Mutassanak példát a családok

2019. 10. 02., sze - 15:55
Zsaru Magazin

Egy héten át tartó programokkal készültek a szervezők a Biztonság hetére.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) szeptember 23-tól 28-ig országosan több állomáson tartott tematikus programokat a biztonság égisze alatt.

A rendezvényeken elsősorban a fiatalokat szólították meg. Összetett gondolatok mentén kívánták ráirányítani a figyelmet a biztonság fontosságára. A Biztonság Hete megnyitó és központi eseményének helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt, ahol aznap tartották a Biztonság Hete expókiállítást is. Zárásként szeptember 28-án Budapesten, az újbudai Bikás parkban – több állomáson tartott – családi napon ismerkedhettek meg a látogatók az üzenetekkel.

Az országos programsorozatot évekkel ezelőtt indította útjára a MABISZ, melyhez az ORFK-OBB csatlakozott. A témahét a biztosítás világnapjához, valamint a TISPOL (European Traffic Police Network) által meghirdetett úgynevezett EDWARD Day-hez (European Day Without a Road Death) kapcsolódik, melynek célkitűzése, hogy a közlekedési balesetek ne követeljenek halálos áldozatokat. Az egyhetes kampány fő üzenete, hogy a legtöbb baleset tudatos magatartással, odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával megelőzhető, és életünk így biztonságosabbá tehető. Az OBB szerepvállalását érintő baleset-megelőzés terén a kiválasztott héten szó esett közlekedésbiztonságról, helyes magatartási formákról, valamint passzív biztonsági eszközök alkalmazásáról is.

Szeptember 23-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartották a Biztonság Hetének sajtótájékoztatójával egybekötött nyitórendezvényt. A programindító eseményen az együttműködés jegyében több kiemelt partner képviselője is megjelent.

A MABISZ munkatársa visszatekintésében elmondta, hogy három évvel ezelőtt kezdeményezték a programot, ami azóta országos méreteket öltött. Idén már 25-30 ezer gyermek érdeklődésére számítanak a különböző helyszíneken. A népszerűsítésbe bevonták az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), amelynek segítségével igyekeztek az oktatási intézményekhez eljuttatni a legfontosabb információkat. Oktatási anyagokat, és képregényt készítettek. Biztonságot szolgáló kellékekkel, bemutató anyagokkal és játékokkal készültek a programsorozatra. Szeptember 23-ra időzítették az E-kárbejelentő lehetőségeinek kibővítését, hogy még inkább támogassák az ügyfélbarát ügyintézést.

A rendezvényen a rendőrség részéről felszólalt Töreki Sándor vezérőrnagy, az országos rend­őrfőkapitány bűnügyi helyettese. A rendőri vezető hangsúlyozta a közös gondolkodás jelentőségét. Elsődleges feladatnak tartotta, hogy a családok példát mutassanak a biztonság tekintetében. Kijelentette, hogy az összefogást az együttműködők sokszínűsége mutatja meg leginkább. Emlékeztette a jelenlévőket az európai kezdeményezésű EDWARD Day áldozatok nélküli elgondolására. A vezérőrnagy emlékeztetett Az iskola rendőre program, a Sulimoped, és a felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági vetélkedők nevelő célzatú hatására. Hozzátette, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa. A főváros idén elnyerte a legjobb úticél minősítést is. A bűnügyi mutatók nagymértékű javuló tendenciát mutatnak. A szakterület befektetett energiái nem maradtak eredmények nélkül. A személyes biztonságot és vagyonbiztonságot szorgalmazó kezdeményezések pozitív hozadéka kétségtelenül megmutatkozik.

Töreki Sándor vezérőrnagy
Töreki Sándor vezérőrnagy

Az általános iskolásokra szabott D.A.D.A programmal több mint 21 ezer gyereket értek el a tavalyi évben. A települések pedig fontos partnerei a rendőrségnek a kábítószer elleni küzdelemben. Töreki Sándor kifejtette, hogy a közlekedésbiztonság és a baleset-megelőzés terén együtt kell dolgozni. A statisztikai mutatók ezen a területen azt mutatják, hogy 2018-ban egymillió lakosra 64 fő áldozat jutott. Ezzel az adattal, az európai rangsorba illesztve, az utolsó negyedbe sorolták az országot. A halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma javuló mértékű, de nem a megfelelő ütemben csökken. Idén, augusztusig bezáróan 349 ember vesztette életét a közutakon, a kerékpárosokat érintően pedig 1112 baleset történt.

A vezérőrnagy tájékoztatóját követően felszólalt Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is. Hozzászólásában a munkahelyekhez kapcsolódó biztonságra helyezte a hangsúlyt. Beneda Attila, az EMMI család- és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint a potenciális veszélyforrások lehetőségének csökkentése lehet az egyik megoldás a biztonságra. Felszólalásában az egyén, a család és a társadalom felelősségét domborította ki. Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok pedig az otthon és a lakótér biztonságosabbá tételére hívta fel a figyelmet. Megfogalmazta, hogy a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezés sokszor megelőzhető lenne egy egyszerű, könnyen beszerezhető eszköz használatával. Fontos, hogy a lakosság elkötelezetté váljon, és tudatosan alakítsa saját biztonságát.

A Biztonság Hete rendezvény nyitónapjának megkoronázásaképpen a MABISZ képviselője és Töreki Sándor vezérőrnagy elismeréseket adott át a két szervezet közösen kiírt pályázatának győzteseinek. A tavasszal meghirdetett pályázaton olyan pedagógusok indulhattak, akik közlekedésbiztonság témában óravázlatot készítettek oktatási céllal.      

 

Fenyvesi Beáta
Fotó: Béres Attila


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bűnügyi őrizetben

A balassagyarmati rendőrök elfogtak egy nőt és egy férfit, akik becskei ingatlanokból nagy értékű takarékjegyet, laptopot és tabletet tulajdonítottak el.

 

Ittasan vezetett

A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

 

3,5 tonna helyett 9 tonna

Az Ártándon megállított külföldi sofőr túlsúlyos járműszerelvénnyel közlekedett. A rendőrök vele szemben szabálysértési eljárást indítottak.