Mindent eldöntő rendőrnap

2019. 05. 15., sze - 11:05
Zsaru Magazin

A programhiányosnak egyébként sem mondható rendőrnapon, április 27-én egy új attrakciót is látni lehetett a Városligetben.

A zsaruk ifjakkal erősítettek, az egész napos rendezvényben került sor a III. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny (OKRCSV) döntőjének zárófeladatára, majd eredményhirdetésére.

Nyolcvan, rendészeti fakultációt tanuló középiskolás, többségében reményteli majdani hivatásos veselkedett neki a versenyszámoknak, az ország egyik legimpozánsabb környezetében, a Vajdahunyad vára és a Városligeti-csónakázótó közvetlen közelében. Rácz György tű. ezredes, a döntő versenybizottságának elnöke beszélt az előzményekről:

– A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Humán Szolgálata és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálata közös szervezésében, Pintér Sándor belügyminiszter fővédnökségével idén az Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium rendezte a III. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny (III. OKRCSV), valamint az I. Országos Kadét Rendészeti Csapatverseny döntőit. A két oktatási formában tanulók külön kategóriában mérették meg felkészültségüket. A versenyen a pályaorientáció keretei közt rendészeti tanulmányokat folytató középiskolások indulnak, ők országszerte már több mint száz iskolában vesznek részt valamilyen rendészeti pályára történő előkészítésen. A verseny, egyben az oktatás népszerűségét jelzi, hogy az idei döntőt megelőzően 112 csapat vívott selejtezőt, a legjobb húsz eredményt elérő alakulat vehetett részt a helyosztó fináléban. A verseny döntőjének elhelyezésekor úgy gondolkodtunk: a rendőrnapon a Városligetben lebonyolított zárószám több szempontból is előnyös lehet. A résztvevők nem egy iskola falai közt mutathatják be felkészültségüket, hanem esztétikus környezetben, a szakmai nagyközönség előtt. Ugyanezt az elvet gondoltuk érvényesülni a másik oldalról is: a rendőrnapra kilátogató, még pályaválasztás előtt álló fiatalok, szemlélve a középiskolások, kadétok sodró lendületű feladat-végrehajtását, mintegy látványos kedvcsinálót, motivációt kaphatnak a testülethez való csatlakozáshoz.

Az országos megmérettetés jó alkalmat teremt a csapatok rangsorolására, emellett amolyan win-win (mindenki nyer) helyzetet kialakítva több előnyt is hordoz magában. Az országos döntőben évről évre kötelező versenyszám a rendészeti szakgimnáziumok fizikai felmérője. Az a résztvevő, aki a felvételi elbírálás pontozási rendszerének is megfelelően teljesít a 2000 méteres síkfutásból, az időre végzendő felülésből, fekvőtámaszból, ingafutásból, fekvenyomásból, helyből távolugrásból és hajlított karú függeszkedésből maga számára összeállított ötszámos gyakorlatsorozaton, az eredményt viheti magával, azaz mentesül a felvételin a fizikai teljesítés alól. Nyer a küldő intézmény, amely erkölcsi elismerést kap a tanulókba fektetett munkáért, és nyernek a szakgimnáziumok is, amelyek képet kapnak a padsoraikba és alakulótereikre kívánkozó majdani diákok felkészültségéről. A gyakorlatsor mellett idén is szerepet kaptak rendőri, büntetés-végrehajtási és katasztrófavédelmi próbatételek is. A négyfős csapatok a kétnapos verseny első napján, április 26-án, az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban mérkőztek meg légpuskalövészetben, sugárszerelésben és börtönkörletrend kialakításában is.

A városligeti fináléban a szervezők összetett, valódi csapatmunkát követelő feladatsor végrehajtását várták a kvartettektől. Megkapták. A kamaszok rakétatempóban, 20–25 másodperc alatt száguldottak végig a szökdelést, gurulóátfordulást, laposkúszást, szekrényugrást, bójakerülést, majd közös hordágycipelést is kívánó akadálypályán. Valódi rendészeti tanerők, a lebonyolító Adyligeti Szakgimnázium pedagógusai: Kóbor Ákos, Vida Róbert, Mélykuti Árpád alezredesek, valamint Molecz Krisztián őrnagy felügyelték és bírálták el a gyakorlatok végrehajtását, és összesítették a kétnapos verseny eredményeit.

 

NINCS MIÉRT TOKAJNAK SZOMORODNI

Egyre több lány vág neki a rendészeti pályának: a döntőben már felbukkantak két fiú – két lány összeállítású csapatok is. – Talán egy-két abszolút fizikai erőt követelő versenyszám van, ahol a lányok hátrányban lehetnek, például az akadálypályán a súlyzótárcsákkal megrakott hordágy futva cipelése – fejtették ki Nagy Csaba alezredes és Szabó Tamás rendészeti munkaközösségi elnök, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma csapatának felkészítői. – Más feladatoknál a hangsúly az ügyességen, a gyorsaságon, a higgadtságon vagy a saját testsúllyal végrehajtandó gyakorlatokon van, ezekben a motivált, edzett, fejben összeszedett lányok felveszik a versenyt a fiúkkal. Külön kiemelnénk a viadal szellemi erőpróbáit. Azt figyeltük meg, hogy presszió alatt a lányok kimondottan jobban teljesítenek. Ismerve tanulóink teljesítőképességét, racionális okból választottunk lányokat a csapatba. Taktikai döntést hoztunk, feláldoztunk néhány másodpercet a „nyers erős” feladatoknál, és nem a stratégiánkat vagy a lányokat okoljuk azért, hogy a középmezőnyben végeztünk. Dicséretesen helytálltak. A korábbi években a fele-fele arányú négyesekkel igen szép eredményeket értünk el, jegyzünk negyedik helyet, más alkalommal csupán figyelmetlenségből csúszott ki a kezünkből az ezüst. Jövőre ismét megpróbáljuk, a csapatban helye lesz a lányoknak.

Szilágyi Attila
Fotó: Béres Attila


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nyolc szír határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc migráns Mórahalom közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Öt szír határsértő Kiszombornál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Kiszombor közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.