Maszkmester mundérban

2018. 05. 09., sze - 10:57
Zsaru Magazin

Érettségi után azonnal rendőrnek állt, ezzel valósítva meg egyik gyermekkori álmát.

Azóta egy másik álom is megvalósult, Hantosné Dékány Beatrix törzszászlós, a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium szakmai ismereti és nevelési szakcsoport oktatója ma már diplomás maszkmester is.

Művészeti gimnáziumban érettségizett, ahonnan egyenes út vezetett a rendészeti szakközépiskolába. A Szegedi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályán, az idegenforgalmi csoportban kezdett, majd Sándorfalván körzeti megbízotti feladatokat látott el, napi kapcsolatot tartva a tanyavilág lakóival. Fogdaőrként és járőrvezetőként is kipróbálta magát, 2009 óta pedig a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium oktatója.

Hantosné Dékány Beatrix törzszászlós
Hantosné Dékány Beatrix törzszászlós

– Rendőrként az emberismeretem fejlődését tartom legkiemelkedőbbnek, de a tűrőképességem, az empatikus készségem, a toleranciaszintem is nőtt. Ezek nagyon fontos elemek a rendőri hivatás emberi oldalát nézve, a szakmai ismeretek mellett ezt próbálom továbbadni szakoktatóként is, ezek a kulturált rendőri intézkedés alapjai. Az állampolgár a vele szemben intézkedő rendőrön keresztül ítéli meg az egész rendőrséget, nem kis felelősség ez – mondta a törzszászlós.

A törzszászlós szerint az emberek – többségében férfiak – emlékezetében sokkal jobban megmarad egy női rendőr arca, így a rendőrnők felelőssége még nagyobb. Hantosné Dékány Beatrix egyik hobbija is az arc, pontosabban az arcfestés, amit egy maszkmesteri akadémián is kitanult a közelmúltban. Igazi nőként kamaszkora óta érdekelte a sminkelés, annak is a fantáziadúsabb változata: folyton azt figyelte, hogy kire hasonlít vagy emlékeztet egy-egy ismerőse arca, hogyan lehetne átváltoztatni híres énekessé vagy egy filmbeli fáradt katonává.

– Egy másik álmom is valóra vált a maszkmesterséggel, bár ez inkább kikapcsolódás, ezt is száz százalékot beleadva csináltam, olykor 5-6 órát egy helyben állva készítve egy maszkot, az időérzékem is elveszett ilyenkor – folytatta a rendőrnő. – Az álmom – persze csak hobbiszinten, hiszen a rendőrség az első –, hogy egy színházban, mondjuk lokálpatriótaként a Szegedi Szabadtéri Játékokon kamatoztathassam maszkmesteri tudásom, vagy mondjuk egy filmnél. A horrort és a földönkívüli-témákat nem szeretem, a kortörténeti maszkokat annál inkább, igazi kihívás egy barokk vagy egy ókori, egyiptomi karaktert életre kelteni a maszkkal. Itt is magasra teszem a lécet, a jó maszknál az elismerés vagy a döbbenet a siker legjobb fokmérője. Magamnak még nem készítettem maszkot, nem viszem haza a munkát ezen a téren sem, persze a kislányom arcának pillangóvá festése sosem maradhat ki.


Végh Attila
Fotó: Rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elvette a telefonját

Egy cselekvőképességében korlátozott fiatalember telefonját vette el egy magyarcsanádi fiú. A makói nyomozók a gyanúsítottat előállították és kihallgatták. Vele szemben kifosztás miatt indult eljárás.

 

Garázdaság miatt keressük

Az újlipótvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen elkövető azonosításához.

 

Garázdaság Gyálon

Egy közlekedési konfliktust követően bántalmazták egymást az érintettek és családtagjaik.