Lehetséges küldetés

2018. 11. 08., cs - 16:18
Zsaru Magazin

Színházi szakemberek, pedagógusok és természetesen zsaruk fognak össze a felnövekvő nemzedékért. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) új prevenciós programjának sikerére és stabilitására számít.

Kultúra, oktatás és rendészet képviselői, a Mission Possible – Lehetséges küldetés névre keresztelt programsorozat résztvevői és vezetői adtak találkát egymásnak október 17-én a Kőbányai Kulturális és Szabadidő Központban. Eltérő területekről érkeztek, de szándékuk közös: a segíteni akarás – lehetőleg még a bekövetkező baj előtt. Drámákkal küzdenek a katasztrófák ellen. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) vezetői az új kezdeményezést több mint életképesnek tartják, és minden korábbinál több erőforrással támogatták. Ha a program vadonatúj is, résztvevői korábbi, hasonló tematikájú munkáikkal már letették névjegyüket. Így az NBT tudta, lelkiismeretes, profi, kreatív szakembereinek törekvéséhez nyújt segédkezet. Az új pályázat projektindító rendezvényén Hatala József ny. altábornagy, az NBT elnöke és Mihály István dandártábornok, Pest megye rendőrfőkapitánya köszöntötte a megyei főkapitányság csapatát és a városi kapitányságok bűnmegelőzési előadóit, egyben elismeréssel szóltak korábbi tevékenységükről is.

– Ez a mai nap ünnep, egyben egy új állomás munkánkban – magyarázta Szoboszlai Zsuzsa alezredes, a PMRFK bűnmegelőzési osztályvezetője. – Az elmúlt években foglalkoztunk a szépkorúak ezreinek kortárs képzésével. A gyakorlatban vizsgáltuk és vizsgáztattuk a civil együttműködőkkel közös minőségi prevenciós munka hatékonyságát, az élménypedagógia módszerének alkalmazását, valamint nyolcadik éve szervezzük és bonyolítjuk le az országossá terebélyesedett Krimit tud? vetélkedőket. Ismét az ifjúságvédelem területe felé fordultunk, a Közös nevezőn, a Ne bánts engem, világ és a Csak semmi pánik elnevezésű projektjeink után az iskolások mellett ezúttal a velük foglalkozó kollégákra és pedagógusaikra is fókuszálunk. Tapasztalatainkat hasznosítva a pályázati program összeállítása során megvalósított célkitűzésünk volt, hogy helyet kapjon a közép- és általános iskolai diákokat közvetlenül megszólító színház- és drámapedagógia. A tanévben három színházi produkciót mutatunk be, mindhárom darab az internetes veszélyeket taglalja. Projektpartnerünk, a Káva Kulturális Műhely a Troll és a Massza című előadásokat, a Nézőpont Társulat pedig kolléganőnk, Kiss Edit százados Hálózat-on című egyfelvonásosát adja elő. Nem szimpla tematikus színházról lesz szó, a bemutatók után szakemberek interaktív formában értelmezik a látottakat a közönséggel. Figyeltünk arra, hogy a projekt része legyen a bűnmegelőzési előadók és általános iskolai pedagógusok egyidejű élménypedagógiás tréningje. Megfigyeltük, hogy jelentősebb a megszólító erő, fokozott az üzenetek hatékonysága, ha a rendőrség e területtel foglalkozó munkatársai és a tanárok a prevenciós munkát közösen végzik. A programba helyeztünk egy kétfordulós, elméleti és gyakorlati részből álló vetélkedőt, ahol a rendvédelemhez, bűnmegelőzéshez, biztonsághoz kapcsolódó feladatok teljesítése során a korosztály a rendőrkapitányságok bűnmegelőzési szakembereivel közös csapatokat alkot, így is erősítve a kapcsolatot. A társterületekre kitekintésben is gondolkodtunk, lesz rend-, egészség-, gyermekvédelemmel és sporttal kapcsolatos állomás.

