Márió és a varázspor

2017. 09. 07., cs - 11:17
Zsaru Magazin

A múlt héten még a Hős utcában árult az a díler, aki a rendőrségi akciók elől a Józsefvárosba menekült.

Itt csak egy napig kereskedhetett igen mocskos és erős, szó szerint kábító szerével. A zsaruk nem hagyták, hogy tartósan berendezkedhessen a VIII. kerületben.

Zsaruk szállták meg augusztus 22-én a Budapest X., Hős utca környékét, ahol a drogárusok egy új, eddig ismeretlen, erős anyaggal kereskedtek. A szertől többen rosszul lettek, a betegek elmondása szerint az anyag annyira „ütős” volt, hogy már beleszippantva is marta a tüdejüket. Volt, aki már két slukk után elájult. A Budapesti Rendőr-főkapitányság akciósorozata során egy dílert elfogtak, a többiek felszívódtak a környékről (Zsaru, 2017/35., 8–9.).

– Augusztus 28-án vettük észre, hogy több, a kerületben eddig ismeretlen, drogfogyasztókra jellemző viselkedésű, kába, nehéz mozgású, rosszul öltözött fiatal tűnt fel a Józsefvárosban, leginkább a Rákóczi tér környékén – mondta Nagy Béla törzszászlós, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztályának akciócsoport-vezetője. – A térfigyelő kamerákon át láttuk, nagyon erős anyagot szerezhettek. Legtöbbjük, ahogy beszívta, mozdulni sem tudott, a tér padjaira dőlve, eszméletvesztéshez közeli állapotban, elernyedve ültek, feküdtek. Egyértelmű volt, ott, helyben jutottak kábító anyaghoz. Ez ellenőrzésünkkor be is bizonyosodott: a Hős utcai elosztók törzsvásárlói voltak, akiket telefonon értesítettek, illetve egymásnak adták tovább a hírt, hogy hol vásárolhatnak az új, erős anyagból.

A józsefvárosi zsaruk ezt nem hagyhatták. Augusztus 29-én kora reggel akciót szerveztek az idegen elfogására. Feltűnt nekik egy jól öltözött, ismeretlen fiatalember, aki sokat telefonált, majd a drogosokkal szembetalálkozva az utcán kézfogással üdvözölték egymást. A jól öltözött ezután eltűnt, majd pár perc múlva visszatért, megint séta, megint kézfogás következett.

0
Másodpercek alatt fogták el az üzletelőket

– Három vásárlót kapcsoltunk le röviddel a találkozások után – folytatta az akciócsoport parancsnoka. – Jók voltak a feltételezéseink, telefonon rendelték az anyagot, és séta közben adták át a pénzt, majd ugyanígy vették át a szert. A drogos szleng varázspornak hívja ezt az új anyagot. Dohányt kevernek acetonnal és egy fura, ismeretlen hatóanyagú fehér porral, amiből szúrós szagú, erős vegyület keletkezik. 1000–4000 forintért vásároltak belőle a mennyiségtől függően. A fogyasztók elismerték, volt, akit a cigarettapapírba kevert szerből két szippantás is órákra elkábított.

0
Ruházatátvizsgálás

A zsaruk a következő sétakor, kora délután a Rákóczi téren elfogták a varázsport árusító budapesti O. Máriót (23). Zsebében 6 grammnyit találtak az új anyagból, közeli, újonnan bérelt lakásában 49 gramm várt még eladásra. Éppen három új vevő megrendelését vette fel, amikor lecsaptak rájuk a zsaruk. A vevők között volt fiatalkorú is, ráadásul Márió egy iskola tőszomszédságában árulta a varázsport. A férfi annyira meglepődött a lebukástól, hogy beismert mindent. Az internetről, postai úton rendelt ismeretlen fehér porból keverte ki kotyvalékát, maga sem tudta, mi az az anyag, amit elad. Csak augusztus 29-én délelőtt 24 ezer forintot keresett az üzlettel, ebből élt, igaz, korábban a Hős utcában.

0
O. Márió - itt már nem volt szerencséje

Vegyész szakértő elemezte a lefoglalt szert, a szakvélemény után derült ki, új pszichoaktív szernek minősülő anyag az általa árult varázspor. Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, a bíróság augusztus 31-én elrendelte előzetes letartóztatását.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ

 

NEM VÁLT BE

A drogárus zsebében, ruhái átvizsgálása során a rendőrök találtak egy szerencsekupakot „Légy résen!” felirattal. Máriónak ez volt a talizmánja, azt mondta, korábban bevált, soha nem kapták még el. Nem tudhatta, a VIII. kerületben nem érvényes semmilyen kábítószer-terjesztőt védő babona.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Éppen időben

A Mezőcsáti Rendőrőrs járőrei sikeresen újraélesztettek egy 64 éves nőt.

 

Összehangolt ellenőrzés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az autópályán szabálytalanságot elkövető gépjárművezetőket szűrte ki egy összehangolt ellenőrzés során.

 

Halálos baleset Somogyban

Közúti közlekedési baleset során vesztette életét egy 24 éves férfi Balatonboglár és Fonyódliget között.

 

Iráni nőt tartóztattak fel Röszkén

Egy menetrend szerinti szerb busz görög utasaként jelentkezett belépésre egy illegális migráns Röszkén. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.