Megkerülhetetlen Mezőkövesd

2020. 05. 14., cs - 16:37
Zsaru Magazin

Számos terület ad munkát a mezőkövesdi zsaruknak. Borsod-Abaúj-Zemplén 16 ezer lakosú főportája Heves megyétől nem messze, a Bükk déli lábánál fekszik. Mellette húzódik az autópálya, de a fürdők, a kirándulóhelyek és a pincék rendjének biztosítása az ő feladatuk.

Az M3-as sztráda folyamatos építése 2004-ben érte el a várost, alapvetően megváltoztatva a környék és a település közlekedését is. Korábban a 3-as főút ott elhaladó szakasza volt az elsődleges közúti ütőér Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, valamint a szlovák, az ukrán és a román határ felé, jelentős forgalmat lebonyolítva.

– A 3-as főút az elkerülő szakasz megépítéséig, 1991-ig át is szelte a várost, az új forgalomszervezés érezhetően kedvező hatást gyakorolt a közlekedésre – kezdte Varga János alezredes, aki az országban csaknem egyedülálló módon, több mint negyedszázada vezeti egy rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályát. – További javulást jelentett, csökkent a balesetek száma az egri és a bogácsi úti körforgalom átadásával, attól azonban nem kell tartanunk, hogy munka nélkül maradunk. Akikre szakmai szemmel figyelnünk kell, azok a kerékpárosok. A sík terepviszonyok miatt a biciklit évtizedek óta változatlanul nagyon sokan használják. Az autópálya miatt az átmenő teherforgalom nagysága csökkent, inkább a beruházások végett a helyi szállítók, ipari beszállítók közlekedése lett mérvadó. A személyforgalom tekintetében a töretlenül népszerű, gyógyvízforrásra épített Zsóry Gyógy- és Strandfürdő mellett a mindinkább fellendülő falusi turizmus jelent vonzerőt mind a hazai, mind a külföldi turisták számára. Az M3-as elsődleges hatósági felelőse a megyei rendőr-főkapitányság emődi autópálya-alosztálya, mi pedig közlekedési, közrendvédelmi és bűnügyi részfeladatokat látunk el.

– A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság életében a közlekedési feladatkör meghatározó, de nem kizárólagos – ismertette feladataikat Szerencsi Árpád alezredes, rend­őrkapitány. – Az illetékességi terület 23 települést foglal magába mintegy 42 ezer főnyi lakossággal. Egy ekkora terület nem is lehet homogén összetételű, rendőri szempontból is érezzük a különbségeket. Területünk az Alföld és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik. Így síkvidéki falvak, ugyanakkor a Bükkalja dombos, erdős-hegyes részeinek lakóközösségei és az idegenforgalom szempontjából jelentős települések egyaránt megtalálhatók. Három rendőrőrsünk elhelyezkedése is ezt a többszínűséget képezi le: Mezőkeresztes város a második legnépesebb település okán kapott állandó rendőri jelenlétet, Bogácson az idegenforgalom indokolja működését, míg Bükkábrányban a külszíni lignitbánya miatt van szükség rendőrőrsre. Van összevetési alapom: dolgoztam a Miskolci Rendőrkapitányság vizsgálati osztályán és ifjúságvédelmi területén, vezettem a Vasgyári és az Avasi Rendőrőrsöt. Felismerem egy rám bízott terület erősségeit és hatósági szempontból orvoslásra szoruló részeit. Illetékességünkön a felmerülő problémák 80 százaléka néhány jól meghatározható településre koncentrálódik. Tudjuk, hol kell jobban figyelnünk, ezeken a helyeken jelen is vagyunk, erre kapacitást biztosítunk. Jó lehetőségeim vannak az állomány tekintetében; Mezőkövesdre inkább jönnek a kollégák, mintsem távoznának tőlünk. A folyamatos utánpótlás jó hatással van a rutinosabb kollégákra is, sok esetben pedig a fiatal munkatársak energiái adnak motivációt.

