Múlt idő a Teve utcában

2020. 05. 20., sze - 15:24
Zsaru Magazin

Az egységes magyar rendőrség megalakulásának 100. évfordulója alkalmából a Rendőrmúzeum impozáns kiállítással emlékezik meg a testület történetéről a Rendőrségi Igazgatási Központ Teve utcai épületében.

Nagyszerű találmány az a kihúzható, majd a bemutatók végén saját talpába lesodorható háttérfal, amelyre kitűnő minőségben lehet nyomtatni, és amely így hordozhatóvá teszi a művészi alkotást vagy üzenetet. Egyszerűbben szólva: az utazó kiállításokhoz jól alkalmazható dekorációs eszköz. Az egységes magyar rendőrség centenáriumát több rendezvénnyel ünnepli idén az állomány, ennek a sorozatnak egyik eseménye az a – járványhelyzet elmúltával az ország valamennyi megyei rend­őr-főkapitányságára eljutó – kiállítás, amely most a Rendőrségi Igazgatási Központ épületében látható. A tárlat egyik része egy roll-up tablósorozat, amely itt-ott képekkel, de főleg szöveges formában idézi fel a magyar rendőrség teljes történetét. A kiállítás másik egysége egy fotográfiákból álló tárlat.

Kétségtelen: időt és kitartó figyelmet igényel, hogy a látogató végigolvassa a roll-up tablókon látható történeti szövegeket, de megéri böngészni, mert ez a szöveges időutazás valóban teljes képet ad a hazai rendőrség múltjáról. Nem mellékesen érdekes, olvasmányos formában teszi ezt.

– A kiállításon két installáció is megtekinthető – mondja Kékiné Rozsnyai Éva, a Rendőrmúzeum vezetője. – Múzeumunk régi tervei között szerepelt egy, a magyar rend­őrség történetét átfogóan bemutató roll-up tablósorozat elkészítése. A korabeli fotókkal illusztrált, 14 darabos történeti sorozat az Árpád-kori rendészeti előzményektől napjainkig követi nyomon a magyar rendőrség szervezetének főbb történeti állomásait. Az állami rendőrség centenáriumát megörökítő kiállítást – remélhetőleg az év második felében – az országban vándoroltatva a 19 megyei rendőr-főkapitányságra is szeretnénk eljuttatni.

A tárlat másik része fotókkal, képes összeállítással enged bepillantást a testület múltjába. Csak ízelítőül: egy 1905-ből származó fotográfia segítségével megtudhatjuk, hogyan történt a lábméretvétel a rendőrkapitányság nyomozó osztályán, egy 1945-ben készített felvételen láthatjuk például, milyen volt kezdetben a kutyakiképzés a Mosonyi utcában. Mosolyoghatunk egy korabeli, 1950-es képen, amelyen rendőrnők cselgáncsoznak posztókosztümben és csizmában, vagy azon az 1948-as felvételen, amelyen két rend­őrnő igyekszik rendreutasítani a „tujázó”, azaz a villamos ütközőjén utazó fiatalokat. A kiállításnak ebben a részében inkább a rendőrség múltjának mindennapjai elevenednek meg.

– A kiállítás másik része a Rend­őrmúzeum fotóarchívumából származó 52 korabeli fényképen keresztül villant fel életképeket az 1880-as évektől az 1960-as évekig bezárólag – egészíti ki Androvicz Gábor, a Rendőrmúzeum muzeológusa. – Láthatjuk rosszarcú bűnözők századfordulós rabosító portréfotóit, a Mosonyi utcai rendőrlaktanyából szolgálatra induló kerékpáros egységet, lőgyakorlatot, bűn­ügyi helyszínelések képeit, lovas rendőri díszegységet, szolgálati kutyák kiképzését és egyenruha-bemutatót.

Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány a magyar rendőrség létrehozásának 100. évfordulójának méltó megünneplése céljából megalakította a centenáriumi munkabizottságot, melynek elnöke Pozsgai Zsolt vezérőrnagy, személyügyi országos rend­őrfőkapitány-helyettes, vezetője Barnucz Szilvia százados, a titkársági főosztály megbízott helyettes vezetője.

– A centenáriumi emlékév kapcsán számos esemény, program vár megrendezésre, amellyel szeretnénk emlékezetessé tenni e nevezetes évfordulót – mondja Barnucz Szilvia százados. – A március 6-án, az Országházban tartott centenáriumi állománygyűlés megszervezését követően a centenáriumi munkabizottság egyik jelentős feladata a 100 éves a magyar rendőrség elnevezésű időszakos tárlat kialakítása, valamint A magyar rendőrség 100 éve elnevezésű vándorkiállítás megszervezése volt. Az április 22-től látható időszakos tárlatot, amely a Rendőrségi Igazgatási Központ első emeletén várja az érdeklődőket, a járványhelyzetre tekintettel várhatóan az év második felében mutatjuk be a területi szerveknél.

            TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam