Lovon versengtek

2019. 06. 05., sze - 13:17
Zsaru Magazin

A Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. adott otthont május 17-én az V. Nemzetközi Rendőr Lovasversenynek.

A lovasverseny résztvevői, a szlovák, a szlovén és a szerb rendőrség képviselői mellett az Országos Polgárőr Szövetség, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség (KR) lovas rendőrei a mezőhegyesi versenypályán mérték össze tudásukat, felkészültségüket. Európában 22 országban alkalmaznak lovas zsarukat, és bár egy-egy ilyen alkalomra valamennyi ország lovas rendőreit meghívják, ezt a meghívást csak kevesen tudják elfogadni, hiszen az állatok szállítása nagy megterheléssel járna. Így a meghívottak többsége inkább csak a tapasztalatcseréket és a szakmai konferenciákat látogatja. Merthogy a rendezvény egyúttal találkozási és konferencialehetőséget is biztosít a kontinens lovas rendőreinek.

– Ötödik alkalommal rendeztük meg a nemzetközi versenyt, így ez már egyfajta jubileum is – mondja Madarász Róbert őrnagy, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága III. bevetési főosztály lovas alosztályvezetője. – Egy-egy ilyen esemény alkalmat ad arra, hogy felmérjük, hol tartunk nemzetközi szinten, de alkalmat ad a tapasztalatszerzésre és a nemzetközi kapcsolatok építésére is. Nem elhanyagolható cél, hogy teszteljük saját felkészültségünket, valamint lovaink tudását, hiszen a verseny stresszes helyzet, pont olyan, ami a rendőri munkában is adódhat.

A lovas rendőrök egyébként 2004-től kerültek át az országos illetékességű KR kötelékébe, így az ország bármely pontján bevethetők. Sokan gondolják azt, hogy a különféle lovas rendőri feladatokat más-más egységek végzik, de ez nincs így, mert ugyanazok a lovak és lovas rendőrök teljesítenek szolgálatot a tanyavilágban, a belvárosban, ugyanazokkal találkozhatunk a Városligetben vagy a Margitszigeten, a különféle sportrendezvények biztosítását is ők látják el, és ők díszelegnek az állami rendezvényeken is. Sokoldalúan képzett lovasokról és lovakról beszélünk tehát, a verseny feladatait is ehhez a sokszínűséghez igazították.

– A versenyen a díjugratás és a military szakág feladatait egyesítettük speciális rendőri feladatokkal – sorolja Madarász Róbert őrnagy. – A díjugratás során használt mesterséges és a militaryban alkalmazott természetes akadályok legyőzése mellett kellett például lóhátról lőni, vagy lóháton bemutatni ügyességi feladatokat gumibottal. De a kiképzés minőségéről árulkodnak azok a feladatok is, amelyek egyike az, hogy természetidegen talajon kell a lovaknak haladniuk, így aszfalton, törmeléken vagy műanyag palackokon, és bírniuk kell a különleges zajhatásokat is, így a lövések vagy éppen a szirénák hangját.

Annyit feltétlenül el kell még mondani a versenyről, hogy a magyar zsaruk a Mezőhegyesen tenyésztett nóniusz fajtájú lovakkal dolgoznak évek óta, és választásukat igazolja, hogy egyre jobb eredményeket érnek el velük.

Szimultán kategóriában első helyezett lett a KR versenyzője, Makár Henrietta törzsőrmester, második helyen a szerb Mladen Zifkovic, míg a harmadik helyen a szintén szerb Milan Milosevic végzett. A rendőri akadályverseny kategóriában az élen a szerb Mladen Zifkovic végzett, a dobogó második fokára a KR törzsőrmestere, Soltész Barnabás állhatott fel, a harmadik helyet ebben is a szerb Milan Milosevic szerezte meg. Az abszolút győztes díját Mladen Zifkovic kapta.

A díjakat Nagy György ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója, Tarcsa Csaba dandártábornok, a KR Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, Simon Sándor ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága III. bevetési főosztály vezetője, Hatala József ny. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes polgármestere és Győri Zsolt, a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület küllemi bírálója adta át.

 

TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam