Minőségi munkahely és otthon

2018. 10. 10., sze - 12:28
Zsaru Magazin

Rendőri vezetők jelenlétében adták át Pécsett az ország legújabb rendőrségi objektumát október 3-án délelőtt.

Modern, speciálisan a XXI. századra, európai, országos és Nyugat-Magyarországi rendőri igényekre szabott épületkomplexum létesült a baranyai megyeszékhelyen.

Az ünnepélyes avatáson Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség (KR) parancsnoka foglalta össze az átadásig vezető lépéseket:

– Magyarország kormánya 2016 augusztusában hozott döntést háromezer új hivatásos rendőri státusz létesítéséről – mondta a dandártábornok, a Málomi úti határvadászbázis avatóünnepségén, miután köszöntötte a megjelent rendőri vezetőket, országgyűlési, megyei és városi képviselőket, egyházi méltóságokat és az objektum leendő lakóit, használóit. – Az állomány bővítésének elsődleges célja a kialakult külpolitikai helyzetre adott rendészeti válasz volt. Az illegális migrációs nyomással szemben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) háromezer leendő határvadász toborzását és kiképzését tűzte ki célul. A többlépcsősen indított képzéseket idén júliusig feltöltötték a jelentkezők, ez azt jelentette, hogy a KR meglévő hét határvadász osztálya mellé további nyolc hasonló szervezeti egység állt fel. Már a toborzásokkal és képzésekkel szinkronban megindult a jelentős méretű új állományrész számára az elhelyezési és lakhatási körletek kialakítása. A KR vidéki, zömmel az országhatár közelében fekvő városokban, mint helyi súlyponti bázisokban gondolkodva, meglévő rendőrségi épületek bővítésével-felújításával és vadonatúj beruházások útján létesülő építményekkel szándékozott lefedni a felmerülő igényt. Ennek a törekvésnek a keretei között 2018-ban kialakítottunk és átadtunk Győrben, Szegeden, Szombathelyen és Nagykanizsán egy-egy határvadász bevetési osztály elhelyezésére szolgáló objektumot: a mai napon Pécs lépett az új létesítményt birtokló városok sorába. A kormány 12 helyszínre 5,7 milliárdos keretösszeget irányzott elő, Pécsett is ebből a költségvetésből gazdálkodtak. A terv szerinti időpontra elvégzett, kiváló minőségű munkálatok befejeződtek.

Pécsett a városi infrastruktúrába illeszkedve, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kezeléséből tulajdonátruházással, a már meglévő objektumhoz csatoltan, részben az ott álló épület rekonstrukciójával alakult ki az épületkomplexum. Az új objektumot 309 rendőr veheti birtokba: a KR Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság határvadász bevetési főosztály I., XI. határvadász bevetési osztályának és a KR Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály II. bűnügyi osztályának vezetői és beosztottjai.

– Elfogult vagyok Péccsel, a pécsi határvadászokat érintő eseményekkel kapcsolatban, mivel személyesen jelen voltam az osztály születésénél – kezdte beszédét Balogh János vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány. – A pécsi és a többi újonnan felállított határvadász-alakulat létrejöttének hátterében is három kormánydöntés volt. 2010-ben az állampolgári igények figyelembevételével egy általános program indult a közrendvédelmi területen szolgáló rendőrök létszámának növelésére, ezért 2011 nyarán minden végzős hallgató a KR állományába lépett. Fővárosi alapozás után a kiskunhalasi, illetve a pécsi régióba kerültek, ezt tekinthetjük a pécsi határvadász osztály kialakulása előhangjának. Ezt követően országos, illetve külpolitikai tapasztalatok formálták a határvadászatról alakuló képet, 2014-ben a rendőri vezetésnek azzal kellett szembesülnie, hogy az illegális migráció korábban nem tapasztalt méreteket öltött. A Balkánról érkező nyomás a déli határszakaszon érte el Magyarországot, a mindinkább növekvő migrációs kihívás elemzése után az a szakmapolitikai döntés született, hogy lezárjuk a déli zöldhatárokat. Ennek oka volt a 2015-re napi ezres létszámban, sőt az utolsó időkben a tízezer főt is meghaladó tömegben érkező illegális migránsok jelenléte, akik egyre gyakrabban megtagadták az együttműködést a hatóságokkal. 2015. szeptember 16-án, a szerb–magyar közös határon, a röszkei határátkelőhely lezárása után korábban sosem látott kihívással került szembe a magyar rendőrség: a migránsok erőszakos bejutási kísérleteik közben megtámadták az országhatárt. A betörési kísérlet megakadályozásában, a törvényes rend fenntartásában a honvédség egységei mellett részt vettek a rendőrség, ezen belül a KR alakulatai is. A szerb határrész lezárása után a migrációs nyomás gyorsan áthelyeződött a horvát–magyar határszakaszokra. Ez a változás hívta életre a baranyai és a somogyi határvédelmet, az érintett területeken műszaki-technikai akadályok alkalmazását és az élőerős jelenlét fokozását. A migrációs jelenséggel továbbra is számolni kell, a harmadik világból meginduló tömegek a bizonytalanul ellenőrzött balkáni államokon keresztülhaladva a mai napig próbálkoznak Magyarország területének érintésével eljutni észak- és nyugat-európai célpontjaikhoz. A folyamatos határvédelem megkívánja a rendőrség részéről az érintett állomány számára a szolgálatellátáshoz szükséges feltételek megteremtését, ezek letéteményei az eddig kialakított és átadott objektumok is. Célunk az, hogy a rendőrök a testületnél ne csak munkát találjanak, de annak segítségével otthonra is leljenek, ez szempont volt a pécsi bázis kialakításánál. Olyan objektumban gondolkodtunk, ami többfunkciós: így a szolgálatban lévő állomány számára elhelyezési körleteket alakítottak ki, emellett lakhatásra alkalmas minigarzonokat is átadtunk az épületeken belül.

