Lovasok Nógrád megyében

2020. 06. 03., sze - 16:39
Zsaru Magazin

Napjainkra a ló első számú közlekedési erőforrásból hobbiállat és sporttárs, a természet szemet gyönyörködtető eleme lett. Szeretjük, becsüljük, kikapcsolódunk vele, ha hátára kapunk. A kedvtelés és a hagyományőrzés mellett létezik azonban olyan helyzet is, amelyben a patások a mai napig komoly feladatok ellátását szolgálják.

Nemcsak lovas, de rendszerető nemzet is vagyunk, épp kerek évszázada, hogy letették az egységes országos rendőrség alapjait. A történelem szaggatta, mégis gyorsan változó száz évben a rendfenntartás is alapvető változásokon esett át, megmaradt azonban egy emblematikus figura: a lovas rendőr. A Készenléti Rendőrség (KR) nyeregbe pattanó zsarui, pandúrok és zsandárok utódai szerteágazó feladatokat látnak el, ezek egyike évek óta a Nógrád megyébe kihelyezett járőrszolgálat.

– A KR Különleges Szolgálatok lovas alosztályával kiváló partnerségi viszonyt ápolunk – mondta Hajduk Hajnalka alezredes, a Rétsági Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője. – Évekkel korábban dolgoztuk ki együttműködésünk alapjait, ami azt célozta, hogy a megye településein növeljük a rendőri jelenlétet, mégpedig esetenként a lovas kollégák bevonásával. Mondhatjuk, hogy egész Nógrád részesült és részesül jelenleg is a járőrözés speciális többletéből: rendőrkapitányságunk illetékességi területe mellett a lovasok tervezett túraútvonalakat járnak be a Balassagyarmati, Bátonyterenyei, Salgótarjáni, Pásztói és Szécsényi Rendőrkapitánysághoz tartozó erdős területeken is. Több szempont alapján határoztuk meg, hogy mely területekre irányítsuk a lovas szolgálatokat. Év elején Biztonság mindenhol mindenkor elnevezéssel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács együttműködésében elindult megyénkben egy felzárkóztatási program, melynek keretei között az elmaradottabb településeket igyekszünk jobb helyzetbe hozni kombinált társadalomtudományi, közösségfejlesztési és rendészeti módszerekkel. Bárnában, Kazáron, Nagybárkányban, Érsekvadkerten, Bujákon, Diósjenőn, Varsányban, Szécsényben, Nógrádszakálon és Rimócon elsődlegesen bűnmegelőzési rendezvényekkel vagyunk jelen, emellett közelíteni igyekszünk a hatóságot és a lakosságot egymáshoz a partnerség hangsúlyozásával. E törekvésben kiváló támogatás a lovas járőrszolgálat, egyfelől rendőri jelenlétet garantál, másrészt a szolgálati ág különleges megjelenésének köszönhetően eleve egyfajta nyitást, párbeszédet kezdeményez a lakosság és a zsaruk között. A KR lovas munkatársaira a közterületi jelenléten túlmenően ebben a kettős szerepkörben, a rendőrség látványos megjelenítőiként is számítunk és számíthatunk. A visszajelzések alapján a lakosságnak jó a benyomása, tulajdonképpen spontán közeledés alakul ki. Megjelöltünk olyan régiókat is az együttműködésre, amik fizikai adottságaik miatt igénylik a lovas járőrszolgálatot. A rendőrkapitányság illetékességi területén fekvő Legéndre több napra helyeztünk ki lovas járőrpárt, akik lovas polgárőrökkel járták be a környéket. Igénybe vesszük a lovasokat olyan helyeken is, amik megközelítése gépjárművekkel nehézkes vagy lehetetlen: sziklás, meredélyes, erdős környezetben könnyebben boldogulnak gépkocsizó társaiknál. Ezeken a külterületeken ér össze a tegnap, a félmúlt kipróbált hatósági eszköze az aktuális problémákkal: a lovasok csendben képesek megközelíteni illegális fakitermelőket, orvvadászokat vagy épp engedély nélküli hulladék lerakásával foglalatoskodókat. Szintén jól kiaknázható a lovak egy további alapadottsága: a nyergükből messzebbre ellátni, mint a járőrautókból, így a lovasok szó szerint más perspektívából nézhetik a gondjaikra bízott területet.

