Márió és a varázspor

2017. 09. 07., cs - 11:17
Zsaru Magazin

A múlt héten még a Hős utcában árult az a díler, aki a rendőrségi akciók elől a Józsefvárosba menekült.

Itt csak egy napig kereskedhetett igen mocskos és erős, szó szerint kábító szerével. A zsaruk nem hagyták, hogy tartósan berendezkedhessen a VIII. kerületben.

Zsaruk szállták meg augusztus 22-én a Budapest X., Hős utca környékét, ahol a drogárusok egy új, eddig ismeretlen, erős anyaggal kereskedtek. A szertől többen rosszul lettek, a betegek elmondása szerint az anyag annyira „ütős” volt, hogy már beleszippantva is marta a tüdejüket. Volt, aki már két slukk után elájult. A Budapesti Rendőr-főkapitányság akciósorozata során egy dílert elfogtak, a többiek felszívódtak a környékről (Zsaru, 2017/35., 8–9.).

– Augusztus 28-án vettük észre, hogy több, a kerületben eddig ismeretlen, drogfogyasztókra jellemző viselkedésű, kába, nehéz mozgású, rosszul öltözött fiatal tűnt fel a Józsefvárosban, leginkább a Rákóczi tér környékén – mondta Nagy Béla törzszászlós, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztályának akciócsoport-vezetője. – A térfigyelő kamerákon át láttuk, nagyon erős anyagot szerezhettek. Legtöbbjük, ahogy beszívta, mozdulni sem tudott, a tér padjaira dőlve, eszméletvesztéshez közeli állapotban, elernyedve ültek, feküdtek. Egyértelmű volt, ott, helyben jutottak kábító anyaghoz. Ez ellenőrzésünkkor be is bizonyosodott: a Hős utcai elosztók törzsvásárlói voltak, akiket telefonon értesítettek, illetve egymásnak adták tovább a hírt, hogy hol vásárolhatnak az új, erős anyagból.

A józsefvárosi zsaruk ezt nem hagyhatták. Augusztus 29-én kora reggel akciót szerveztek az idegen elfogására. Feltűnt nekik egy jól öltözött, ismeretlen fiatalember, aki sokat telefonált, majd a drogosokkal szembetalálkozva az utcán kézfogással üdvözölték egymást. A jól öltözött ezután eltűnt, majd pár perc múlva visszatért, megint séta, megint kézfogás következett.

0
Másodpercek alatt fogták el az üzletelőket

– Három vásárlót kapcsoltunk le röviddel a találkozások után – folytatta az akciócsoport parancsnoka. – Jók voltak a feltételezéseink, telefonon rendelték az anyagot, és séta közben adták át a pénzt, majd ugyanígy vették át a szert. A drogos szleng varázspornak hívja ezt az új anyagot. Dohányt kevernek acetonnal és egy fura, ismeretlen hatóanyagú fehér porral, amiből szúrós szagú, erős vegyület keletkezik. 1000–4000 forintért vásároltak belőle a mennyiségtől függően. A fogyasztók elismerték, volt, akit a cigarettapapírba kevert szerből két szippantás is órákra elkábított.

0
Ruházatátvizsgálás

A zsaruk a következő sétakor, kora délután a Rákóczi téren elfogták a varázsport árusító budapesti O. Máriót (23). Zsebében 6 grammnyit találtak az új anyagból, közeli, újonnan bérelt lakásában 49 gramm várt még eladásra. Éppen három új vevő megrendelését vette fel, amikor lecsaptak rájuk a zsaruk. A vevők között volt fiatalkorú is, ráadásul Márió egy iskola tőszomszédságában árulta a varázsport. A férfi annyira meglepődött a lebukástól, hogy beismert mindent. Az internetről, postai úton rendelt ismeretlen fehér porból keverte ki kotyvalékát, maga sem tudta, mi az az anyag, amit elad. Csak augusztus 29-én délelőtt 24 ezer forintot keresett az üzlettel, ebből élt, igaz, korábban a Hős utcában.

0
O. Márió - itt már nem volt szerencséje

Vegyész szakértő elemezte a lefoglalt szert, a szakvélemény után derült ki, új pszichoaktív szernek minősülő anyag az általa árult varázspor. Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, a bíróság augusztus 31-én elrendelte előzetes letartóztatását.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ

 

NEM VÁLT BE

A drogárus zsebében, ruhái átvizsgálása során a rendőrök találtak egy szerencsekupakot „Légy résen!” felirattal. Máriónak ez volt a talizmánja, azt mondta, korábban bevált, soha nem kapták még el. Nem tudhatta, a VIII. kerületben nem érvényes semmilyen kábítószer-terjesztőt védő babona.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Az akkumulátort is ellopta

Vádemelési javaslattal fejezték be a pesterzsébeti rendőrök annak a férfinak az ügyét, aki kisteherautókat tört fel Budapesten.

 

Újraélesztették

A rákospalotai rendőrök mentették meg annak a férfinak az életét, aki majdnem életét vesztette egy füstmérgezésben.

 

Segítettek

Jász-Nagykun-Szolnok megye területén az elmúlt napokban több alkalommal is segítettek a rendőrök.