Magyar rendőrök Zadarban

2017. 08. 10., cs - 12:30
Zsaru Magazin

A nyári főszezonban magyar rendőrök segítik a horvátországi Zadar megyében nyaraló honfitársaikat. Az egyenruhások tapasztalata szerint az utcán széles mosollyal fogadják őket, probléma esetén pedig bizalommal fordulnak hozzájuk segítségért.

Tizenkét éve minden nyáron magyar zsarukkal is találkozhatnak a Zadarba és környékére utazók. Az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatára az angolul vagy horvátul legalább középfokon tudó rendőrök jelentkezhetnek. Ezúttal is egy-egy jár­őrpáros utazott ki júliusban és augusztusban Zadarba, ahol ugyan intézkedési jogkörük nincs, és csak a melléjük kirendelt horvát kollégájukkal adhatnak szolgálatot, de így is rengeteget tudnak segíteni a kint nyaraló magyaroknak.

A külszolgálatot idén Magyar Lajos törzszászlós, a XXI. Kerületi Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka és Mák Zita Barbara törzsőrmester, a Budakeszi Rendőrőrs járőrparancsnoka kezdte.

– Engem ötödik alkalommal választottak ki a feladatra – tudtuk meg a törzszászlóstól. – Az első pillanattól fogva szívesen fogadtak, és az elmúlt években nagyon megkedveltem a horvát kollégákat mondhatom, baráti viszonyba kerültünk. Én leginkább angolul kommunikálok velük, de mivel beszélek szlovákul, ami részben hasonlít a horvátra, sok mindent megértek és én is megértetem magam. A kialakult gyakorlat szerint minden évben közzétesszük több felületen is azt a két telefonszámot (+36 70 372 3473 és +36 70 378 7548), amin a nap 24 órájában elérhetőek az éppen kint lévő rendőrök. Az itt töltött egy hónap alatt hatvan hívás érkezett a nálam lévő telefonra. Legtöbbször ellopott vagy elhagyott okmányok kapcsán kértek tanácsot. Ilyenkor tolmácsoltunk nekik a bejelentéskor, és segítettünk az eljárási költség befizetésében és az igazolás beszerzésében, hogy haza tudjanak menni. Egy férfi kétségbe esve telefonált, hogy a strandon ellopták a pénztárcáját, ami miatt igen szorult helyzetbe került, mivel nem tudott kijönni a parkolóból a díj kifizetése nélkül. Odamentünk, és kölcsönöztünk neki pénzt, hogy kiválthassa kocsiját, és visszajuthasson a szállásra, ahol volt még nála költőpénz.

– Egy idősebb férfi azért hívott fel reggel fél hétkor, hogy ellenőrizze, helyes-e az interneten talált telefonszám, illetve, hogy megkérdezze, augusztusban még biztosan itt leszünk-e – vette át a szót Mák Zita Barbara, aki első alkalommal teljesít szolgálatot Zadarban. – Megnyugtattam, hogy igen, augusztusban is lesznek itt kollégák. De akadt, aki az időjárás felől érdeklődött, vagy arra volt kíváncsi, erdőtűz miatt van-e a megyében útlezárás.

Az évek során kialakult a gyakorlat, hogy ha olyan esemény van Zadarban, amelyben magyarok érintettek, a horvát rendőrök azonnal hívják kollégáikat.

– Néhány hete történt, hogy egy nő úszás közben beverte a fejét egy sziklába, és elvesztette az eszméletét – hozott példát Luka Pribisalic, határrendész, akivel a magyar zsaruk júliusban szolgálatot teljesítettek. – Okmány nem volt nála, csupán egy magyar könyv, ezért hívtuk Lajost és Zitát, hogy segítsenek, hátha tudnak vele kommunikálni. Odajöttek a kórházba, és sikerült beszélniük vele, ami megkönnyítette az ügyintézést. Jó velük együtt dolgozni, sok terhet levesznek a vállunkról azzal, hogy a magyar ügyfeleknek segíteni tudnak. Mindennap felveszem őket a szolgálati kocsival a szállásukon, majd az előre megbeszélt és a szolgálatirányító parancsnok, Milo Smokrovic által jóváhagyott helyszínre megyünk.

– Az első héten igyekeztünk minden nagyobb városba, illetve a magyar turisták által kedvelt szigetekre ellátogatni, ahol a turisztikai információs irodákba szórólapot vittünk, hogy így is jelezzük jelenlétünket és elérhetőségünket honfitársainknak – tette hozzá a törzsőrmester. – Ezt követően pedig kocsival, illetve gyalogosan jártuk többek között Zadart, Biogradot, Vir, Silba és Pag szigetét, Sukosant, illetve Novigradot. És nem csak nappal, mivel a városok a meleg miatt általában este telnek meg, ezért többször adtunk éjszakai szolgálatot is. Zadarban, az óvárosban hajnalig van élet, a Nap köszöntésénél, ami egy 22 méter átmérőjű, 300 napelemből álló alkotás, illetve a mellette lévő tengeri orgonánál akár pirkadatig is tömeg van. De a Szent Donát körtemplom mögött, a Nemzeti téren, a Városkapunál vagy az Öt kút terénél is éjjel-nappal vannak turisták, akik gyakran szólítanak meg minket, hogy útbaigazítást kérjenek, vagy csak egy közös fotót készítsenek rólunk.

