Lóháton a Balatonnál

2020. 09. 03., cs - 15:27
Zsaru Magazin

Siófokon a Készenléti Rendőrség (KR) lovas rendőreinek megjelenése igazi turisztikai látványosság. Mosolygós arcok, integető gyerekek és felnőttek fogadták őket mindenhol.

Tekintélyt parancsoló paripáikkal visszatartó erőt jelentenek a bűnözők számára, ugyanakkor biztonságérzetet nyújtanak a helyieknek és a nyaraló családoknak.

 

A Balaton déli partján főként este látnak el szolgálatot a lovasok, amikor beindul az éjszakai élet. Az állatok kiválóan tájékozódnak a sötétben is, gyorsaságuk miatt pedig olyan feladatoknál is bevethetők, amelyeknél az intézkedés különleges vagy gyors manőverezést kíván.

A Balaton évről évre népszerű célpontja a nyaralni vágyóknak. Nemcsak a külföldi, de a hazai látogatókat is vonzza a természeti kincsekben gazdag, változatos szórakozási lehetőségeket kínáló vidék. A megnövekedett idegenforgalom miatt különösen fontos a fokozott rendőri jelenlét, ezért a helyi járőrök mellett a KR lovas rendőrei is vigyáznak a rendre a térség turisztikailag frekventált városaiban, Siófokon és Keszthelyen.

A nyári időszakban vannak, akik kicsit jobban elengedik magukat. Az éjszakai mulatozások után a nyári melegben előfordul, hogy elalszanak a parton vagy a szabadban. Ezáltal célponttá válnak a tolvajok számára, hiszen az alvó, sokszor ittas állapotban lévő embereket könnyű kizsebelni. Az éjszakai járőrözéssel a zsaruk ezeket a bűncselekményeket igyekeznek megelőzni. A tolvajoknak az egyenruhások jelenléte visszatartó erő, ráadásul az állatok a sötétben is jól tudnak tájékozódni, és már messziről felfigyelnek a mozgásra. Napközben a nagyobb tömegeket vonzó, sűrűn felkeresett helyeken látnak el szolgálatot. A rendőrök lóhátról messzebbre ellátnak, ezáltal könnyebben kiszúrják azokat, akik nem tisztességes szándékkal vegyülnek el az emberek között. A lovas járőrök előnye, hogy gyorsabbak gyalogos társaiknál, és olyan helyeken is képesek közlekedni, ahol rendőrautóval lehetetlen lenne.

– A Készenléti Rendőrség lovas rendőrei idén nyáron Somogy megyében, Siófokon és Zala megyében, Keszthelyen látnak el szolgálatot két-két fővel. Zala megyében az elmúlt hetekben vizsgát tett lovas rendőrök is vigyáznak a rendre, Veszprém megyében pedig Balatonalmádiban és Balatonfüreden nappali szolgálatot látnak el – mondta el Madarász Róbert őrnagy, a KR lovas alosztályának vezetője. – Az elmúlt évekhez képest az idén csökkent a garázdaságok száma, viszont ezzel egyidejűleg a vagyon elleni bűncselekmények kísérleteinek száma növekedett. Idén a külföldi turisták aránya elenyésző volt. A Siófoki Rend­őrkapitányság alapos felkészülésének és a lovas járőrök jelenlétének köszönhetően ebben az évben viszonylag nyugodt időszakot tudhatunk magunk mögött. Kirívó eset ez idáig nem történt.

Augusztus 13-án Kertész Attila Norbert törzs­őrmester, járőrparancsnok Vidor nevű lovával és Gáspár György törzszászlós, csoportparancsnok Jagelló nevű négylábújával érkezett Siófokra. A szolgálat a lovak felszerszámozásával kezdődött. A Mezőhegyesről származó, robusztus paripák nyugodtan tűrték, hogy a kantár és a nyereg a helyére kerüljön. Kertész Attila Norbert 9,5 éve van a lovasoknál, rendszeresen jár Siófokra. Gáspár György törzs­zászlós pedig 2003 óta a lovas rendőrség tagja, nyaranta évek óta a Balatonnál is segítik a helyi kollégák munkáját.

– Még egészen fiatalon kezdtem el lovagolni. Mindig is szerettem az állatokkal foglalkozni, és gondolkodtam rajta, hogyan lehetne a rend­őri munkát is összekapcsolni vele. Ezért amikor lehetőségem adódott, jelentkeztem a lovas rendőrséghez. Vidor még háromévesen került hozzám, és én is képeztem ki egy tapasztalt lovasedző segítségével – mesélte Kertész Attila Norbert törzsőrmester.

Ahogy daliás hátasaikkal végighaladtak Siófok utcáin, mindenhol mosolyt csaltak az emberek arcára. A turisták és a helyiek is integettek a kocsikból vagy a járdán állva, ahogy meglátták őket. A lovas szolgálat során a civilek és zsaruk kapcsolata közvetlenebbé válik, könnyebben alakul ki kommunikáció. Sokszor állították meg őket, hogy megsimogathassák a lovakat, közös fotót készíthessenek velük, vagy csak érdeklődjenek az állatokról. A járőrök pedig mindig készségesen válaszoltak a feltett kérdésekre.

Az ide vezényelt lovasok elsődlegesen bűnmegelőzési feladatokat látnak el, de emellett a reprezentálás, a látható jelenlét is fontos. A megjelenésük egyrészt biztonságérzetet nyújt a pihenni vágyók részére, másrészt pedig visszatartó erőt jelent a bűnözőknek.

– Veszprém megyében a rendőrség a társadalmi kapcsolatok építésére 2017-től kezdte el létrehozni a lovas szolgálatot az akkori rend­őrfőkapitány kezdeményezésére. Érdekesség, hogy idén nyárra jutottak el odáig, hogy önállóan, két lovassal tudnak szolgálatot ellátni. Ugyanabban az évben rendezték meg a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) szabadvízi számait Balatonfüreden, ahol lovas rendőri jelenlétet biztosítottunk, aminek hatalmas sikere volt. Illetve ettől az évtől rendszeres résztvevői vagyunk a balatonfüredi Anna-bálnak, amelyen a Nemzeti Lovas Díszegység huszár­öltözetében kísérjük a fogatokat – tette hozzá Madarász Róbert őrnagy. RÁDI MÓNIKA

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Három határsértő Makónál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Határsértőt fogtak el a rendőrök Békés megyében

A magát szír állampolgárnak valló férfi nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A rendőrök Sarkad külterületén tartóztatták fel.