Miskolc kristálytiszta lett

2020. 07. 29., sze - 12:26
Zsaru Magazin

Tántorgó, imbolygó, furcsa pózokba merevedő vagy épp mozdulatlan emberek bukkantak fel az év elejétől Miskolc közterein. A zsaruk több hónapos nyomozással, leleplezések és elfogások sorozatával számolták fel a rejtélyt.

A furcsán, ijesztő módon viselkedő személyeket a megyeszékhely számozott utcáinál figyelték meg helybéli lakosok, és társadalmi szervezetek is jelezték ezt a hatóságoknak.

– Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány feladatmeghatározása alapján elsőként megvizsgáltuk, milyen rendőri beavatkozást igénylő cselekmények vannak a háttérben – mondta Ignácz István alezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztály VI. bűnüldözési osztályvezetője. – A környékbeli lakosokat megriasztották a köztereken a bódult, földön fekvő személyek, olykor szó szerint beléjük botlottak. Terepmunkákon megbizonyosodtunk arról, hogy az Újgyőri főtéren és a környékén láthatók természetellenesen viselkedő emberek. Fényes nappal akár öt–tíz fős csoportokban lődörögtek erősen befolyásolt vagy teljesen öntudatlan állapotban. Egyértelmű volt, hogy tudatállapot-módosító szer hatása alatt állnak. Kollégáimmal hatalmas háttérmunkával nekiláttunk kideríteni: mit fogyasztanak, és kiktől szerzik be a stimuláló anyagokat.

A KR NNI nyomozói az értékelések során megállapították, a történések gyakorlatias kísérőjelenségekkel járnak. A környéken megszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények, sok lopást jelentettek be magánházakból és kereskedelmi egységekből, az üzletek vagyonőrök alkalmazásával igyekeztek védeni árukészleteiket. Az értékelő munka kiderítette: a lopással megszerzett, olykor csekély összegek egy irányba vándoroltak.

– Tapasztalatokra támaszkodva és a megfigyeléseket értékelve megállapítottuk: valamiféle olcsó, ám annál veszélyesebb tudatállapot-módosító szer jelenhetett meg a területen. A sokszor kispénzű fogyasztók maguk számára elérhető anyagot kerestek és találtak. Január 17-re időzítettük első akciónkat. Az Újgyőri piac közelében öt szerhasználót, egy őket anyaggal ellátó sajóbábonyi férfit és egy, gyanúnk szerint továbbértékesítés céljából tőle vásároló miskolci személyt állítottunk elő, majd átadtuk az eljárást a Miskolci Rendőrkapitányságnak. Az intézkedéssorozat egyes akcióit már ekkor úgy terveztük, hogy ne csak a közterületeken riadalmat kiváltó fogyasztókat és az őket anyaggal ellátó árusítókat érjük tetten, de a dílerek felsőbb kapcsolatait is. Komplexen akartuk kezelni a problémát: teljes mértékben kiszorítani ezt a jelenséget a fertőzött területről.

Mivel a nyomozók egy terjesztő kiiktatásával nem tudták megszüntetni a problémát, folytatták a figyelést, az elemzést, újra és újra lecsaptak. Az első akciót több követte (január 20., 27., február 4., 6., 17., 18., 21., 26., március 2., 9., 11., április 4., május 4. és 26.). A számozott utcák mellett razziáztak a Tiszai pályaudvaron, Lyukóbányán, Felsőzsolcán, Pócsmegyeren, Szolnokon és Sárospatakon is. Elfogtak vonattal és telekocsival „áruért” induló vagy bevásárló körútról hazatérő neppereket, autóból, lakásból terítő kereskedőket és több tucat szerhasználót. Rajtaütöttek mozgóáruson, gépkocsijában mérleggel, csomagolóeszközzel, kanállal, lefüleltek futárokat és viszontértékesítőket, találtak tiltott szert alufóliában, simítózáras tasakban és borítékban is. A sokszereplős intézkedésekhez a KR NNI igénybe vette a Miskolci Rend­őrkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztály segítségét. Az esetek igazolták, szükség volt a jókora rendőri erő összevont és koordinált mozgósítására: a zsaruk az ellenőrzött személyeknél a tiltott szerek mellett találtak gáz-riasztó pisztolyt, és előkerült egy lakásból egy hatástalanított gépkarabély is.

