Múltidéző Nagykanizsa

2020. 07. 23., cs - 15:51
Zsaru Magazin

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság történetének és egykori vezetőinek bemutatását vállalta magára a XIX. századtól napjainkig az egyik munkatárs.

Az elkészült vaskos visszatekintés egyévi megfeszített kutatómunka eredménye.

A rendőrkapitányság a centenáriumi évfordulóra a múltjukat feldolgozó, belső terjesztésű kiadvánnyal készült.

–14 éve dolgozom a Nagykanizsai Rendőrkapitányságon. Az elmúlt öt esztendőt a vezetői titkárságon töltöttem – mutatkozott be Gozdán Erika rendvédelmi igazgatási alkalmazott.

.

Gozdán Erika

 

Egy tabló ötlete indította el a „lavinát”. Berke László ezredes, rendőrkapitány tavaly kérte fel arra, hogy régi fotókból állítson össze egy múltidéző tablót.

– Szívesen vállaltam. Már készítettem családfát, volt anyaggyűjtési tapasztalatom és elképzelésem arról, miként lássak neki. Még csak a felszínt kapargattam, amikor rájöttem, hogy rengeteg adat, információ és fénykép van a birtokomban, melyeket bűn lenne veszni hagyni. Ekkor merült fel az ötlet, hogy könyv formájába öntsük a történeteket. A rendőrség szervezeti felépítésére, viszonyaira, magára a struktúrára és a rendőrökre is nagy hatással voltak a kor viszonyai, ezért ezt sem hagyhattam figyelmen kívül. Az alapvető koncepció az volt, hogy bemutassuk a rendőri vezetőket, pályafutásukat, illetve igyekeztem középpontba helyezni az állomány életében betöltött fontos intézkedéseiket. A kutatás során a neves Thúry György várkapitány idejéből is találtam forrásokat. Egészen érdekes információkra bukkantam. Például Deák Péter, akinek édesapja Deák Ferenc unokaöccse volt, 1896–1918 között irányította a városi kapitányságot. A Thúry György Múzeum jóvoltából sikerült egy tablót beszerezni, amelyet Deák Péter az irányítása alatt lévő állománytól kapott 1906-ban a tizedik szolgálati évére emlékül. Ez az egyik kedvenc fotóm a kéziratból. Rengeteg segítséget kaptam a gyűjtőmunkához. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Thúry György Múzeum mellett a Halis István Városi Könyvtár, a Zala Megyei Levéltár, a rendőrkapitányság egykori és jelenlegi vezetői, nyugdíjas és aktív kollégák mind támogattak. Előfordult, hogy közösségi oldalon bukkantam rá egy egykori rendőrkapitány leszármazottjára. Egy 80 éves férfi kérésemre azonnal segítő kezet nyújtott. Az édesapjáról fotót és életrajzot küldött. A legkönnyebb feladatom az I. és a II. világháború közötti időszak feldolgozása volt. A Zalai Hírlap és a Zalai Közlöny is folyamatosan tudósított a rendőrséget érintő történésekről. Nagyon élveztem a feladatot, szabad kezet kaptam. A rendőrkapitánynak a munka harmadánál mutattam meg először. Tetszett neki a kézirat, a folytatására biztatott. A közepén járhattam, amikor tudomást szereztem arról, hogy a rend­őr-főkapitányság tavaly hasonló kiadványt jelentetett meg. A megye rendőri vezetőinek történetéről szól, így a szerzeményem a megyeinek tulajdonképpeni „kistestvére” – magyarázta Gozdán Erika.

.

A kötet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság gondozásában jelent meg.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: BÉRES ATTILA, GOZDÁN ERIKA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam