főszervezője, Baksai Károly, az NKE tonfaszakosztályának instruktora. – A rendészeti pálya kivételesen kemény foglalkozás, Gábor elsődleges feladatának tekintette az ezt az utat választó fiatalok segítését, támogatását, lelkiismeretes és szakszerű felkészítését a hivatásra. A húszcsapatos mezőny összeállításával igyekeztünk megjeleníteni ennek a tudásátadásnak a szellemiségét. A négyfős csapatok között voltak aktív megyei bevetési egységek, végrehajtó-műveleti feladatkörüket szintén naponta gyakorló társszervi alakulatok a Magyar Honvédség katonai rendészetétől, a büntetés-végrehajtástól, képviseltette magát a Készenléti Rendőrség, részt vettek hallgatói és oktatói csapatok, és eljöttek civil sportegyesületek küzdősport-szakosztályainak küldöttségei is. Három kategóriába soroltuk az indulókat: aktív, növendék és vegyes csapatok alkották a mezőnyt.

– Szándékunk szerint a rendezvény a megemlékezés mellett kiváló alkalmat teremt arra is, hogy a feladatok végrehajtása közben lehetőség legyen egyfajta informális tapasztalatcserére is – folytatta Baksai Károly. – Ugyancsak jó lehetőség adódott kinek-kinek saját képességei felmérésére: oktatók láthatták tanítványaik teljesítményében munkájuk eredményességét, jelenlegi tisztjelöltek, pályakezdők kerülhettek közvetlen közelségbe a legkomolyabb és legveszélyesebb rendészeti feladatköröket gyakorló közterületi támogató alosztályok bevetési állományrészével. A verseny platformot teremtett egymás megismeréséhez, közös képzések elindításához, vagy az MH katonai rendészetének esetében azok további elmélyítéséhez. Bizonyos feladatoknál lehetőséget adtunk arra, hogy a csapattagok segítsék egymást, más penzumoknál a négyesek szétoszthatták maguk között – egyéni képességeik alapján – a feladatrészeket, megint más szituációban egy csapattagnak kellett küzdenie az egység boldogulásáért, azaz pontjaiért. Ez a szisztéma közelebb vitte a versenyt a való életben adódó helyzetekhez, ahol a rendőrök sokszor ugyanígy segítik egymás munkáját, vagy vállalnak magukra önként tetemesebb terhelést. Nem kivételeztünk a női indulókkal, illetve csak néhány ponton, hiszen az utca, azaz a közterületi szolgálat sincs tekintettel egy-egy intézkedés alkalmával annak végrehajtójára. A sokrétű fizikai megterhelés mellett szituációs állomásokon is bizonyítaniuk kellett felkészültségüket a résztvevőknek, a hivatás komplexitásának modellezésén túl így fektettünk hangsúlyt a rend­őrszakmaiságra is.

A személyes hangvételű megnyitón köszöntötte az egybegyűlteket a verseny különdíját felajánló Somorjai család nevében a néhai hadnagy bátyja, Somorjai Péter. A csapatok a sorsolást követően kezdték meg forgószínpadszerű elosztásban teljesíteni a feladatokat.

Fizikai erőt, ügyességet és elszántságot követelt az akadálypálya, ahol a csapattagoknak időre kellett kúszni, mászni palánkon, Jákob-létrán, kötélfalon, csövön, átlábalni autógumikon, kapaszkodni nyújtókon és egyensúlyozni gerendákon. Állóképességet vizsgált a futószám gumiabronccsal a nyakban, majd közvetlen ezután statikus erőkifejtésre késztette a négyeseket az erőnléti állomás. Itt az egységek feloszthatták maguk között, hogy ki vállalja a fekve nyomást, az evezést, a felhúzást, a tolódzkodást és húzódzkodást. Különleges, alpinista felkészültséget igényelt a mászófal leküzdése, intézkedéstaktikai kvalitások latba vetését egy közterületi szituáció szakszerű lereagálása. Nem jött rosszul a Police Medic, azaz rendészeti sebesültellátási képzettség az elsősegély-feladat teljesítéséhez, ahol intézkedésbe integráltan kellett szúrt sebet, égési sérülést, hasi sebesülést elszenvedett személyt, és leesett vércukorszintű, zavarodott embert ellátni. Kézfogót adott egymásnak adrenalin és kapszaicin a lövészpályán: csilis sütemény elfogyasztásával lehetett jogos előnyt szerezni, azaz lőtávot csökkenteni a szituációs lőgyakorlatnál. A csípős hatóanyag generálta szervezeti reakciók, úgymint izzadás, könnyezés és levegőkapkodás egyéni tűrőképességtől függően eltérően nehezítették az összpontosítást, a csapatok többsége így is jól megfelelt a két légpuskával és két pisztollyal megvívott csoportos lőlapluggatáson. 

A sokfordulós, rafinált és izzasztó megmérettetés végig maximálisan sportszerűen zajlott. Érezhető volt a bajtársias légkör: sokszor pont a legnagyobb riválisok biztatták egymást, a végletekig elsavasodott izomzatú kollégákat még egy és még egy ismétlésre ösztönözve, sokat látott, rutinos mektások gratuláltak őszintén törékenynek tűnő hallgatólányok erőn felüli teljesítéséhez.

 

Eredmények

Növendék kategória:

1. Kiképzők, 2. Tonfa Blue, 3. Tonfa Pink


Vegyes kategória:

1. Gunners, 2. Keikan -Shinden, 3. Blue Line

4. Aranysakál, 5. Tonfa Főnix, 6. Tonfa Black,

7. Amazonok


Aktív kategória:

1. Készenléti Rendőrség  KSZI BTA

2. TISZA I. MEKTO

3. MH Katonai Rendészeti Központ

4. TISZA II. MEKTO

5. Készenléti Rendőrség KSZI NMA

6. Készenléti Rendőrség személyvédelem

7. BVOP Központi Támogató Főosztály Műveleti Osztály – Fekete Kutyák

8. KÖRÖS KTA

9. CSERHÁT KTA

10. BÜKK KTA

 

Szilágyi Attila
Fotó: Szabó Gabriella, NKE


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elbuszozott – felismeri?

Elkötött egy távolsági buszt a gyanú szerint a felvételen látható férfi. Segítsen azonosítani!