Mezőkövesd Matyóföld „fővárosa”. Szerencsi alezredes kultúrtörténeti kitekintéssel folytatja:

– Matyóföld Mezőkövesdet, Tardot és Szentistvánt foglalja magába. A legenda szerint a „matyó” szó a XVIII. századból származik, a környék északi részén élő protestánsok nevezték el így a katolikus vallásnál megmaradt mezőkövesdieket, tardiakat és szentistvániakat, akik előszeretettel hivatkoztak Mátyás királytól kapott kiváltságaikra. Hol vannak a „mátyásosok”, a „matyik”, a matyók”? – hangzott el kutatások szerint a vásárokon, ahol összejött a környék református és katolikus lakossága. A népművészetéről ismert népcsoport máig büszke hagyományaira: a Matyómúzeum, a Hadas városrész utcái, tájháza és a Kiss Jankó Bori Emlékház őrzi a terület kulturális hagyatékát. Mi is ápoljuk múltunkat: emlékszobát alakítottunk ki, ahol egykor volt kollégák személyes felszerelési tárgyait és adományait őrizzük. A visszatekintés mellett foglalkoznunk kell aktualitásokkal is: új feladatot adott, amikor örömteli változásként a város labdarúgócsapata és kézilabda-szakosztálya is kiharcolta szereplését az NB I.-ben. Tőlünk ez a tömegrendezvényekre érvényes biztosítási protokollok átgondolását, a népesebb nézősereg előtt játszott meccsek biztonságos lebonyolítását követelte meg.

Szintén az újabb jelenségek közé sorolta a kapitányságvezető a Tisza-tó turisztikai felfutását: a tóparti Tiszabábolna település kapcsán nyaranta kiveszik a részüket a Tiszai Közbiztonsági Koordinációs Bizottság munkájából is. Van kapacitásuk bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet folytatni, óvodáktól középiskolákig látogatják az oktatási intézményeket.

– Mivel magam is motoros ember vagyok, fontosnak tartom kétkerekű járművekkel is a kulturált közlekedést. A megyében is folyik a SuliMoped-program, melynek keretei között általános iskolásokat segítünk hozzá első jogosítványuk megszerzéséhez. Javuló mutatókat érünk el a bűnügyi területen, ebben szerepet játszik az ügyészséggel folytatott párbeszédünk. Ugyancsak érezhető támogatást kapunk több település polgárőr-szervezetétől és az önkormányzatok közterület-felügyeletétől. Semmilyen felmerülő, a lakosságot aggasztó gondot nem bagatellizálunk el. Örvendetes módon a súlyosabb bűncselekmények számát folyamatosan alacsonyan tudjuk tartani, így jut energiánk figyelmet fordítani illegális szemétlerakókra, dizájnerdrogot használókra, de a lakosokban olykor félelmet keltő kóbor kutyákra is. A hatékonyságot a rend­őrkapitányságon évek alatt kialakított működési rendben látom. Valódi közösségként létezünk, a szervezeti egységek összedolgoznak. Csapatértekezleten helye van a közvetlen információáramoltatásnak, a szolgálataikat a közterületen ellátó körzeti megbízottak, járőrök is megoszthatják megfigyeléseiket a bűnügyes kollégáikkal. Azt sem mulasztjuk el, hogy felkészüljünk a jövőben ránk váró feladatokra. Tiszaújvárosban rövidesen nagyszabású építkezések, beruházások kezdődnek, ezek közvetve bennünket is érintenek. Igyekszünk idejében felkészülni a vendégmunkások jelentette megnövekedett forgalomra. Aktualizáljuk okmányismeretünket, generális célunk az évek alatt kialakított közbiztonság tartós szavatolása – összegzett Szerencsi Árpád alezredes.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Halálát várták és közben meglopták

A belvárosi nyomozók elfogták azt a házaspárt, akik miközben rokonuk kórházban volt, magukhoz vették az idős asszony bankkártyáját, és arról több mint négymillió forintot költöttek.

 

Három szír határsértő Kiszombornál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.