– A lovasok mindig együttműködnek a területileg illetékes egységekkel – beszélt a járőrszolgálat gyakorlati megvalósításáról Berczel Zsolt főtörzszászlós, a Rétsági Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka. – Előzetesen egyeztetjük, hogy a feladat­ellátásra naponta szállnak ki Budapestről, vagy többnapos kitelepülés keretei közt számolhatunk kapacitásukkal. Eligazítás során megjelöljük számukra a feladatot, tudomásunk van hollétükről, tevékenységükről. Amennyiben mód van rá, igyekszünk egy adott területre egy „állandó”, de legalábbis visszatérő lovas kollégát kérni. Így neki lehetősége van megismerkedni úgy a terepadottságokkal, fizikai bejárhatósággal, mint az együttműködő partnerekkel, a helyi munkatársakkal, polgárőrökkel, közterület-felügyelőkkel, településvezetőkkel.

A megye egyértelműen profitál a megköttetett szövetségből. Miféle hasznot hoz a lovas alosztály és a hatósági négylábúak számára a közös szolgálat?

– Ez egy univerzális feladatkör – magyarázta Soltész Barnabás törzsőrmester, megbízott járőrparancsnok és Diviák Petra Annamária őrmester, járőrtárs, egy Nógrádba delegált páros tagjai. – Határőrizeti szolgálattól tömegrendezvények biztosításán keresztül díszelgési feladatokig sokféle szerepkörben kell helytállnunk. A megye azért tekinthető számunkra jó terepnek, mert olyan az adottsága, ami ritkaságszámba megy a szolgálatok során, ez maga a domborzati tényező. Sokfelé járunk, ám jellemzően sík területen: a főváros járőrszolgálatra kijelölt zöldterületein, a déli államhatáron, nyáron a Balatonnál vagy a Hungaro­ringen is, ahol a szolgálatok jelentősebb szintkülönbségek leküzdését nem igénylik. A rendőrlovakat már képzésük során is igyekszünk minél többféle igénybevételnek alávetni, hogy lehetőleg ne éles helyzetben szembesüljenek először a számukra megszokottól eltérő hatásokkal. A felkészítés folyamán mesterségesen modellezünk fény- és hanghatásokat, zászlólengetést és füstöt, így felkészítve a lovakat az esetleg őket érő extrém ingerekre. Nógrádban teljessé tudjuk tenni a palettát, mivel itt lehetőség van akár egész nap kaptatókon és lejtőkön járatni a lovakat, megismertetve velük a magasságkülönbségeket is. A változatosság soha nem árt, a lovaknak egyébként is szükséges a napi mozgás, rájuk is jó hatással van, ha nem ugyanazokat a köröket róják. Ha több napra érkezünk, akkor elszállásolásukról lovastanyákon gondoskodunk, ha naponta települünk ki, akkor lószállító utánfutóval hozzuk őket. Érkezés után felszerszámozunk, és a helyi vezetőkkel megbeszéltek szerint látunk neki a járőrözésnek. Ezen a héten Diósjenő, Alsópetény, Nézsa, Szente, Nógrádsáp, Romhány és Nógrád település területét jártuk be Zalánnal és Tüzérrel. A két jókora, sötétpej nóniusz felbukkanása megragadja az emberek figyelmét. Minden korosztály szívesen közeledik hozzájuk, így persze hozzánk is, rendszerint beszélgetés alakul ki. Az idősebb embereknél nagyon gyakori, hogy korábbi életszakaszukban, az autók tömeges elterjedése előtt maguk is dolgoztak még lovakkal. Szívesen emlékeznek vissza, élményeiket meg is osztják velünk. A fiatalok számára viszont már különlegesség, eseményszámba megy a lovak látványa. Ők érdeklődve közelítenek, szívesen kérdezgetnek, mi pedig szívesen válaszolunk.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Négyen próbálkoztak

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Csongrád-Csanád megyében.