Leleplezés több idősíkon

2020. 03. 18., sze - 16:14
Zsaru Magazin

Oda-vissza derítettek fel bűnügyeket a hatvani zsaruk: időben előre és hátrafelé is kiterjesztve a nyomozást két ügy végére pontot tettek.

Egy idős, nehezen mozgó asszony lett az áldozata egy Apcon akcióba lendülő párosnak. Gyáva és egyenlőtlen fellépésük sikere szerencsére csak átmeneti volt.

A hetvenes éveiben járó, mozgásszervi panaszai miatt elektromos kiskocsival közlekedő nőre tavaly december 21-én figyelt fel a két férfi Apcon.

– A sértett minden valószínűség szerint a nyakában hordott, jól látható, vastag arany nyaklánccal irányíthatta magára a figyelmet – elevenítette fel a történteket Szabó Zoltán őrnagy, a Hatvani Rendőrkapitányság nyomozó alosztályának vezetője. – A gyanúsítottak nem foglalkoztak morális kérdésekkel: míg K. Csaba (43) autójával készenlétben állva várta társát, addig a rablást magára vállaló K. Péter (38) megközelítette és megtámadta a nőt. Megütötte, rokkantkocsistul felborította, majd a földön is ütlegelte a sértettet, és kitépte nyakából az ékszert. A nő a verés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést, bordatörést szenvedett, kórházi ápolásra szorult.

Az esetről értesülve a hatvani zsaruk a helyszín közelében lévő kamerák felvételeinek összegyűjtésével és elemzésével láttak neki a nyomozásnak. A képek értékeléséből, a bennük rejlő információk hasznosításából oroszlánrészt vállalt Vattai Norbert főtörzsőrmester. A nyomozó bizonyos időtávlatból ugyan, de lépésről lépésre követte a két tettes mozgását. Azonosította K. Pétert, amint gyalog távozik a sértett mellől, észrevette a járművet, amiben K. Csaba várta, majd a gépkocsit kutatta a településről kivezető utak képein. Rábukkant az autóra, amint Rózsaszentmárton felé tartott, és ez a nyom sikerre vitte a felderítést.

– Tudomásunk volt egy rózsaszentmártoni férfiról, akit korábban már jogerősen elítéltek egy hasonlóan erőszakos bűncselekmény elkövetéséért. Őt szerettük volna mindenképpen meghallgatni az üggyel kapcsolatban – folytatta Szabó Zoltán őrnagy. – Információt szereztünk arról, hogy Németországban dolgozik kamionsofőrként, és anélkül, hogy minden részletet felfedtünk volna előre, rávettük, hogy hazatérjen. Rózsaszentmártoni lakóhelyén fogtuk el január 22-én, míg a társaként azonosított K. Csabát másnap petőfibányai lakóhelyén. A két férfi kihallgatásán először mindent tagadott, később a cselekmény elkövetését egymásra tolták. Megfelelő kihallgatástaktikával szembesítettük őket ellentmondásaikkal, és ennek hatására rövid időn belül belátták, hogy értelmetlen tovább hazudniuk: beismerő vallomást tettek. Nemcsak az apci rablást ismerték be, de ha már beszédesre fordult kedvük, ki is használtuk, és lépéseket tettünk közelmúltjuk és jövőbeli terveik megismerésére is. Rendőrkapitányságunk illetékességi területén történt tavaly december 15-én egy dohánybolti betörés, amelyhez nem tudtunk még elkövetőt társítani. Rövid párbeszéd után kiderült, hogy ezt a bűncselekményt is K. Péter és K. Csaba követte el. Vallomástételeik közben elszólásaikból arra következtettünk, hogy fontolgattak további bűnelkövetéseket, nevezetesen egy pénzintézet elleni támadást is. Ennek kivitelezésére azonban már nem maradt lehetőségük, érzésünk szerint egy rossz irányba tartó bűnözői pályaívet szakítottunk meg.

K. Péter ellen lopás vétségének, rablás bűntettének, súlyos testi sértés bűntettének, míg K. Csabával szemben lopás vétségének és rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A bíróság január 23-án elrendelte e két férfi letartóztatását. A zsaruk az elrabolt ékszernek csak egy leszakadt darabját találták meg a helyszínen, információik alapján az elragadott részt a gyanúsítottak egy budapesti zálogházban értékesítették. 

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BÉRES ATTILA, RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Azonosították a rendőrök

Először nem tulajdonított jelentőséget a szerinte mindennapos szituációnak, később szánta-bánta a közúti veszélyeztetést.

 

Marokkói migráns Szegednél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A járőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.