Maszkmester mundérban

2018. 05. 09., sze - 10:57
Zsaru Magazin

Érettségi után azonnal rendőrnek állt, ezzel valósítva meg egyik gyermekkori álmát.

Azóta egy másik álom is megvalósult, Hantosné Dékány Beatrix törzszászlós, a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium szakmai ismereti és nevelési szakcsoport oktatója ma már diplomás maszkmester is.

Művészeti gimnáziumban érettségizett, ahonnan egyenes út vezetett a rendészeti szakközépiskolába. A Szegedi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályán, az idegenforgalmi csoportban kezdett, majd Sándorfalván körzeti megbízotti feladatokat látott el, napi kapcsolatot tartva a tanyavilág lakóival. Fogdaőrként és járőrvezetőként is kipróbálta magát, 2009 óta pedig a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium oktatója.

Hantosné Dékány Beatrix törzszászlós
Hantosné Dékány Beatrix törzszászlós

– Rendőrként az emberismeretem fejlődését tartom legkiemelkedőbbnek, de a tűrőképességem, az empatikus készségem, a toleranciaszintem is nőtt. Ezek nagyon fontos elemek a rendőri hivatás emberi oldalát nézve, a szakmai ismeretek mellett ezt próbálom továbbadni szakoktatóként is, ezek a kulturált rendőri intézkedés alapjai. Az állampolgár a vele szemben intézkedő rendőrön keresztül ítéli meg az egész rendőrséget, nem kis felelősség ez – mondta a törzszászlós.

A törzszászlós szerint az emberek – többségében férfiak – emlékezetében sokkal jobban megmarad egy női rendőr arca, így a rendőrnők felelőssége még nagyobb. Hantosné Dékány Beatrix egyik hobbija is az arc, pontosabban az arcfestés, amit egy maszkmesteri akadémián is kitanult a közelmúltban. Igazi nőként kamaszkora óta érdekelte a sminkelés, annak is a fantáziadúsabb változata: folyton azt figyelte, hogy kire hasonlít vagy emlékeztet egy-egy ismerőse arca, hogyan lehetne átváltoztatni híres énekessé vagy egy filmbeli fáradt katonává.

– Egy másik álmom is valóra vált a maszkmesterséggel, bár ez inkább kikapcsolódás, ezt is száz százalékot beleadva csináltam, olykor 5-6 órát egy helyben állva készítve egy maszkot, az időérzékem is elveszett ilyenkor – folytatta a rendőrnő. – Az álmom – persze csak hobbiszinten, hiszen a rendőrség az első –, hogy egy színházban, mondjuk lokálpatriótaként a Szegedi Szabadtéri Játékokon kamatoztathassam maszkmesteri tudásom, vagy mondjuk egy filmnél. A horrort és a földönkívüli-témákat nem szeretem, a kortörténeti maszkokat annál inkább, igazi kihívás egy barokk vagy egy ókori, egyiptomi karaktert életre kelteni a maszkkal. Itt is magasra teszem a lécet, a jó maszknál az elismerés vagy a döbbenet a siker legjobb fokmérője. Magamnak még nem készítettem maszkot, nem viszem haza a munkát ezen a téren sem, persze a kislányom arcának pillangóvá festése sosem maradhat ki.


Végh Attila
Fotó: Rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csalt a menetjegy vásárlásakor

A kunszentmiklósi rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelynek a gyanúsítottja hamis irattal vásárolt kedvezményes vasúti menetjegyeket.

 

Garázdaság és rongálás

A kiskunhalasi nyomozók őrizetbe vették azt a helyi férfit, aki a gyanú szerint 2018 decemberében és 2019 januárjában is garázdálkodott.

 

Lakásba törtek be

A salgótarjáni nyomozók egy 18 éves fiút vettek őrizetbe és gyanúsítottként hallgatták ki fiatalkorú társait.