Minden ügyet kivizsgálnak

2020. 03. 18., sze - 16:12
Zsaru Magazin

Sarkad Békés megye északkeleti részén fekszik, közel 11 ezren élnek a városban.

A lakosság egy része ma is a mezőgazdaságban dolgozik, de sokan járnak a közeli Békéscsabára, Gyulára, illetve a határ túloldalára is, hiszen a város az országhatár mentén helyezkedik el. A közterületi rendőri jelenlétnek és a hatékony felderítésnek köszönhetően lényegesen visszaesett a bűnözés az elmúlt években.

 

Manapság már bárki akár késő este is nyugodtan végigsétálhat Sarkadon, csak egy alvó város képe és teljes nyugalom fogadja. A Sarkadi kistérség központja, 11 település tartozik hozzá. A Sarkadi Rendőrkapitányság feladata szerteágazó, és igen nagy területet kell ellátni, hiszen az egyik legtávolabbi pont, Körösnagyharsány 45 kilométerre van.

– Több mint egy éve vagyok a Sarkadi Rend­őrkapitányság vezetője, rendőr pedig 1994 óta. Előtte a szomszédos Szeghalmi Rendőrkapitányságon szolgáltam nyomozóként, vizsgálóként, majd 18 évig bűnügyi osztályvezetőként. Így a város és főként a bűnügyes kollégák egyáltalán nem voltak ismeretlenek számomra – mondta Pikó Tamás alezredes, rendőrkapitány. – Az állomány létszáma kielégítő, mindehhez pedig technikai felszereltségünk kiválónak mondható. Békés megyében a sarkadi a legkisebb rendőrkapitányság összesen hatvan fővel, amibe a hivatásos állomány mellett a rendvédelmi igazgatási alkalmazott kollégák és a munkavállalók is beleszámítanak.

A városnak nem mindig volt ilyen jó a bűn­ügyi megítélése. Folyamatosan csökken a bűncselekmények száma, és mindez a rendőri munkának is köszönhető. Az a feladat számukra, hogy az esetszámok tovább mérséklődjenek minden területen. A rendőri jelenlét nagyon fontos a városban.

– Persze a bűnözést nem lehet teljesen eltüntetni, de nem mindegy, hogy milyen esetek milyen gyakorisággal jelennek meg egy város életében – hangsúlyozta Pikó Tamás. – Békés megyéről összességében elmondható, hogy nagyon jó a közbiztonság. Természetesen ez a város sem szeretne ebből a sorból kilógni. Ezt bizonyítják az elmúlt évek és a tavalyi eredményeink egyaránt, ebben rengeteg rendőri munka van. A tavalyi évet értékelve a Sarkadi Rendőrkapitányság magas értékelést kapott. Békés megyében elsők vagyunk a felderítésben és a nyomozásban. Az országos rangsorban is nagyon jó helyen van a város, mert 70 százalék feletti a felderítés és 80 százalék feletti a nyomozási eredmény. Nagyon sokat számít, hogy az utóbbi tíz évben sokan találtak maguknak munkahelyet. Ha nem helyben, akkor Békéscsabán, Gyulán, valamint a határon túl, hiszen mindössze pár kilométerre esik. Így a kisebb lopások is fokozatosan megszűntek. Az erre tekingetők ugyanis rájöttek, hogy sokkal biztosabb, ha fix megélhetés után néznek, így nem kerülnek a látókörünkbe. A vagyon elleni bűncselekmények száma fokozatosan csökken. Ma már alig történik lakásbetörés a térségben. Fontos az értékek védelme, amennyiben ezeket valaki mégis megpróbálja eltulajdonítani, azonnal nyomoznak a zsaruk.

