Ma ünnep, holnap munka

2019. 01. 23., sze - 15:46
Zsaru Magazin

Fura élethelyzet lehet: egyik nap még izgatottan vizsgázni egy rendészeti szakgimnázium tanulójaként, másnap ünnepélyesen búcsúzni az iskolától, harmadnap pedig zsaruként szolgálatba állni, és megkezdeni egy igen komoly és felelősségteljes életet.

Merthogy a rendészeti szakgimnáziumok végzőseivel éppen ez történik.

Január 16-án kibocsátó ünnepséget tartottak a Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumban, melyen részt vett Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Bebes István, Körmend polgármestere és Orbán Péter ny. altábornagy, a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium nyugalmazott igazgatója.

.

Ezúttal az első másfél éves képzésen átesett osztály búcsúzott, hogy megkezdje a hivatalos szolgálatot. A különleges osztály tanulói 2017 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat 32 fővel, közülük 27-en fejezték be az iskolát, és állnak munkába. Mindössze négyen adták fel menet közben, egy tanuló pedig azért maradt ki, mert nem érezte magát fizikailag elég felkészültnek, de a kihagyott év alatt sokat edzett azért, hogy mégiscsak folytathassa a tanulmányait, és szeptembertől folytatta is. Ő tehát nem vesztese volt ennek a történetnek, inkább egyik kiemelkedő győztese.

A most kibocsátottaknak azért kellett csupán másfél évet tanulniuk az intézményben a két év helyett, mert ők rendészeti ágazati szakgimnáziumban érettségiztek, így a tudás egy részét már korábban elsajátították.

A 27 végzős Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyéből érkezett az iskolába, pontosabban ennek az öt megyének hat képzési centrumából. Különlegességként álljon itt, még a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság fenntartásában működő balatonfüredi Szent Benedek Gimnáziumból is érkeztek tanulók.

– A kettő helyett számukra csupán másfél éves képzés az eddigiektől eltérő követelményeket támasztott a tanárokkal és a diákokkal szemben is – mondja Hollósi Gábor ezredes, az iskola igazgatója. – Ennek ellenére megállapítható, hogy rendkívül lelkes volt ez az évfolyam. Tanulmányi eredményeik folyamatosan javultak, a szakmai modul (közrendvédelmi rendőrnek tanultak valamennyien) sikerült nekik a legjobban, de a szakmai gyakorlatot is kiválóan teljesítették. Ahogy a szakmai gyakorlatukat vezetők fogalmaztak: nem lehetett különbséget tenni köztük és a két év alatt végzettek között, minden bizonnyal jó kollégák lesznek tehát. A mostani végzősök közül egy kivételével valamennyien saját megyéjükben dolgozhatnak majd, ami bizonyára további ösztönzést ad a munkájukhoz.

Az évfolyam sikerességét bizonyítja az is, hogy a végzősök közül 2018 novemberében külső elismerést kaptak Csuka Bence és Nagy Dániel próbaidős őrmesterek. Egy tűzeset megakadályozásában nyújtott bátor helytállásukért vehették át jutalmukat a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjétől.

A vizsgák után a végzősök az osztályfőnökükkel ünnepi vacsorán vettek részt. Az ünnepségen a helyi zenekar trombitása elfújta nekik az Il Silenziót, és az ezt követő kibocsátó ünnepséggel végképp befejeződött iskolás életük.


TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam