Mozgalmas hét Baján

2021. 08. 26., cs - 07:56
Zsaru Magazin

Eseménydús napon jártunk a Bajai Rendőrkapitányságon. Kábítószer-kereskedőt, gépkocsifeltörőt, bográccsal úszó tolvajt kaptak el a zsaruk, és a Pofátlan(TAN)ításnak is tanúi lehettünk.

Egy új programot is kidolgoznak, amelynek célja a város közbiztonságának megóvása.

A mozgalmas hét ellenére az elmúlt években sikerült a bűnözést visszaszorítani, és jó közbiztonságot kialakítani. Baján 34 155 lakos él. A kapitányság illetékességi területe 25 községre és két városra terjed ki, ahol 81 ezren élnek.

András István ezredes 2005 óta rendőrkapitány. Alapvégzettsége mezőgazdász, 1980-ban határőrként vonult be, majd rendőrnek jelentkezett. Hat évig volt nyomozó Kecskeméten, majd Kalocsán 16 évet töltött különböző beosztásokban. Kalocsáról jár be évek óta, de nem zavarja a napi ingázás. Reggel bekapcsolódik a vérkeringésbe, amíg Bajára ér, tájékozódik, mi történt a területen és a megyében. Tágabb családjában két rendőr is volt, akik gyakran meséltek neki a pályáról.

András István ezredes
András István ezredes

– Amikor belekóstoltam a munkába, és jöttek az első sikerek, a rendőri pálya és én elválaszthatatlanok lettünk – meséli András István. – Hatalmas inspirációt adott, onnantól kezdve óriási lelkesedéssel, hivatástudattal vágtam neki a munkának. Rengeteg anyagot olvastam el, gyűjtöttem össze. Értékeltem, ok-okozati összefüggéseket kerestem, mi miért van. A mai napig szeretem az elemzést, sőt, egyfajta hobbim is. Mindennek az okát keresve fontos folyamatosan fejlődni, új ötleteket kitalálni. Nagyon lényegesnek tartom, hogy a bűn- és baleset-megelőzésbe minél szélesebb társadalmi rétegeket tudjunk bevonni, ezáltal nemcsak a feladatok oszlanak meg, de mások által újabb ötleteket is kaphatunk. Jó a csapatunk, és a munkavégzés során sokat segítenek a helyi lakosok is. Nagyon jó a kapcsolatunk Ferenczi József ny. főhadnaggyal, a Városrendészeti és Üzemeltetési Iroda vezetőjével. Folyamatosan együttműködünk a bűn- és baleset-megelőzési feladatoknál, közösen végezzük a rendezvénybiztosítást. Sok információval segíti a munkánkat. Jelenleg is közösen dolgozunk egy városközbiztonsági programon.

Ferenczi József ny. főhadnagy
Ferenczi József ny. főhadnagy

– Tavaly biztosított az önkormányzat először városbiztonsági alapot, 15 millió forintot. Ezt az összeget teljes egészében a városbiztonság fejlesztésére kell fordítanunk – részletezi Ferenczi József. – A térfigyelő rendszereink már elavultak, ezért tavaly arra fordítottunk nagyobb összeget. Korszerűsítettük, illetve bővítettük a kamerarendszert, több helyre is elhelyeztünk új kamerákat, hogy az illegális szemétlerakókat, a határsértőket vagy az alkalmi tolvajokat ki tudjuk szűrni. Idén készült el a KRESZ-park is a gyerekek részére, aminek nagyon nagy sikere volt. Célunk, hogy közlekedési és közbiztonsági programunkat egyre szélesebb körben terjesszük, ezáltal minél több szervezetet, hatóságot bevonjunk. Az önkormányzat és a városvezetők részéről próbálunk úgy dolgozni, hogy segítsük a rendőrség munkáját.

Heffler Zsolt alezredes 2010 óta vezeti a bűnügyi osztályt. Pályafutása 25 évvel ezelőtt indult. Felszerelése után rögtön Bajára, bűnügyi területre került, ahol végigjárta a ranglétrát, nyomozó, főnyomozó, kiemelt főnyomozó, alosztályvezető, majd osztályvezető lett.

Heffler Zsolt alezredes
Heffler Zsolt alezredes

 

– Leginkább a vagyon elleni bűncselekmények jellemzőek, de nagyon széles a skála, sokféle jogsértés előfordult már az elmúlt években – magyarázza az alezredes. – Az utóbbi időben azonban jelentősen csökkent a bűnesetek száma szinte minden területen. Szerencsére jelenleg nincsenek nagy sorozatok, minden elkövetőt külön-külön kell felderítenünk. Nem jellemzőek a városban a nagy betörések sem. Besurranók és trükkös tolvajok azonban feltűnnek néha. Nálunk is nagy számban fordulnak elő internetes csalások.

A körözött személyeket igyekeznek a legrövidebb időn belül elfogni, aminek meglátszik az eredménye is.

Bucséter Zsolt törzszászlós
Bucséter Zsolt törzszászlós

– Nagyon erős hetünk volt – teszi hozzá. – Hétfőn egy helyi kábítószer-terjesztőre csaptunk le, akinél marihuánát találtunk. Elszámoltattunk egy garázdát is, aki a hétvégén tetőlécet tört, kitépkedte a virágokat, elforgatta a táblákat, borogatta a kukákat. Őt a térfigyelő kamerával sikerült azonosítanunk. A lakosság egyébként nagyon érzékeny erre. A héten elfogtunk egy gyanúsítottat, akinek már több bűncselekmény volt a rovásán. A nyár elején kisebb betöréseket követett el, most pedig egy telefont lopott el egy fiatal nőtől. Őrizetbe vettük, a bíróság elrendelte letartóztatását. Ezenkívül egy gépkocsifeltörő bandát is felderítettünk. Az elkövetők hét kocsiba jutottak be a hátsó ablak betörésével, és mobiltelefont, pendrive-ot, valamint pénzt vittek el. Ezen a héten is sikeres nyomozást hajtottunk végre, embercsempészést derítettünk fel.

Beleczki Zsolt és Zsibrek Péter Balázs zászlósok a haláleset helyszínén
Beleczki Zsolt és Zsibrek Péter Balázs zászlósok a haláleset helyszínén

Számtalan emlékezetes esete közül az alezredesre a legnagyobb hatással az az ügy volt, amikor 2010-ben kinevezték a bűnügyi osztály élére, és részt vehetett az ismerőse eltűnését követő nyomozásban.

– A lány osztálytársam volt a gimnáziumban – mondja. – Ő és a barátja tűntek el, ami először nem volt gyanús, mert az édesapjának üzent, hogy Franciaországba utaztak. A nyomozás során azonban kiderült, sokkal súlyosabb bűncselekmény történt a sérelmükre. Még ma is emlékszem a napra, amikor elásva találtuk meg a holttesteket az egyik erdőben. Sajnos emberölés áldozatai lettek. Az eset nagyon szomorú volt, hiszen jól ismertem az áldozatot, de nyomozás szempontjából sikeres, hiszen elfogtuk a tetteseket. A fő szervező egy büntetlen előéletű férfi volt.

A járőrszolgálat nyugodtan indult aznap, ám ez nem tartott sokáig. Egy férfihoz hívták ki a zsarukat, aki a munkahelyén vesztette életét. A helyszínre vonult Huszár Barna törzsőrmester, járőrparancsnok, Béleczki Zsolt és Zsibrek Balázs zászlósok, körzeti megbízottak. A mentősök már a helyszínen voltak, és megállapították, hogy a férfi természetes halállal halt meg, az idegenkezűség kizárható. A rendőröknek egyetlen dolguk akadt, talán a legnehezebb: értesíteni a családtagokat.

