Mezőtúrra vigyáznak

2018. 03. 01., cs - 14:51
Zsaru Magazin

A lakossági és önkormányzati felmérések szerint a Mezőtúri Rendőrkapitányság minden rendőrét, őrsét, körzeti megbízottját jónak értékelték a helyiek a legutolsó közvélemény-kutatáson.

A Berettyó partján tisztelik a zsarukat, tudják, az ő érdemük, hogy a vidék az ország egyik legbiztonságosabb területe.

Bajári Attila ezredes, kapitányságvezető több mint három évtizede rendőr. Nehéz őt megelőzni, mindig az elsők között érkezik a Mezőtúri Rendőrkapitányság épületébe. Így volt ez január utolsó hetében is. A szakmai rutin mellett kellő szigoráról ismert ezredes két éve vette át a mezőtúri zsaruk vezetését. Remek eredményekkel büszkélkedhetnek:

– Öt település közel 27 ezer lakosának közbiztonságára 61 rendőr ügyel. Teljes a lefedettség, járőreink, körzeti megbízottjaink az utcán vannak. Ez a fokozott közterületi jelenlét vezethetett oda, hogy tavaly 30 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Ez egy nyugodt környék nyugodt emberekkel. Nincsenek utazó bűnözők, legfeljebb 25–30 kilométeres körzetben kell keresni az elkövetőt, de a legtöbbször ismert helyi tettes áll a jogsértések mögött. Éppen ezért nagy hangsúlyt helyezünk a gyors reagálásra, az azonnali rendőri intézkedésre.

– Bár a tanyavilág errefelé nem olyan kiterjedt, mint az Alföld más részein, a hatalmas külterület ad munkát rendesen – magyarázta eligazítás közben Sipos Sándor alezredes, rendészeti osztályvezető. – Nagy a vízfelület, sok a holtág, kedvelt horgászvidék ez hétvégi házakkal. Az üdülőövezetekhez nincs kiépített műút, télvíz idején nehéz a megközelítésük, szerencsére a tolvajoknak is, így nem jellemző a betörés. Mi ennek ellenére rendszeresen járőrözünk a területen, lássák csak, akik mégis próbálkoznának, rajta tartjuk a szemünket a vidéken.

A zsaruk nagy hangsúlyt fektetnek a körözésekre is. Rendszeresen tartanak akciókat, ilyenkor zárják a kapitányság területéről kivezető utakat, és a közintézményeket is ellenőrzik, több keresett bűnözőt fogtak már el úgy, hogy hivatalos ügyei intézésére előbújt a rejtekhelyéről.

– A rendezvényekre szintén odafigyelünk, februárban Túrkevén a Kevi Böllértalálkozó adott pluszfeladatokat, nyáron a túri vásárok, az East Fest zenei fesztivál, ahol minden évben 25–30 bűncselekménnyel kell számolnunk – folytatta Bajári ezredes. – Öt napon keresztül, napi tízezres látogatottságnál ez nem rossz arány, ilyenkor minden rendőrünk szolgálatban van, és a megyétől meg a Készenléti Rendőrségtől is kapunk megerősítést.

Burján János főtörzsőrmester, Nagy Tamás törzsőrmester és Adamcsik Nándor törzszászlós Mezőtúr külterületét ellenőrzi, a Berettyó gátjáról figyelik a nyomokat. A január végi sárban, hóban könnyű észrevenni, volt-e forgalom az üdülőterület felé, ezúttal nem találnak sem láb-, sem keréknyomot.

– Az erő- és a mezőgazdasági gépeket is rendszeresen ellenőrizzük, nagy a keletje a drága technikának a tolvajok között, büszkén mondhatjuk, nálunk nem érkezett bejelentés eltűnt traktorról – mondta Adamcsik törzszászlós. – A munkagépek vezetői nem veszik zaklatásnak a folyamatos ellenőrzést, hiszen értük, az ő vagyonuk biztonsága érdekében intézkedünk.

A járőrök ezután a városszéli vidék idős, egyedülálló polgárait látogatják meg, mindennap ránéz valaki a rászorulókra. Az áldozatvédelmi program bevált, a technikai berendezések, az állandó rendőri ellenőrzés következtében az elmúlt időszakban Mezőtúron adataink szerint nem támadtak meg egyetlen idős embert sem otthonában. A túri végeken a lopások adják a legtöbb munkát a nyomozóknak, a regisztrált bűncselekmények kétharmada vagyon elleni. Molnár István őrnagy, a kapitányság megbízott bűnügyi osztályvezetője szerint a kollégái ismerik a helyi csibészeket, sokszor könnyebb megtalálni a tettest, mint a tanút:

– A túri ember sokszor ki szeretne maradni a hatósággal kapcsolatos dolgokból: mindenki tud mindent, csak nem mondja el. Az eredményeinkkel igyekszünk bizonyítani, hogy a rendőrben megbízhatnak, mi a jogkövető, az eljárásban segítséget nyújtó polgárokért vagyunk. Az azonnali reagálás alapállás a nyomozóinknál, így lehet a legtöbb bizonyítékot beszerezni, a tanúk emlékképe is elhalványul az idővel.

Mezőtúr nem forgalmas település. A környék egyetlen főútját, a 46-ost nemrég újították fel. Az új, sima útfelület száguldásra csábíthatná az autósokat, de ezt a zsaruk sebesség-ellenőrzésekkel igyekeznek visszafogni. Barta Lajos főtörzs­zászlós hóban és fagyban is kint áll háromlábú készülékével az út mellett:

– Folyamatosan megy a jelzés az autósok között, hogy kint állok, a túriak tudják ezt enélkül is, előre köszönnek, felfogták, nem ellenük vagyunk. Az ittas vezetők száma is csökkent, az általuk elkövetett balesetek aránya 10 százalék alatti a kapitányság területén. Hogy ez még inkább csökkenjen, ahhoz a polgárok fegyelmezettsége is kell. Reméljük, egyszer mindenki megérti, a rendőrség nem tűri meg az ittas sofőröket az utakon.

k

Január végén, egy disznóvágás után vitt el egy tolvaj kolbászt és szalámit, árulkodó jeleket hagyva maga mögött a hóban. A zsaruk követték a nyomokat, és elfogták a mezőtúri R. Ferencet (40). Az ágyneműi közé rejtette a 20 rúd szalámit és a 7 szál kolbászt. A sértett még aznap visszakapta a hentesárut, a szabadlábon védekező gyanúsítottal szemben lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.


VÉGH ATTILA
FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ, rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Könnygáz

Könnygázt alkalmazott a rendőrség.

 

Intézkedés

Teleszkópos botot és gázsprayt vitt magával.

 

Kiemelés

Rendőri intézkedés a rendezők kérésére.