Lecsaptak a fegyveres rablókra

2021. 09. 10., p - 08:08
Zsaru Magazin

Éjjel 11-kor a saját otthonában tört rá két férfi símaszkban egy fiatal párra július 7-én Szolnokon. A fegyveres rablókat több mint egy hónapon át tartó, kiterjedt nyomozást követően fogta el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya kommandósok bevetésével.

A 20 éves elkövetőket rögtön kihallgatták, beismerő vallomást tettek.

Máig nem tudni pontosan, hogy miért épp a szolnoki Szántó körút és azon belül is az egyik négyemeletes társasház második emeleti lakását választotta ki a rablópáros. Egy azonban biztos, július 7-én éjjel talpig fekete ruhába öltözve, símaszkban, minden előzmény nélkül jelent meg a két férfi a harmincas pár ajtaja előtt. Először megpróbáltak úgy bejutni, hogy lenyomják a kilincset, majd, miután zárva volt az ajtó, kopogtattak. „Ki az?” – szólt ki az ajtó mögül a férfi, mire a rablók egyike azt válaszolta: „A szomszéd.”

– A sértett résnyire kinyitotta a bejárati ajtót. Ugyanabban a pillanatban az egyik elkövető erővel benyomta azt, és a támadók bejutottak a lakásba – mondja Tóth Attila őrnagy, kiemelt főnyomozó. – A sértett próbált védekezni, felülről ráfogott az egyik pisztolyra, aminek a csövét le akarta nyomni, hogy ne tartsák felé.

Tóth Attila őrnagy
Tóth Attila őrnagy

Eközben azonban elesett. Az egyik szobából pedig kilépett a férfi élettársa, aki kiabálni kezdett. Rászóltak, hogy hallgasson. „Úgyis erőfölényben vagyunk” – mondták, miközben fegyvert fogtak a két emberre. Majd hozzátették, hogy nem esik bántódásuk, ha engedelmeskedni fognak nekik. Beültették a párt a hálószobába, és az egyik tettes vastag ragasztószalaggal körbetekerte mindkét sértett kezét, majd a szájukat is leragasztotta. Közben a másik fegyverrel tartotta sakkban a megtámadott embereket. Végül 500 ezer forint értékben vittek el forintot és valutát a lakásból. Menekülés előtt az egyikük még levette a rettegő sértettek szájáról a ragasztószalagot, ezzel együtt a lelkükre kötötte, hogy ne értesítsék a rendőröket. Majd a két rabló futva távozott a házból.

– Percekkel később hívta a ­112-t az egyik sértett – folytatja az ügy előadója. – A kollegák nagy erővel szálltak ki a helyszínre. Nyilván ez egy olyan bűncselekmény, ami egyáltalán nem jellemző a városra. Sőt, országos szinten sem. Egy kötözős rablás, ráadásul fegyverrel!

Erőszakkal nyomták be az ajtót
Erőszakkal nyomták be az ajtót

A helyszíni szemle során rögzítették a ragasztószalag-darabot, amelyet az egyik sértett szájára tettek, a tettesek által a lakásban hagyott ragasztótekercset pedig lefoglalták. A nyomozók tanúk után kutattak, adatot gyűjtöttek, ellenőrizték a rablók érkezési és távozási útvonalát is. Összesen nyolcvan kamerafelvételt foglaltak le. A sértettek – annak ellenére, hogy a tettesek símaszkban és talpig fekete ruhában voltak – hihetetlen pontos személyleírást adtak a támadók testalkatáról, koráról és több különös ismertetőjegyükről is. Az egyik elkövetőről kiderült, hogy nagyon jellegzetes, zöldeskék szeme van. Emellett a mozgása alapján is kitűnik a tömegből, miután úgymond vállból dobálja a karját, amikor közlekedik. Az egyik férfi cipőjének a márkáját és a méretét is megjegyezték. Ezzel párhuzamosan a nyomozók górcső alá vették azokat az embereket, akik ellen a közelmúltban erőszakos bűncselekmények gyanúja miatt eljárást indítottak. Felfigyeltek egy hatfős társaságra, közülük az egyik fiatalemberre, S. Zoltánra (20) illettek azok az ismertetőjegyek, amelyeket a sértettek említettek. A kamerafelvételek között is találtak olyat, amelyen a jellegzetesen járó férfi látható nem messze a helyszíntől, közvetlenül a rablás előtt. Később kiderült, hogy a társaság másik tagjának, B. Boldizsárnak (20) pedig a genetikai profilját sikerült rögzíteni a helyszínen.

Hajnalban fogták el őket
Hajnalban fogták el őket

– Augusztus 11-én hajnalban mindkettőjüket a Tisza mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztály bevetési egységével fogtuk el – idézi fel a kiemelt főnyomozó. – A társaság további négy tagját pedig kihallgattuk a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon. Ennek köszönhetően több terhelő tanúvallomást is tettek rájuk.

Nem sokkal később mindkét elkövető részletes beismerő vallomást tett. Közvetlen ezután helyszíni kihallgatáson is pontról pontra elmondták, hogyan követték el a rablást, amelyhez két gáz-riasztó fegyvert használtak. Mindkét gázpisztolyt megtalálta és lefoglalta a rendőrség. A fegyveresen elkövetett rablás bűntettével meggyanúsított férfiakat őrizetbe vették, majd két nappal később a bíróság a letartóztatásuk mellett döntött. Mindketten ragaszkodtak hozzá, hogy a jegyzőkönyvükben szerepeljen: nagyon megbánták, amit tettek, bocsánatot kérnek a történtekért a sértettektől.            

P. G. J.

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ, RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rongálás miatt keressük

A kiskunhalasi rendőrök a lakosság segítségét kérik egy bűncselekmény feltételezett elkövetőjének megtalálása érdekében.

 

Baleset az M1-es autópályán

A főváros felé vezető oldalon, Mány térségében a rendőrök teljes szélességében lezárták az autópályát.

 

Egy nap, négy elfogás, két előállítás

A Szekszárdi Rendőrkapitányság és több bíróság is körözte az elfogott férfiakat, két fiatal lány pedig a gyermekotthonból tűnt el, ezért keresték őket.