Megölte unokahúgát

2018. 06. 12., k - 12:30
Zsaru Magazin

Szülei 11 évig keresték azt a lányt, akinek 2007. május 16-án veszett nyoma Rezi településen. Amint szembesültek azzal, hogy nem tért haza a tanítási idő végeztével, bejelentették a rendőrségen. Minden követ megmozgattak azért, hogy szerettükről hírt kapjanak.

Idén májusban a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának nyomozói vették kezükbe a lány eltűnésének az ügyét, a hónap végén pedig a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK) munkatársaival emberi maradványokat találtak a Keszthelytől 8 kilométerre található falu egyik házának pincéjében. A házat akkor a keresett lány egyik nagybátyja lakta.

– Főosztályunk feladatai közé tartozik a gyanús eltűnések monitorozása – mondta Petőfi Attila vezérőrnagy, főosztályvezető. – Ennek során azokat az aktákat vesszük elő, melyeknél gyanú merülhet fel, hogy az eltűnt nem önszántából hagyta el otthonát és vált elérhetetlenné hozzátartozói számára, hanem bűncselekmény áldozata lett. A monitorozás tevékenységében Kőrösi János nyugállományú alezredes, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársa van segítségünkre. Több mint negyvenévnyi nyomozói tapasztalatával olvassa ezeket az aktákat, és ha gyanús – például a hasonló, már eredménnyel zárt ügyeknél gyakorta ismétlődő – körülményt talál, közelebbről megvizsgálja. Ezen az ügyön azért akadt meg a szeme, mert a Dunántúlon nem sok ilyen, ennyi ideig eredménytelenül húzódó eltűnést tartunk nyilván. Szerettünk volna utánajárni annak, hogy mi történhetett a 17 éves lánnyal, és megnyugtató, bizonyossággal szolgáló módon lezárni az ügyet. A történet közvetlen előzményeihez tartozik, hogy az eltűnést megelőző hétvégén a lány baráti társaságával egy összejövetelen vett részt – szüleinek tudta nélkül. Mikor ők rájöttek, hogy lányuk engedély nélkül ment el szórakozni otthonról, utánamentek. Hazavitték, majd igyekeztek meggyőzni őt arról, hogy a tanulásra kell inkább koncentrálnia. Ez a hétvégét követő első két tanítási napon rendben meg is történt, szerdán azonban a lány – bár reggel a szokott módon elindult az iskolába – nem érkezett meg oda. A szülők, mikor értesültek arról, hogy gyermekük nem ment be az intézménybe, keresni kezdték, majd bejelentették a Keszthelyi Rendőrkapitányságon. A keszthelyi kollégák kihallgatták a lány osztálytársait, baráti körét, családtagjait, teljeskörűen feltérképezték kapcsolatrendszerét, és személyiségéről is megfelelő képet alkottak. Egy tanú látta, hogy nem száll fel, hanem elmegy az iskola felé tartó távolsági busz mellett, más egy autóba látta beszállni. Mivel azonban nem jutottak nyomára, körözést bocsátottak ki hollétének megállapítására.

Azóta a lány semmilyen életjelet nem adott magáról, időközben lejárt személyes okmányait nem újíttatta meg, orvosi kezelést nem vett igénybe, és arra nézve sem merült fel információ, hogy átlépte volna az ország határát.

– A szülők mindvégig reménykedtek abban, hogy lányuk épségben hazatér, ezért bizakodva fogadtak minden olyan hírt, ami azzal kecsegtetett, hogy életben van. Így azt is, mely szerint gyermeküket állítólag Németországban látták dolgozni – azonban ez utóbbi nem bizonyult igaznak – folytatta a vezérőrnagy. – Amikor májusban újból elővettük az aktát, és gyanúsnak minősítettük az eltűnés körülményeit, Hajdu Krisztián törzszászlós, nyomozó lett az ügy gazdája. Felvettük a kapcsolatot a Zala megyei kollégákkal is, és eléjük tártuk gondolatainkat. Ezután Keszthelyen ismételten kihallgattuk azokat, akikről azt gondoltuk, valamit tudhatnak a lány eltűnéséről. Akár olyasmit is, amit a körözési eljárásban nem feltétlenül találtak fontosnak. Végül az egyik tanú meghallgatása vitt közelebb a megoldáshoz. A baráti körhöz tartozók egyike elmondta, hogy egyszer szemtanúja volt egy olyan jelenetnek, amikor a lány nagybátyja pénzt adott át unokahúgának. Elmondta azt is, hogy furcsállotta e pénzátadás körülményeit, túlzottan bizalmaskodónak és intimnek találta, ahogyan a nagybácsi a lánnyal viselkedett. Május 30-án védője jelenlétében kihallgattuk B. Jánost (48). A férfi – bár 11 évig látszólag a családdal közösen kereste unokahúgát – végül bevallotta, hogy ő ölte meg. Részletes beismerő vallomást tett, elmondta, hogy zsineggel megfojtotta áldozatát. Kihallgatásán azt kérte, hogy ne kelljen abba a házba kimennie, mely jelenleg is családjának tulajdonát képezi. Teljes pontossággal elmondta azonban, hogy hova rejtette a holttestet 2007-ben. Még ugyanezen az éjszakán helyszíni szemlét tartottunk a rezi ingatlanban, majd az ügyet a megyei kollégák hatáskörébe utaltuk.

– A ház Rezi egyik távolsági buszmegállója közelében helyezkedik el. A lány vagy itt, vagy egy megállóval korábban szállt fel a járatra, ha iskolába indult. 2007-ben az akkor 37 éves B. János az ingatlan egyik különálló lakrészét használta, melyben egyedül lakott – vette át a szót Nagy Zoltán ezredes, a ZMRFK Bűnügyi Igazgatóságának vezetője. – Az általa megjelölt területre egy bútorlapot, arra egy szekrényt helyezett. Itt kutatva mindössze 40 centiméternyi ásás után emberi csontvázat találtunk. Ezek után – az ügyet immáron átvéve – folytatólagosan, majd június 4-én a helyszínen is kihallgattuk a férfit. Ekkor a ház pincéjében megmutatta azt a helyet, ahol négy nappal korábban megtaláltuk a földi maradványokat. Elmondta azt is, hogy a lány az eltűnés napján meglátogatta őt, és pár ezer forintot kért tőle. Amikor ő ezt megtagadta, unokahúga elhagyta a házat, azonban később ismét visszatért, és még nagyobb összeget követelt. Később azt is elmondta, hogy a lány öngyilkos akart lenni, bár arra, hogy ezt miért tette volna, nem adott magyarázatot. Azt viszont elmesélte, hogy ő meg akarta győzni unokahúgát arról, hogy nem szabad véget vetnie az életének, mert az roppant fájdalommal jár. Elmondta, hogy amikor kettesben az ágyon ülve beszélgettek, a lány leszedett a ruhájáról egy zsinórt, majd a saját nyakába akasztotta. Állítása szerint innentől nem sok mindenre emlékszik, a következő tiszta képe az, hogy unokahúga holtan fekszik mellette az ágyon. Ezután a holttestet a pincébe húzta, és elásta oda, ahol végül rátaláltunk.

A csontvázat igazságügyi orvos szakértő vizsgálja meg, hogy kétséget kizáróan bizonyosságot nyerjen, hogy a 17 évesen eltűnt lány földi maradványai kerültek elő a pince mélyéből. B. János ellen emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, előzetes letartóztatását a bíróság június 1-jén elrendelte.


KUTLÁN EDINA
FOTÓ: SEBESTYÉN, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nyolc szír határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc migráns Mórahalom közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Öt szír határsértő Kiszombornál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Kiszombor közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.