Merjen, tudjon beavatkozni!

2020. 08. 05., sze - 15:46
Zsaru Magazin

A tiszai vízi rendőrök idén is felfrissítették tudásukat a mentésről.

A nyári szezonban tele a folyó fürdőzőkkel, kajakosokkal, horgászokkal, illetve megjelentek a nyaralóhajók is. Idén egyébként ez az újdonság a tananyagban.

Rendszeres a vízimentő-oktatás, amit évente, még a szezon előtt valamennyi hajózó és bűnügyes állománynak megtartanak. Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (TVRK) vezetője elmondta, hogy ez a tanfolyam egy kicsit az ő szellemi termékük, mivel ők ajánlották, hogy a rendészeti vagy a bűnügyi irányú, stresszkezeléssel, vezetői modellek képzésével kapcsolatos tanfolyamok mellett lenne igény a vízi mentéssel kapcsolatos továbbképzésre is.

– Közösen összeállítottuk a tematikát. Ezeket az ismeretbővítő modulokat képzett, vizsgázott szakoktatók és mentőtiszt oktatók bevonásával tartják nekünk. A vízi mentés mindenhol ugyanaz, függetlenül attól, hogy a Balatonról, a Dunáról vagy a Tiszáról beszélünk. A bajba jutott személyek vízből való mentése, majd ellátása mindenütt megegyezik. Viszont a mentőszolgálatnak való átadásban van nagy különbség – hangsúlyozta Busi László ezredes. – A Balatonon sokkal egyszerűbb a mentőautónak a helyszínre menni, míg egy folyószakaszon, esetünkben a Tiszán, nagyon kevés az olyan hely, ahol a vízpartot meg lehet közelíteni aszfaltos úton. Ezért mi nagyon pontos GPS-koordinátákat szolgáltatunk a mentőszolgálatnak azon helyekről, ahol a sérült személyt biztonságosan át tudjuk adni.

A vízimentő-tanfolyamot öt éve végzik folyamatosan, és mivel a fluktuáció minimális, így igazából továbbképzésre van csak szükség. Természetesen minden évben aktualizálják is a tananyagot. Idén a nyaralóhajózás volt az újdonság. Például mi van akkor, ha egy ilyen hajón a gáztűzhely miatt gázrobbanás történt, és égési sérült is van? Vagy mit kell tenni, ha a hajón egy gyerek a tisztítószerből iszik?

– Két részre osztottuk az oktatási napot. A délelőtt folyamán egy mentőtiszt oktató, délután pedig egy vízimentő oktató tartott gyakorlati bemutatót. Itt is különbség mutatkozik a balatoni és a tiszai mentés között. Ugyanis máshogy kell megközelíteni a hajóval a bajbajutottat, illetve a hajóba emelni. Büszkék vagyunk arra, hogy az ötödik év után magabiztosan, határozottan tudnak a valós életben menteni, segíteni a bajbajutottakon a kollégák – mondta a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

– Mi a Vezetőképző Akadémián keresztül kerültünk kapcsolatba a TVRK-val – ezt már Nagy Tibor, az Oxyteam Országos Sportmentőszolgálat Kft. alapítója és ügyvezetője mondta. – Ez, amit mi oktatunk, nem egy klasszikus elsősegélynyújtás, mint például a gépjárművezető-oktatásnál, hanem kihegyezzük arra, amit az életben előforduló életmentés során a rendőr alkalmaz. Fontos, hogy itt a rend­őr, amikor a vízből kiment valakit, puszta kézzel kezdi meg az életmentést. Igaz, nincs nála egészségügyi felszerelés, ennek ellenére 10-12 életmentő beavatkozást is el tud végezni. Ezt tanítjuk meg nekik, illetve évente mindig frissítjük a tudást. Jó hír, hogy tavaly a TVRK vásárolt három életmentő táskát, amikben vannak olyan technikai eszközök, melyek nagy segítséget nyújtanak a rendőröknek. Például pulzoximéter, ami az ujjra helyezve egyből mutatja a pulzust, illetve a vér oxigéntartalmát. De van egy úgynevezett darabos leszívó, mert egy vízből mentettnél bármi kerülhet a szájba, például iszap vagy vízinövények. Ezeket ezzel a készülékkel el lehet távolítani, továbbá a táska lélegeztetőballont is tartalmaz.

Nagyon fontos az évenkénti továbbképzés, fontos, hogy készségszintű legyen a mozdulatsor, hogy meglegyen a rutin, ha élesben szükség lesz rá. Természetesen mindig vannak újdonságok, amikkel kiegészítjük az ismeretanyagot. Ami nagyon fontos, hogy a vízi rendőr merjen és tudjon beavatkozni!

– Mi az eszközös mentést oktatjuk, hogy miként tudnak mentőeszközök igénybevételével segítséget nyújtani a vízben bajba jutott személyeken – kezdte a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője. Seller András hozzátette, hogy idén bábuval gyakoroltak, ami egyébként sokkal nehezebb is, mint egy mozgó emberrel, mert ebben a helyzetben nem tud kommunikálni a zsaru a bajbajutottal. A bábu ugyanis ugyanúgy „viselkedik”, mintha egy eszméletlent kéne kimenteni a vízből, és beemelni a hajóba. Ennek a bábunak egyébként lehet szabályozni a súlyát, hogy 60 vagy 80 kilós legyen, mindez attól függ, hogy mennyi vizet tesznek bele. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság nagyon profin oldja meg ezeket az éves tanfolyamokat – mutatott rá a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője.


MÁTYÁSI GYÖRGY
Fotó: BÉRES ATTILA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kilenc határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba kilenc migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.