Mesterek két keréken

2019. 06. 12., sze - 12:38
Zsaru Magazin

Az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) és a Magyar Autóklub megbízásából idén a Komárom-Esztergom Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezte a Ki a mester két keréken? elnevezésű verseny országos döntőjét a Tatai Olimpiai Központban, illetve a Tatai Városi Sportcsarnokban május 21–22-én.

A néhány éve mind divatosabb biciklis közlekedés kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok a kétkerekű eszköz segítségével, játékos vetélkedők során sajátítsák el a közlekedési ismereteket, és készüljenek fel arra az időszakra, amikor autósként, motorosként vesznek majd részt a forgalomban. De az is jó eredmény, ha kerékpárosként a közlekedés megbízható és ügyes résztvevői lesznek.

A Ki a mester két keréken? elnevezésű vetélkedő pedig ugyancsak alkalmat ad az általános iskolások közlekedésbiztonsági, baleset-megelőzési ismereteinek és jártasságának felmérésére, ezek további oktatásának és nevelésének módszertani segítésére, a fiatalok közlekedési kultúrájának magasabb szintre emelésére. Lehet persze, hogy mindez túl hivatalosan hangzik, pedig ezt is le kell írnunk, hiszen a könnyed versengés mögött komoly tartalom található. És ez a tartalom a döntő során is megmutatkozott, ahol 10–12 éves tanulók vettek részt, összesen 40 diák, valamennyi megyéből egy fiú és egy leány, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság csapata.

A rendezvényt Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-OBB osztályvezetője nyitotta meg, a jelenlévőket Milus Gábor ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese, valamint Marinka István, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese köszöntötte.

A verseny első napján a Tatai Olimpiai Központ különtermeiben töltöttek ki a résztvevők egy 25 kérdésből álló tesztlapot. Az ORFK-OBB által összeállított feladatsor megválaszolása valóban behatóbb közlekedési és baleset-megelőzési ismereteket igényelt, továbbá megalapozott KRESZ-tudást is.

A városi, majd a megyei selejtezőkből a döntőbe jutott csapatok versenyzőinek azért nemcsak a versengés jutott, hanem a kikapcsolódásra is adódott alkalom. Az első nap izgalmai után részt vehettek egy tatai városnézésen, sárkányhajózhattak az Öreg-tavon, és még tűzijátékkal is szórakoztatták őket a szervezők.

Másnap már a gyakorlati tudásukról kellett számot adniuk. A Tatai Városi Sportcsarnokban került sor az ügyességi feladatra, amelynek során a résztvevőknek egy akadálypályán kellett végighaladniuk, biztonságosan használva a kétkerekűt. Hol párhuzamos elemek között gurultak, hol szlalompályát gyűrtek le minél gyorsabban, hol menet közben vittek át egy-egy tárgyat egyik helyről a másikra, hol fűrészfogas, hol meg ferde pallón ügyeskedtek, másutt meg lengőkapuk és bújólécek nehezítették haladásukat. De mivel gyakorlott kerékpárosok jutottak a döntőbe, a legtöbben igen ügyesen mozogtak az akadálypályán.

Heves megye csapata lett az első, a Pest megyei diákok az ezüstérmesek, a harmadik hely pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg versenyzőié. Az egyéni első két helyezett fiú és lány képviseli az országot a Magyar Autóklub színeiben az európai versenyen, amelyet a svájci Genfben rendeznek majd.


Trencsényi
Fotó: Fülöp Máté


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Teljes útlezárás a 43-as főúton

Baleset miatt teljes az útlezárás a 43-as főút 6-os kilométerszelvényében, Szeged-Szőregen. A forgalmat a rendőrök a főút melletti szervizútra terelik.

 

Három embercsempész ellen indult eljárás

Egy szerb, egy bosnyák és egy szlovák állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás Csongrád megyében. Nyolc bangladesi férfit szállítottak.

 

Szemébe sütött a nap

A Paksi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte a vizsgálatát annak a 70 éves bölcskei férfinak az ügyében, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.

 

Három körözés volt ellene érvényben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztály munkatársai rövid előkészület után, egy szervezett akció keretében Pécsen, búvóhelye közelében fogták el azt a férfit, aki a vérfertőzés miatt jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltését nem kezdte meg.

 

Négy határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.