– Utóbbit nemcsak a magyarok kérték, bár volt, aki azt hitte, hajóskapitányok vagyunk – mondta nevetve Mák Zita Barbara. – Mindent összevetve nagyon jól éreztük magunkat ez alatt az egy hónap alatt, és örültünk, hogy több honfitársunknak, sőt német nyaralóknak is tudtunk segíteni.

Magyar Lajos és Mák Zita Barbara munkáját utolsó napjukon Neven Paskalin, Zadar megyei rendőrfőkapitány és Zeljko Vrankovic, a Zadar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési koordinátora is megköszönte.

– Számunkra nagyon fontos, hogy az ide érkező turisták biztonságban érezzék magukat, miközben jól megérdemelt pihenésüket töltik – hangsúlyozta Zeljko Vrankovic. – Ráadásul a horvát kollégáim is nagyon örülnek a segítségnek, mivel így megszűnnek a nyelvi akadályok. Remek az együttműködés a magyar rendőrökkel, szívesen látjuk őket minden évben.

Július 31-én délután érkezett meg Zadarba Jankovics Gábor főtörzszászlós, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság letenyei határrendészeti osztályának szolgálatparancsnoka és Dávid János törzsőrmester, a Röszkei Rendőrőrs járőrvezetője, akihez augusztus 1–31-ig fordulhatnak az ott nyaralók. A szállodai szoba elfoglalása után Magyar Lajos átadta a szolgálati mobiltelefonokat, laptopot és a szükséges információkat az új váltásnak, akik ezt követően megismerkedtek kísérőikkel, Andrea Vucicć és Ante Zupan határrendészekkel.

Jankovics Gábor, akinek horvát az anyanyelve, negyedszer érkezett Zadarba.

– Örülök, hogy a nyelvtudásomat nemcsak a hétköznapi munkámban, hanem itt is kamatoztathatom. Ráadásul olyan különleges helyzetek is előfordulnak így, amikor a gyanúsított kifejezetten örül annak, ha minket lát. Tavaly például egy kábítószer birtoklása miatt előállított férfinak segítettem a bíróságon tolmácsolni, majd a párjával is elmentem az ügyvédhez, és a kirótt bírság kifizetésekor is vele voltam, így kiszabadult a börtönből. Egy másik esetben egy bajba keveredett kamionsofőrnek jött jól, hogy kint voltunk a kollégámmal. A férfit ugyanis a GPS-e egy szűk utcába vezette, ahol elakadt. A rendőrök alkoholszondát fújattak vele, ami pozitív lett, bár állította, csak az után ivott, hogy megállt. Vele is elmentünk a bíróságra, majd segítettem elérni a nővérét, aki elutalta a bírság összegét, így szabadon távozhatott.

Dávid János másodjára ad külszolgálatot Zadarban. Az első szolgálat átvételén azonnal mély vízbe dobta az élet: egy rosszul lett fiatal lánynak segítettek a kórházban hajnali négyig tolmácsolni és ügyeket intézni.

– Egy másik alkalommal egy mozgáskorlátozott embernek segítettünk, aki kitette a magyar mozgássérült-igazolványát, amikor leparkolt egy fizetős helyre, mégis megbüntették – emlékezett vissza a törzsőrmester. – Utánajártunk a dolognak, és kiderítettük, tévesen büntették meg, így nem kellett befizetnie a bírságot, amiért nagyon hálás volt az asszony. Szívesen segítünk a rászorulóknak, hiszen ezért vagyunk itt, de reméljük, kevés alkalommal lesz ránk szükség.

                FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ

A Horvát Idegenforgalmi Közösség minden évben készít egy statisztikát arról, hogy mely területen milyen nemzetek állampolgárai nyaraltak és hányan Horvát­országban. Ezek alapján hívják meg az egyes államok rendfenntartóit abba a térségbe, amit honfitársaik a legtöbben látogatnak. A program 2006-os indulása óta a magyarok – és a lengyelek – körében Zadar megye a legkedveltebb. Tavaly több mint ötszázezer magyar nyaralt Horvátországban, köztük 300 ezren Zadarban és környékén, ezért idén is ide kaptak meghívást a magyar (és lengyel) zsaruk. Indulás előtt a magyarországi turisztikai hivatal vezetője tartott előadást a két párosnak Horvátországról és az ottani eljárási gyakorlatokról. Emellett egészségügyi továbbképzésben is részesültek, amely során vízből mentést és újraélesztést is tanultak, illetve felkészítették őket a kiszáradás, napszúrás tüneteinek kezelésére.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Besétáltak a metróalagútba

A budapesti nyomozók bíróság elé állítási javaslattal zárták annak a két fiatal férfinak és 16 éves társuknak az ügyét, akik bementek az alagútba és ezzel megzavarták a metró működését.

 

Lezárt akta: balesetet okozott, majd elhajtott

A győri rendőrök vádemelési javaslattal zárták le a nyomozást egy 45 éves tatabányai férfival szemben, aki közlekedési balesetet okozott, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

 

Rendőrkézen

A rendőrség előterjesztést tesz a büki férfi előzetes letartóztatásának indítványozására.