Mesterfogások

2018. 07. 11., sze - 15:21
Zsaru Magazin

A vízből mentés különböző mesterfogásait tanulják a tiszai zsaruk.

A rendőrök a speciális tanfolyamon nemcsak egy fuldokló szolgálati motorcsónakkal való biztonságos kimentését, hanem az újraélesztési technikákat is gyakorolták.

A tiszai zsaruk mindent megtesznek, hogy minél kevesebb áldozatot szedjen a víz. A nyári főszezonban tele a folyó és a Tisza-tó fürdőzőkkel kajakosokkal, horgászokkal. A baj bármikor bekövetkezhet, a Tisza medre folyamatosan változik, egy jó úszót is megtréfálhat a sodrás. Bár negyedik éve működik sikeresen a viharjelző szolgálat a Tisza-tó teljes vízfelületén, a vihar errefelé alattomos, percek alatt kialakul és lecsap, méteres hullámokat korbácsolva a víz felszínére.

– Motorcsónakjaink és a két rendőrségi jet ski állandóan a vízen van a főszezonban. A vízirendészeti körzeti megbízottak napi kapcsolatban állnak a kikötőkkel, túravezetőkkel, strandok üzemeltetőivel, hogy perceken belül segíteni tudjunk a bajbajutottakon – mondta Illés Gergely őrnagy, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendészeti osztályának vezetője. – Az állandó szolgálat és készenlét mellett szükség van egy speciális tudásra is, aminek elsajátításával a tiszai rendőr életeket menthet. A Belügyminisztérium vezetőképzési, továbbképzési és tudományszervezési főosztályának stratégiai partnere a Vezetőképző Akadémia, ahol a különböző képzéseik résztvevői magas szintű, naprakész ismereteket kapnak. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság részére egy speciális, „Eszközös életmentés vízből” elnevezésű tananyagot készítettek. Szakképzett mentőorvosok, vízimentők állítottak össze egy elméleti és gyakorlati képzést is tartalmazó tananyagot, melyet minden tiszai rendőr elsajátított.

Június 12-én a Tokaji Vízi-rendészeti Rendőrőrs épületében, kikötőjében, illetve a Tiszán, a folyó északi, szabolcsi vizein szolgáló zsaruk vettek részt a képzésen. A rendőrök délelőtt elméletben frissítették fel, hogy mit kell cselekedniük riasztás esetén. A kimentett bajbajutott állapotfelmérése után a vízbe fulladásra jellemző mesterfogások alapján elsajátították a stabil oldalfekvés technikáját, hogy ebben a helyzetben a tüdőbe, nyelőcsőbe került víz könnyebben eltávozzon a sérült szervezetéből.

– A vízből mentés mesterfogásai mellett tananyag volt a különböző görcsök, sérülések felismerése, és azok ellátásának fogásai – mondta Rácz László István törzszászlós, tiszalöki vízirendészeti körzeti megbízott. – Az egyéni mentési technikákat, amiket már a parton alkalmazunk vészhelyzetben, egymáson tanultuk meg, bizony kell erő egy elernyedt emberi test mozgatásához. Próbababán gyakoroltuk az újraélesztés módszerét, egy vizet nyelt, fulladásos tünetekkel életveszélybe került, keringési-légzési zavarok miatt bajba jutott ember esetében szinte mindig a mesterséges légzés, a szívmasszázs az, ami reményt adhat a túlélésre. Minden vízi rendőrnek kötelező ismernie, és ha kell, szakszerűen alkalmaznia ezeket a technikákat.

Az életmentő technikák elsajátításakor vízre szálltak a zsaruk, hogy az eszközből, a rendőrségi szolgálati hajóból történő mentés fogásait gyakorolják.

– Mindannyian képzett hajóvezetők vagyunk, hiszen ez feltétel ahhoz, hogy valaki a Tiszán szolgálhasson rendőrként. Elvileg ismerjük a hajóból történő vízből mentés technikáit, de a tapasztalt vízimentők tanácsai alapján gyakorlatban is fejleszthettük az állomány tudását – folytatta Illés őrnagy.

A Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség által támogatott gyakorlati képzés anyagát Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője állította össze:

– Fontos elsajátítani, hogyan dobjunk a fuldokló felé biztonságosan mentőeszközt a hajóról, hogy az elérje a célját, miként emeljük be további sérülések okozása nélkül a bajbajutottat a hajóba. Nem mindig olyan a helyzet, hogy a bátor rendőr beugorjon a vízbe és kihúzzon egy fuldoklót, mint például egy több sérültet érintő esetnél. A tiszai zsaruk gumitestű motorcsónakjai a legalkalmasabb vízimentő járművek, itt nincs merev csónakfal, ami megnehezítheti a sérült beemelését. Évek óta remek a kapcsolatunk a rendőrséggel, rengeteg a közös szolgálat, szívesen adtuk át tudásunkat, tapasztalatainkat. A Tisza rendőrein nem fog múlni egy bajbajutott kimentése, a hajósoknak, fürdőzőknek kell jobban figyelnie, betartania a szabályokat, hogy ne kerüljenek életveszélyes helyzetbe.

Végh Attila

Fotó: Fülöp Máté


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hamis bérleteket gyártottak és árultak

Az újpesti nyomozók befejezték annak a négy férfinak az ügyét, akik kilopták az egyik jegyautomatából a hőpapírszalagot, majd az abból készített hamis bérleteket, illetve jegyeket 26 vásárlónak adták el.