Mezővárosi feladatok

2017. 10. 26., cs - 17:22
Zsaru Magazin

A Pest megye délkeleti szegletében lévő Cegléd élhető és élő, nagy múltú mezőváros. Egyszerre kell figyelni a közlekedők, a tanyán élők biztonságára, éppúgy, mint a városlakókéra.

A ceglédi zsaruknak dűlőúttól panelig, tanyától főútig sokfelé kell helytállniuk.

 

– Minden kollégán, külön és együttesen múlik nemcsak kapitányságunknak, de az egész testületnek a megítélése. Kapuügyeletestől osztályvezetőig minden beosztottamtól elvárt a lakosság iránti nyitottság, a kulturált és megértő hangvétel – mondta Török Csaba alezredes, kapitányságvezető. – Minőségi teljesítésre, kiváló feladatellátásra, igényességre, önálló megoldáskeresésre ösztönzöm kollégáimat. Közalkalmazottakkal, közfoglalkoztatottakkal, hivatásosokkal együttesen mintegy kétszázan gondoskodunk a ránk bízott területről és az ott élő 85 000 emberről. Cegléd, Abony és Albertirsa mellett további kilenc települést jelent, zömmel a 4-es főút közvetlen közelségében, ezzel elárultam egy kiemelt fontosságú további feladatunkat is: magának a főút rendjének, biztonságának fenntartását. Vasúti fővonal is átfut rajtunk, itt is igyekszünk inkább megelőzni a lehetséges problémákat, mint utánuk kullogni. Jön a tél, éjjelente már itt-ott fagyogat, a hideg fokozott veszélyt jelent a tanyákon egyedül élő emberekre. Körzeti megbízottak, polgárőrök hely- és emberismeretére alapozva, a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat és az egyházak bevonásával a Ceglédi Rendőrkapitányság az év elején tanyabejárási programot indított el.

A külterületek, ahogyan itt nevezik, a számozott dűlők látogatása elsődleges lakosságsegítő mivoltukon túl a zsaruknak is hoz a konyhára: kiváló kapcsolatépítő, bizalomelmélyítő túrák ezek. Olykor szükség van a civil segítségre, azt jó arányban vegyítik a rendőri szemlélettel.

– Érzékeny ügyben kell adatot gyűjtenünk, a bejelentés szerint lányszöktetés történt a napokban. Erőszakról nincs tudomásunk, a 18 éves fiatalember magához költöztette fiatalkorú szerelmét annak beleegyezésével, utóbbi családja szeretne tudni a lány hollétéről – mondta a reggeli programról Habon Attila zászlós, jár­őrvezető a hol fényben fürdő, hol fák között búvó dűlőutak egyikén.

 

– A fiatalembernek nincs ismert lakcíme, az itt élőktől tudakozódunk. Két elsőéves szakgimnáziumi tanuló kísért el bennünket, majdani pályájukon jól jöhet még nekik, ha idejekorán látnak egy efféle érzékeny helyzetkezelést is – tette hozzá Oravecz Krisztián főtörzsőrmester, járőrparancsnok.

A kutatást később siker koronázta. A zsaruk meggyőződtek róla, hogy sem testi, sem lelki bántalmazás nem történt. A városban egy teljesen más generáció sajátosságaira összpontosított Kiss Edit százados, aki a Ceglédi Szociális Alapítvány Idősek Otthonában tart bűnmegelőzési előadást.

– A Szikrázó Ősz névre keresztelt programsorozatban nyugdíjaskorúakat szólítunk meg – mondta a bűnmegelőzési előadó. – A korosztályukat leginkább veszélyeztető elkövetési formákra figyelmeztetek, ahogyan a kurzus címében is megjelöltem. Az olcsó tüzelő is lehet drága, ha tolvajt engedünk otthonunkba! A trükkös lopások formái mellett felhívom a hallgatóság figyelmét egyéb visszaélési módozatok elhárítására is. Bankkártyakezelésről, adatok kiszolgáltatásáról, családdal egyeztetett jelszavak, kódszavak alkalmazásáról, de a zsebtolva­jok dolgát megnehezítő táskaviselési technikákról is beszélek.

Ismét fiatalság: 16 éves elkövetőt kísérnek előzetes bírósági tárgyalásra a rendőrök. Rabolt. Most sír. Mobiltelefont vett el egy vonaton erőszakkal.

A kapitányság udvarának másik szegletén szintén járművekhez kötődő, de jóval békésebb akció: kerékpárokat regisztrálnak közalkalmazottak a bringaprogram égisze alatt.

– Fotót készítünk, műszaki dokumentációt jegyzünk fel, matricával és UV-fényre reagáló festéssel jelöljük meg a kerékpárokat. Elvinni így nem érdemes, elrejteni nehezebb, megtalálni könnyebb. Ceglédnek jók az adottságai a biciklis közlekedéshez, rengetegen kerekeznek, mi is túl vagyunk már az ezredik regisztráláson – mondta Kánya Vivien és Tamás Gábor.

 

A rendőri munkának persze akadnak komorabb tónusai is. Takács Benő főtörzszászlós, vizsgáló egy rendkívüli haláleset körülményeit tárta fel.

 

– Puskával lőtte magát fejbe egy idősebb férfi kórházi kivizsgálása előtt egy nappal. Délben még fiával dolgozott, ebéd után végzett magával. Szakértők bevonásával zárjuk ki az idegenkezűséget, az eddigi bizonyítékok az öngyilkosság irányába mutatnak.

A ceglédi zsarukon nem múlik, ők mindent megtesznek a lakosság biztonságáért. A városban kiemelten ügyelnek a közlekedési rend betartására, rendszeresek az ellenőrzések. Nem vette észre közlekedőpartnerét egy kamionos, Jámbor Balázs főtörzsőrmestert, baleseti helyszínelőt és Bende Tamás próbaidős őrmestert ezért küldte a szolgálatirányító az ellenőrzésből egy balesethez.

 

– Kanyarodó teherautó gyűrt maga alá egy apróbb kocsit, a sofőr nem látta a holtterében tartózkodót. Az anyagi kár jelentős, személyi sérülés nem történt, a kisebb jármű vezetője ellenben nagyon megijedt – közölte észrevételeit a főtörzsőrmester. – A balesetet okozó elismerte felelősségét, fotók készítése után, amilyen gyorsan lehet, odébb állítjuk a járműveket, igyekszünk felszámolni a keletkezett torlódást.

Szilágyi Attila

Fotó: André Ildikó


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset az M0-ás autóúton

Az M5-ös autópálya irányába tartó oldalon, a 26. kilométernél egy teherautó és egy személyautó ütközött össze.

 

Marihuána a kertben

Három férfi ellen indult eljárás, akik egy makói ingatlanban indiai kendert termesztettek.