Megelőző intézkedések a határon

2020. 02. 12., sze - 15:51
Zsaru Magazin

A koronavírus terjedését megelőző intézkedések végrehajtásában a rendőrség is részt vesz.

Hat schengeni közúti határ­átkelőhelyen, szigorú protokoll szerint ellenőriznek az Országos Mentőszolgálat munkatársaival.

Az intézkedéseket Gál Kristóf alezredes, a rendőrség szóvivője ismertette.

– A rendőrség az Alaptörvényben meghatározott feladatok mellett végzi a határforgalom ellenőrzését és a határátlépéssel kapcsolatos feladatait. A feladatkör letéteményeseként végrehajtja a kormány által felállított operatív törzs utasításait. A járvány terjedésének megakadályozása és a határforgalom ellenőrzése érdekében a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az érkező utasok utazási adatainak figyelembe vételével kockázatelemzés alapján történik meg egyes utasok egészségügyi állapotának ellenőrzése: a több országban már alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan, az egészségügyi szolgálat munkatársai testhőmérséklet-mérést végeznek – mondta a témában tartott sajtótájékoztatón Gál Kristóf alezredes február 5-én a tompai határátkelőhelyen.

Gál Kristóf alezredes
Gál Kristóf alezredes

Az ellenőrzésekhez szükséges érintés nélküli testhőmérők valamennyi határátkelőhelyen rendelkezésre állnak. A határértékeket meghaladó testhőmérséklet esetén egészségügyi szakszemélyzet végzi a további vizsgálatokat, és dönt a fertőzés gyanúját illetően. Gyanú esetén az utast az erre felkészült egészségügyi intézménybe szállítják. Azon a hat schengeni közúti határátkelőhelyen (Ártánd, Csanádpalota, Röszke, Tompa, Udvar és Letenye), ahol a tapasztalatok szerint érkezhetnek kínai turistacsoportokat szállító autóbuszok Magyarországra, az utasok ellenőrzését 24 órában az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik. Az OMSZ munkatársai a kockázatos körbe tartozók testhőmérsékletét megmérik, amennyiben szükséges, a protokoll szerint kikérdezik őket. Ha az utas lázas, tehát testhőmérséklete meghaladja a 38 Celsius-fokot és más adatok is arra utalnak, hogy felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor a határátkelőhelyen kialakított elkülönítőbe kerül a mentőszolgálat kiérkezéséig, majd további vizsgálatokra az érintettet kórházba szállítják. Kizárólag a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren bevett gyakorlat tér el annyiban, hogy az ott szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet végzi az ellenőrzéseket.

A rendőrség biztosítja Magyarország valamennyi közúti határátkelőhelyén a szolgálatban lévő állomány védőfelszerelését: víz nélkül tisztító és fertőtlenítő, baktericid és virucid hatású kézfertőtlenítő gélt, illetve kendőt, egyszer használatos nitril kesztyűt, gumis, egyszerhasználatos sebészi szájmaszkot. A rend­őri állományt szolgálatba lépésük előtt a higiénés rendszabályokkal kapcsolatban – a szükséges mértékben – felkészítik. Gál Kristóf alezredes elmondta, hogy a rendőrség minden esetben arra kéri az utasokat, hogy a hatóság utasításait fegyelmezetten hajtsák végre, és a hivatalos tájékoztatásokat tekintse mindenki irányadónak.  


Fenyvesi Beáta
Fotó: Rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Letartóztatásban az embercsempész

A bíróság elrendelte a letartóztatását annak a szerb embercsempésznek, akit a rendőrök az M1-es autópályán Komárom-Esztergom megyében fogtak el.

 

Fokozott ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében.

 

Bosszúból rátámadt - vádjavaslat

Barátnője szakítani akart, ezért felpofozta és ellökte őt az a 36 éves férfi, akinek ügyében a dabasi rendőrök befejezték a nyomozást.

 

Szír migráns Szegednél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A járőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Segítettek a balatoni vízirendőrök

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. május 30-án négy esetben összesen 11 személynek segítettek partra jutni.