– A 18 intézkedéssel összesen 62 fő ellen indítottunk eljárást. A Miskolci Rendőrkapitányságon hallgattak ki 26 gyanúsítottat, 12 személy letartóztatását rendelték el a járásbíróságok. Közel 2 kilogrammnyi új pszichoaktív anyagot foglaltunk le a hígítás különféle stádiumaiban. Szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a közterületeken megfigyelt szerhasználók tudatállapotáért két anyag felelős. A kristályként emlegetett, fehér, valóban szemcsés-kristályos állagú, hivatalosan 4-MMC vegyület mellett nagy mennyiségben foglaltunk le mélysárgás-vöröses, nedves téglaporra emlékeztető, 5F-MDMB-PICA nevű anyagot. Ezek külföldről származnak, különféle csatornákon érkeznek az országba. Két jellemzőjük van: sokszoros hígítás, avagy felütés után kerülnek a fogyasztókhoz, és teljesen bizonytalan eredetűek. Megismertük a forgalmazási eljárásokat. A szilárd halmazállapotú vegyületeket már eleve bizarr oldószerekbe: acetonba, csavarlazítóba áztatták, az így kapott folyadékkal permetezték be a besodrás előtt a dohányt. Innen a fogyasztói neve, a varázsdohány. Egy grammból 30, de akár 100 szál, darabonként 300-500 forintba kerülő cigaretta is készülhetett. Mivel a tudatállapot-módosító anyag eredete, töménysége ismeretlen, a hígítási eljárás meglehetősen esetleges, soha nem tudható, milyen lesz a végtermék. Tudomásunkra jutott olyan eset, amikor valaki két szippantástól eszméletét vesztette, orvosi segítség mentette meg az életét. Kiszámíthatatlan e szerek hatásmechanizmusa: van, akinél eufóriát, békés bágyadtságot okoz, de ugyanez vagy ugyanezen a néven futó anyag másnál agressziórohamot válthat ki. Volt olyan fogyasztó, akit három kollégám is csak nehezen tudott lefogni. Megfigyelhető, a használók is bevallották, hogy a pszichés függőség, a perspektívavesztés mellett ezek a szerek nagyon gyors elbutulást, tudati leépülést eredményeznek, amiből nincs visszatérés. Elmondható: amíg a forgalmazóknak ez a vegyület átlag feletti megélhetést biztosít, addig használóira halálos veszélyt, a normakövető közösség számára riasztó látványt, fenyegetettséget jelent. A Miskolci Rendőrkapitányság által vizsgált ügyek gyanúsítottainak bíróság elé állítása után többféle visszacsatolás érkezett munkánk eredményességére. A terjesztők kiszorultak az inkriminált városrészekből, a fogyasztók közül pedig volt, aki megköszönte, hogy karcos módszerrel ugyan, de hozzájárulunk függősége felszámolásához. Javult a közbiztonság, az itt élők és dolgozók egyértelműen tapasztalták, a mindennapok visszatértek a normális kerékvágásba – összegzett az alezredes.

 

AKTÍV KÖZREMŰKÖDÉS

Ignácz István alezredes nemcsak szervezőként, koordinátorként vette ki részét az akciósorozatból, de az intézkedésekben is közreműködött. Vezetőként jól rendszerezte a hozzá befutó információkat, és ha úgy hozta a helyzet, elsőként értesülve az azonnali rendőri reagálást igénylő helyzetről, maga ment a történések után vagy éppen elébe. Április 4-én két bódult férfit fogott el, akiktől ellátójuk személyazonosságát is megtudta, gyors egyéni akciójának köszönhetően így egy középszintű terjesztőt is meggyanúsíthattak. Munkáját Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány Szent György Érdemérem átadásával ismerte el.

 

SZ. A.
FOTÓ: FRANCZ ILONA, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A nyomozók elfogták a rablás két gyanúsítottját

A rendőrök az egyik gyanúsítottat a rablás után két nappal elfogták, társával szemben pedig elfogatóparancsot adtak ki. A 19 éves körözött férfit tegnap őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.