Szabó Andrea és Horváth Angéla főtörzsőrmesterek ellenőriznek
Szabó Andrea és Horváth Angéla főtörzsőrmesterek ellenőriznek

A törzsőrmester az elhunyt egyik kollégájától kapta meg egy hozzátartozó telefonszámát. Miközben felhívta, az idegőrlő várakozás közben átgondolta, mit fog mondani. A telefont az áldozat kiskorú fia vette fel, így Huszár Barna nem árulta el a hívás okát, az anyukáját kérte a készülékhez.

– Ilyenkor megpróbálom minél egyszerűbben, lényegre törően elmondani, mi történt. Utána pedig hagyok időt, hogy az illető felfogja, megértse az elhangzottakat. Nagyon nehéz, főleg amikor egy közeli hozzátartozó elvesztéséről van szó – magyarázza Huszár Barna.

A rendőrkapitányságra visszaérve Bucséter Zsolt törzszászlós, járőrvezető eleveníti fel a pár nappal ezelőtt elfogott tolvajokkal kapcsolatos élményét.

– Éppen járőrszolgálatot láttunk el, amikor bejelentést kaptunk, hogy két erősen ittas ember egymást próbálja vízbe fojtani a Sugovicában – eleveníti fel az eseményeket. – Azonnal a helyszínre siettünk, ahol mókás jelenetnek lehettünk tanúi. Két általunk jól ismert férfi úszott a vízben a part irányába két új bográccsal. Nem egymást fojtogatták, hanem, mivel az egyik mindig elmerült, a másik próbálta fenntartani a vízen. Nem akartuk őket megijeszteni, nehogy valami baj történjen, ezért megvártuk, amíg a két hatalmas bográccsal elérik a partot. Ahogy biztonságosan szárazföldet értek, feltettem neki a kérdést, hogy honnan van a két főzőalkalmatosság. Azt felelték rá, hogy találták. Nehezen hittük el, hogy a vízben úszva vadonatúj bográcsokra leltek, ezért erősítést kértünk, majd előállítottuk őket a kapitányságra. Utána visszamentem a strandra, az elfogásukkal szemben lévő Petőfi-szigetre, ahol az ifjúsági tábor, az önkormányzati üdülő és egy kis mellék­épület is található. Észrevettem, hogy az önkormányzat üdülőjének egyik mellékhelyiségét feltörték. Amint beléptem, rögtön láttam, hogy a falon, egymás mellett bográcsok vannak felakasztva, és az első kettő hiányzott. Elszámoltatásuk során a tolvajok később elismerték a lopást.

A bűnügyi osztályvezető által említett gépkocsifeltörő elfogása is Bucséter Zsolt törzszászlós nevéhez fűződik. A bűncselekményről volt egy rossz minőségű kamerafelvételük, amin egy nő és egy férfi volt kivehető. A képet kinagyították, és látszott, hogy egy egyedi, könnyen azonosítható biciklit tolnak.

– Egyik szolgálatunk során egy férfit és egy nőt vettem észre, akik a kamerafelvételen látható kerékpárhoz nagyon hasonló járművet toltak. Miután igazoltattuk a párt, azonosítottuk, hogy ugyanarról a bicikliről van szó. A két személyt előállítottuk, elismerték a bűncselekmény elkövetését – teszi hozzá a törzszászlós.

Horváth Angéla főtörzsőrmester, járőrvezető és Szabó Andrea főtörzsőrmester, járőr a Pofátlan(TAN)ítás módszerével végzett közlekedési ellenőrzést. Ottjártunkkor már több mint tíz járművezetővel szemben intézkedtek, elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizték, illetve kiszűrték a forgalomból az agresszív sofőröket. Az intézkedések során közigazgatási és helyszíni bírsággal sújtották a szabályszegőket.

RÁDI MÓNIKA

FOTÓ: BÉRES ATTILA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egyenruhás mikulások

Környén a gyalogos-átkelőhelyeknél rendőrök kedveskedtek ajándékokkal a közlekedésben résztvevőknek.