Az avatóbeszédben elhangzott az is, hogy a bázis különleges profiljának megfelelően az építési és felújítási tevékenységek során a civil kivitelező cég munkáját figyelemmel kísérték az ORFK és a KR mérnökei. Az objektum rendeltetése a térségben rendőri feladatokat ellátó állomány bevetési képességének fenntartása. Megtalálhatóak olyan helyiségek, mint egy átlagos rendőrkapitányságon: vezetői, valamint adminisztratív tevékenységek ellátására szolgáló irodák és szociális blokkok. A meglévő három mellé további négy fegyverszobát alakítottak ki, ebből egy a különleges fegyverek biztonságos tárolását szolgálja. A belügyminiszter döntésének értelmében a minőségi regenerálódást kétfős szobák szolgálják, ugyancsak két fő lakhatására alkalmas, húsz négyzetméteres garzonok nyújtanak szállást más országrészből érkező hivatásosoknak és családtagjaiknak is. Az utcafrontról közvetlenül is megközelíthető, külön bejárattal rendelkező épületszárnyban két garzon az átlagosnál hat négyzetméterrel nagyobb és akadálymentesített, így nincs kizárva a lakhatásból az az odaköltöző rendőr sem, akinek hozzátartozója mozgásában korlátozott. A lakrészekben önálló vizesblokkok vannak, a folyosókon több mosókonyha áll rendelkezésre mosó- és szárítógépekkel, vasalóállványokkal. Az összevont eligazításokat 300 négyzetméteres, 300 fő befogadására is alkalmas konferenciaterem szolgálja, az objektumban 100 négyzetméteres konditerem áll rendelkezésre a fizikai erőnlét megtartásához.


Szilágyi Attila
Fotó: Béres Márton


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Áramszünet Röszkén

Áramkimaradás miatt ideiglenesen szünetel a határforgalom-ellenőrzés kedden a Röszke Közúti Határátkelőhelyen.

 

Bűnös szövetség

A Siófoki Rendőrkapitányság munkatársai lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt két gyöngyösi, egy atkári és egy mezőszentgyörgyi lakost hallgattak ki gyanúsítottként.

 

Ittasan volt részese a balesetnek

A Bonyhádi Rendőrkapitányságon befejezték az ittas járművezetés vétség elkövetése miatt egy 24 éves szekszárdi férfival szemben indított büntetőeljárást.

 

Eperfa alá bújt a szatír

Hiába bújt az eső elől eperfa alá az a fiatalkorú fiú, akit a miskolci rendőrök megalapozottan gyanúsítanak szeméremsértés vétség elkövetésével.

 

Áthajtott a tiloson és jött a vonat

A Miskolci Rendőrkapitányság befejezte abban az ügyben a vizsgálatot, amelyet egy sofőrrel szemben folytatott, aki a tilos jelzés ellenére áthajtott egy vasúti átjárón, megrongálva ezzel mindkét oldalon a sorompókat.

 

Ittasan vezetett

Bíróság elé állítást javasol az Oroszlányi Rendőrkapitányság az 50 éves férfival szemben.

 

Hívatlan vendég

A nagykőrösi rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 37 éves helyi nőt.