Az alezredes minden részletet nem árult el, megemlített azonban egy feladatsort, amit már teljes mértékben a ma tizenéveseinek ízlésére szabtak. A bűnmegelőzési osztály a manapság népszerű trendet alkalmazva az egyik állomáson egy innovatív elemeket is tartalmazó, mobil szabadulótér kidolgozását tervezi. Itt a résztvevők egymással együttműködve különböző bűnmegelőzési témákat dolgoznak fel, logikai feladatokat oldanak meg. A játék végén a saját életüket, mindennapjaikat érintő következtetéseket vonhatnak le, megoldást találva egy-egy gyakorlati kérdésre, problémára is. Ezen az állomáson logikai feladatok megoldásával egy számkombinációt kell megszerezniük, amivel kinyithatják az adott tárgyra, táskára, ládára szerelt lakatot, zárat, így léphetnek tovább a következő feladathoz.

– A leghatásosabb módszernek a jó példát tekintjük – mondta Grúber Andrea, a közös rendőr-pedagógus tréning szervezője, a Pressley Ridge Alapítvány munkatársa. – Az eredményes bűnmegelőzés elengedhetetlen része, hogy közel hozzuk a rendőröket a korosztályhoz. Egy tegnapi példa is igazolta számomra, hogy milyen fontos megmutatni a gyerekeknek, hogy a rendőrre számíthat, fordulhat hozzá a gondjaival. Egy közlekedési baleset szemtanúja voltam, és a helyszínen vártam meg a kiérkező hatóságot. Közben megfigyeltem az egyik megrongálódott autó két utasának, két óvodás kislánynak a reakcióit. Mikor meghallották a közeledő járőr szirénaszavát, előbb megszeppentek, de személyesen találkozva a rendőrökkel, látva segítő munkájukat már gyermeki őszinteséggel bukott ki belőlük: „Imádom a rendőrlányokat! Tulajdonképpen a rendőrfiúkat is!”

– A programban alkalmazott speciális színházi módszer a hatvanas évek Angliájában alakult ki, Magyarországon a kilencvenes években kezdték használni – tette hozzá Takács Gábor, a Káva Kulturális Műhely vezetője. – A lényege, hogy a nézőből résztvevőt csinál, a megmutatott erkölcsi, társadalmi problémák boncolgatásával bevonja a látottakba. Először 22 éve állítottunk a bűnmegelőzés szolgálatába drámapedagógiai eszközöket, folyamatosan reagálunk a korcsoportra fenyegetést jelentő aktuális jelenségekre. A PMRFK felkérésére a stúdiószínház eszközeit találtuk a legalkalmasabbnak, viszonylag kis játéktéren, a nézőtől egy méterre, egyszerre kis csoportnak, egy osztálynak bemutatva egy-egy darabot. Garantáljuk a nívós, értő színészi munkát, a szuggesztív játékot, a megszólító erőt, majd felkészült drámapedagógusokkal a közös elemzést.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BÉRES MÁRTON

 

 

A TRAGÉDIA ELLENSZERE

A bűnmegelőzési osztály 25 drámai előadást tervez és szervez Pest, valamint az érdeklődést mutató Nógrád megye általános és középiskolásainak számára. A bemutatásra kiválasztott három dráma három, középiskolásokat, de akár fiatal felnőtteket is érintő témát dolgoz fel. A Troll Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című művének mai parafrázisa, amelyben a másra kivetített problémákról, az internet és a valós élet közötti átjárásokról értekeznek majd szakemberek és a szervezők reménye szerint a nézőből résztvevővé váló közönség. A Massza Kalapos Éva azonos című regényének színpadi adaptációja a közösségi oldalakon és a valós létben kombináltan megvalósuló cyberbullying jelenséget feszegeti. A projektindító rendezvényen bemutatott Hálózat-on című dráma Kiss Edit százados írása nyomán az internet arctalanságában rejtekező veszélyről mesél komor tónusokkal egy szervkereskedő hálójába kerülő lány tragédiáján keresztül.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Forgalomterelés a 42-es számú főúton

Megnövekedett a határátlépés és várakozás ideje a román határszakaszon, emiatt a személygépjárművek forgalmának terelésére kell számítani a 42-es számú főúton Hajdú-Bihar megyében.

 

Iráni határsértő egy horvát kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.