Lőfegyverek nyomában

2015. 04. 08., sze - 10:44
Zsaru Magazin

Az alapügy felderítése után sem álltak le a nyomozással a Baranya megyei zsaruk, egy mellékszál felgombolyításával elfogtak három lőfegyverárust.

Más bűncselekmények mellett az előző télen elkövetett négy fegyveres trafikrablással gyanúsította a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a pécsi K. Krisztiánt (30) és társait, ügyükben 2014. október 31-én vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a zsaruk (lásd: Zsaru 2014/44. szám). Idén februárban már a büntetőper is megkezdődött a bíróságon. A főkapitányság nyomozói az eljárás során tartott egyik házkutatáson hangtompítós lőfegyvert találtak a banda raktárában, információik szerint egy pécsi ékszerbolt kirablására készültek vele, ám még előtte elfogták őket. Az alapügy nyomozásának lezárása után a főkapitányság nyomozói nekiláttak a fegyver útjának felderítéséhez.

 


Nagy János százados: Bűnözőket szolgáltak ki

 

– Még az alapügy nyomozása során azonosítottuk a pécsi P. Zoltánt (36), aki a gyanúsítottaknak a lőfegyvert szállította, őt bűnsegédként gyanúsítottuk a rablásokkal. Kiderült, ő is megrendelőként jutott a fegyverhez – idézte fel Nagy János százados, a főkapitányság kiemelt főnyomozója. – Ezen a szálon elindulva eljutottunk a jágónaki L. Bélához (70), akiről környezetében tudták, imádja a fegyvereket. Adataink szerint ő szerezte a pécsi bandához került pisztolyt és hozzá a hangtompítót is.

 


Lefoglaltak közel 250 darab lőszert

 

A zsaruk a főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztályának (mekto) munkatársaival 2014. november 13-án Jágónakon elfogták a férfit, gépkocsijában különböző lőszereket, házában egy átalakítással készített éleslőfegyvert találtak. A szálat továbbgombolyítva a nyomozók eljutottak a dombóvári B. Istvánhoz (49), akiről megtudták, szenvedélyesen vonzódik a fegyverekhez, és komoly szakértelemmel bánik velük. Tavaly november 25-én a mektósokkal ütöttek rajta, lakásából egy, a munkahelyéről további kilenc lőfegyvert és mintegy 250 lőszert foglaltak le. Később a zsaruk látókörébe került a felsőegerszegi G. József (47), aki több szálon kapcsolódott a fegyverbuheráló gyanúsítottakhoz. Január 16-án a mektósokkal őt is elfogták, több lőfegyvert és lőszert találtak nála, házából hangtompítós és távcsöves puskák kerültek elő.

 


Forgótáras colt

 

– A gyanúsítottak beismerő vallomást tettek. Arra hivatkoztak, szenvedélyükből adódóan gyűjtögették és alakították át a Budapestről beszerzett riasztó-, sport- és hatástalanított fegyvereket emberi élet kioltására alkalmas lőfegyverekké. Eltávolították belőlük a hatástalanítást, felfúrták vagy más módon tették hatékonyabbá a gyilkos eszközöket – összegez Nagy százados. – Azzal is védekeztek, nem volt semmiféle ártó szándékuk, bár arra nem tudtak választ adni, miért pont őket keresték meg a pécsi trafikrablók, amikor lőfegyverre volt szükségük. A bandatagok egyike azt állította, veszélyes vizeken eveztek, arra kellett nekik a pisztoly, hogy hatékonyan meg tudják védeni magukat.

 

L. Béla, B. István és G. József ellen lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. Az igazságügyi fegyverszakértő a lefoglalt fegyverekről kimondta, lőfegyvernek minősülnek, alkalmasak emberélet kioltására. A főkapitányság a nyomozást befejezte, az ügy iratait március 23-án vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek. A gyanúsítottak közül B. István tavaly november 28-a óta előzetes letartóztatásban van, a többiek szabadlábon védekeznek.

TAKÁTS LÁSZLÓ

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ, BMRFK


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam