Mini-KRESZ és Mikulás-ünnep

2018. 12. 06., cs - 08:26
Zsaru Magazin

A Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány és partnerei Mikulás-napi Mini-KRESZ-ünnepséget szerveztek.

A december 2-án a Rendőrségi Oktatási és Ki­képző Központ Rendészeti Szervek Kiképző Központjának (ROKK RSZKK) Vágóhíd utcai létesítményébe több mint ezren érkeztek szinte valamennyi kerületből és Budapest vonzáskörzetéből.

A hideg ellenére rengetegen érkeztek vasárnap a hagyománynak számító Mikulás-programra a Vágóhíd utcai épületegyüttesbe. A gyerekeket kezdésként a tornacsarnokban egy igazi KRESZ-pálya várta, amelyen kismotorral, futóbiciklivel, rollerrel és biciklivel is végig lehetett hajtani. A lényeg az volt, hogy figyeljenek a táblákra és persze egymásra. A gyerekek, ahogy levetették a kabátjukat, választottak egy járgányt, és birtokba vették a pályát. Látszott, hogy a szülők segítségével már elsajátítottak jó néhány szabályt, így könnyedén felismerték a táblákat. Arra is figyeltek, hogy a piros lámpánál meg kell állni, a zebrán pedig át kell tolni a rollert. Amíg a pályán kerekeztek vagy rollereztek, addig egy fiatalokból álló együttes szórakoztatta őket a lelátóról vidám muzsikával. Az ügyességi verseny után a szervezők megvendégelték a részvevőket egy kis édességgel és itókával. No meg a helyszínen dolgozó öt Mikulás is folyamatosan kínálgatta a gyerekeket az ilyenkor elengedhetetlen szaloncukorral.

– Hiába az ünnepi hangulat, a gyerekek mindig nagyon komolyan veszik a feladatokat, a KRESZ-ben pedig korosztálytól függetlenül ügyesek – mondta Karvaly Viktor őrnagy. A BRFK Balesetmegelőzési Bizottságának kiemelt főelőadója több száz gyerek KRESZ-tesztjét javította ki, és pluszpontokat is adott azoknak, akik hibátlanul és kreatívan oldották meg a feladatokat. – Szerencsére már az óvodában sok mindent megtanulnak, az iskolában pedig mindezt nagy érdeklődéssel fejlesztik tovább.

Ezúttal a kvízjáték is a Mikuláshoz kapcsolódott. Külön feladatot kaptak az óvodások és az iskolások. Amíg az óvodásoknak az a feladat tetszett, amiben képeket kellett párosítani, addig a nagyobbak körében a rénszarvasos feladat aratott nagy sikert. Meg kellett találni mind a 16 állatot, mert szétszaladtak az erdőben. Aki túl volt a feladatokon, ajándékot választhatott. Volt kisebb pöttyös labda vagy nagy meséskönyv, utóbbi olyan történetekkel illusztrálva, amelyek játékosan KRESZ-ismereteket tartalmaznak. De láthatósági mellényt vagy játék jelzőlámpát is lehetett választani.

– Nagyon tetszik ez a nagy pálya, én kismotorral szeretném kipróbálni – mosolygott Szűcs Boglárka. A három és fél éves kislány Budaörsről érkezett az anyukájával. – A Vac­kor oviba járok, és ott is tanítanak KRESZ-t. A motorozás után a Mikulást várjuk az anyával, hátha mesél valami szépet Tél országról.

– Nekem is bejön nagyon ez a pálya! – mondta Szendrei Dezső, aki Ferencvárosból érkezett az ünnepségre. – Azért is tetszik különösen, mert kint nagyon hideg van, és nem lehet rollerezni. Nagyon jó, hogy program is van a Mikulás-napon, de persze őt is nagyon várom már. Biztos hoz finom csokit, nagyon szeretem!

– A roller az igazi járgány szerintem, gyors, és kis helyen is elfér – jelentette ki Molnár Luca, aki egy budapesti általános iskola második osztályába jár. – Napok óta vártam ezt a programot. Itt nemcsak játszani lehet, de jön majd a Mikulás is, és gondolom, csokit is kapunk. Ő olyan, mint egy jóságos nagypapa, csak kár, hogy évente egyszer érkezik, és sokat kell rá várni.

Az ügyességi verseny után jött a nap fénypontja, a csillogó szemű gyerekeket a fűthető sátorban ünnepi koncert és az igazi Mikulás várta. A műsorvezető ezúttal is Ayala volt, aki immár húsz éve konferálja fel a hosszú útról érkező Mikulást. Egy dallal vártak rá, amit a gyerekek és a szülők együtt énekeltek. A Mikulás ezúttal is hozott egy csodás történetet, amit a kicsik áhítattal hallgattak. A mese végén a Mikulás levette a sapkáját, és megmutatta az igazi hófehér haját és szakállát. A kicsik hamar körbevették a nagy szakállút, volt, aki csak azt szerette volna elmondani neki, hogy milyen jól tanul. A legkisebbek inkább a soha ki nem fogyó zsákját szerették volna jobban megnézni. Pusztaházi István már rutinos Mikulásnak számít, hiszen ezen az ünnepnapon évek óta ölti magára Szent Miklós jelmezét, amit a felesége eredeti minták alapján varrt.

– Imádom ezt az időszakot. Nagyon sok gyerekkel találkozom, akik rengeteg szeretetet adnak, hála a fehér szakállamnak és hajamnak – mondta a 73 éves Mikulás. Nem áll tőle távol ez a szerep, fiatalabb korában kezdte a „mikuláskodást”, a csomagok osztását és a gyerekek történeteinek meghallgatását. Volt külföldön is Mikulás, de ma már nem utazik annyit, csak a Vágóhíd utcai létesítményig. Természetesen az unokái szemében is ő az igazi Mikulás.

A program végén Misi bohóc is remek előadással szórakoztatta a gyerekeket, a többség nagyokat nevetett a produkcióján. A gyerekdalok, az ünnepi dallamok, valamint a jókedv addig folytatódott, amíg a gyerekek teljesen el nem fáradtak. A rendezvény végén mindenki megkaphatta az elmaradhatatlan Mikulás-csomagot, hiszen a nagy szakállú ezúttal sem jött üres kézzel.

A Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány, valamint a ROKK RSZKK munkatársai nagy gondossággal szervezték meg az ünnepséget. Több mint ezer gyereknek készítettek csomagot, és gondoskodtak a különböző ajándékokról és színes meglepetésekről. A megjelent gyerekeken kívül a csepeli Csodakút Óvodának 60, míg a Pestszentlőrinci Eszterlánc Óvodának 50 csomagot juttattak el a felajánlásoknak köszönhetően.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset a 81-es főúton

Csókakő térségében teljes szélességében lezárták a 81-es számú főutat a rendőrök.