– Minden ügyet kivizsgálunk – tette hozzá Gál János őrnagy, megbízott bűnügyi osztályvezető. – A napokban fejeztük be éppen és küldtük meg az ügyészségre egy 31 rendbeli lopás és egy kifosztás anyagát. A történet egy kerékpárlopással kezdődött 2019. január 13-án, amit akkor azonnal jelentett a tulajdonos. Ezen elindulva folyamatosan fény derült a férfi lopásaira. Kiderült, hogy a kerítés átugrása után többek közt elvitt egy biciklit az egyik szociális intézmény udvaráról. Hasonló módon több kétkerekűt is lopott. A nyomozás során megtudtuk, hogy ezeket pár ezer forintért eladta. Majd február 19-én egyik rokonához ment aludni. Megvárta, míg elaludtak, és eltulajdonította rokona pénztárcáját, melyben 20 ezer forint volt. Február 24-én a város egyik zöldségüzletébe is bement, onnan 5 ezer forintot vitt el. A lopásokkal és a kifosztással a 24 éves békési R. Krisztiánt gyanúsítottuk meg, április 19-én fogták el a kollégák. A rendőrségen mindent részletesen elmondott és bevallott. A férfival szemben 31 rendbeli lopás és egy kifosztás bűntette miatt indult eljárás, azóta letartóztatásban van. Március 6-án küldtük el az anyagát az ügyészségnek. Ilyen szerteágazó ügy egyébként ritkán akad.

Tavasztól várhatóan színes programok kezdődnek. A város belterületén található az Éden-tó, és nyaranta nagyon mozgalmas ott az élet. Gyerekek is táboroznak mellette, ahol többek között bűn-, illetve baleset-megelőzési előadásokat is tartanak a zsaruk. Ez jó alkalom arra is, hogy a fiatalabbak ne csak a KRESZ szabályaival legyenek tisztában. Turisztikai szempontból is kiemelkedő szerepe van az Éden-tó környékének. Állandóan horgásznak a tónál, de szerencsére az ebből fakadó lopások nem jellemzőek. A városban szinte mindenki ismer mindenkit. Egyes túrázók a biharugrai madárles miatt is kedvelik a térséget, ahol akár veszélyeztetett fajokat is lehet látni.

– Számos olyan program lesz őszig a városban és a környékbeli településeken, amelyeken a kollégáink a polgárőrséggel együtt dolgoznak – magyarázta Pikó Tamás alezredes. – Nagyon jó a kapcsolatunk, sok közös szolgálatot tartunk. A futballmeccseken is szükség van néha rendőri jelenlétre. A város focicsapata a megyei II. osztályban játszik, és van olyan klub, amelynek szurkolói igencsak igénylik, hogy mi is a pálya mellett legyünk. Így lehet elkerülni teljesen a rendbontást.

A lakosság egy része, ahogy a megye más településein is, főként kerékpárral közlekedik. A balesetek nagy része azonban mégsem ebből fakad. A városban inkább az autósok óvatlanok, figyelmetlenek, és sok esetben megszegik a szabályokat. Kedvező viszont, hogy a személyi sérüléssel járó balesetek száma alacsony, inkább az anyagi káros baleset jellemző. Ennek egyik oka a sok vadbaleset is. Vadak megjelenésére az utak mentén az egész illetékességi területen számítani kell. Sok helyen átszaladnak az utakon, és egy-egy szarvas, őz jelentős anyagi kárt okozhat.

A városban több óvoda és bölcsőde, két általános iskola, valamint egy gimnázium és kollégium van. Így a gyerekeknek az intézményekbe látogató kollégák a baleset-megelőzésről is felvilágosítást adnak. De bevezettük a nagyobbak részére a DADA programot is. A kábítószerek megjelentek ugyan, de csak eseti jelleggel.

Sarkadtól csaknem 6 kilométerre, Méhkeréknél húzódik a határ. Ennél a határátkelőnél is megnő időszakonként a forgalom. A zsaruk az esetleges migrációs feladatok miatt fokozottan figyelnek erre a területre. A településen immár hagyománynak számít a Méhkeréki Uborkafesztivál. Tömegeket vonzó kulturális eseménnyé nőtte ki magát az elmúlt években, és több feladatot is ad a zsaruknak. Népszerű előadók látogatnak ide, és számos koncertet adnak két nap alatt, ilyenkor rengetegen érkeznek a környékről és Romániából is. Falunapok és egyéb programok a többi településen is szép számmal vannak, ahol ugyancsak fontos a rend­őri jelenlét, hiszen így nagyobb biztonságban érzik magukat a helyiek.       KUN MÓNIKA

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam