Mutassanak példát a családok

2019. 10. 02., sze - 15:55
Zsaru Magazin

Egy héten át tartó programokkal készültek a szervezők a Biztonság hetére.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) szeptember 23-tól 28-ig országosan több állomáson tartott tematikus programokat a biztonság égisze alatt.

A rendezvényeken elsősorban a fiatalokat szólították meg. Összetett gondolatok mentén kívánták ráirányítani a figyelmet a biztonság fontosságára. A Biztonság Hete megnyitó és központi eseményének helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt, ahol aznap tartották a Biztonság Hete expókiállítást is. Zárásként szeptember 28-án Budapesten, az újbudai Bikás parkban – több állomáson tartott – családi napon ismerkedhettek meg a látogatók az üzenetekkel.

Az országos programsorozatot évekkel ezelőtt indította útjára a MABISZ, melyhez az ORFK-OBB csatlakozott. A témahét a biztosítás világnapjához, valamint a TISPOL (European Traffic Police Network) által meghirdetett úgynevezett EDWARD Day-hez (European Day Without a Road Death) kapcsolódik, melynek célkitűzése, hogy a közlekedési balesetek ne követeljenek halálos áldozatokat. Az egyhetes kampány fő üzenete, hogy a legtöbb baleset tudatos magatartással, odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával megelőzhető, és életünk így biztonságosabbá tehető. Az OBB szerepvállalását érintő baleset-megelőzés terén a kiválasztott héten szó esett közlekedésbiztonságról, helyes magatartási formákról, valamint passzív biztonsági eszközök alkalmazásáról is.

Szeptember 23-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartották a Biztonság Hetének sajtótájékoztatójával egybekötött nyitórendezvényt. A programindító eseményen az együttműködés jegyében több kiemelt partner képviselője is megjelent.

A MABISZ munkatársa visszatekintésében elmondta, hogy három évvel ezelőtt kezdeményezték a programot, ami azóta országos méreteket öltött. Idén már 25-30 ezer gyermek érdeklődésére számítanak a különböző helyszíneken. A népszerűsítésbe bevonták az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), amelynek segítségével igyekeztek az oktatási intézményekhez eljuttatni a legfontosabb információkat. Oktatási anyagokat, és képregényt készítettek. Biztonságot szolgáló kellékekkel, bemutató anyagokkal és játékokkal készültek a programsorozatra. Szeptember 23-ra időzítették az E-kárbejelentő lehetőségeinek kibővítését, hogy még inkább támogassák az ügyfélbarát ügyintézést.

A rendezvényen a rendőrség részéről felszólalt Töreki Sándor vezérőrnagy, az országos rend­őrfőkapitány bűnügyi helyettese. A rendőri vezető hangsúlyozta a közös gondolkodás jelentőségét. Elsődleges feladatnak tartotta, hogy a családok példát mutassanak a biztonság tekintetében. Kijelentette, hogy az összefogást az együttműködők sokszínűsége mutatja meg leginkább. Emlékeztette a jelenlévőket az európai kezdeményezésű EDWARD Day áldozatok nélküli elgondolására. A vezérőrnagy emlékeztetett Az iskola rendőre program, a Sulimoped, és a felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági vetélkedők nevelő célzatú hatására. Hozzátette, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa. A főváros idén elnyerte a legjobb úticél minősítést is. A bűnügyi mutatók nagymértékű javuló tendenciát mutatnak. A szakterület befektetett energiái nem maradtak eredmények nélkül. A személyes biztonságot és vagyonbiztonságot szorgalmazó kezdeményezések pozitív hozadéka kétségtelenül megmutatkozik.

Töreki Sándor vezérőrnagy
Töreki Sándor vezérőrnagy

Az általános iskolásokra szabott D.A.D.A programmal több mint 21 ezer gyereket értek el a tavalyi évben. A települések pedig fontos partnerei a rendőrségnek a kábítószer elleni küzdelemben. Töreki Sándor kifejtette, hogy a közlekedésbiztonság és a baleset-megelőzés terén együtt kell dolgozni. A statisztikai mutatók ezen a területen azt mutatják, hogy 2018-ban egymillió lakosra 64 fő áldozat jutott. Ezzel az adattal, az európai rangsorba illesztve, az utolsó negyedbe sorolták az országot. A halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma javuló mértékű, de nem a megfelelő ütemben csökken. Idén, augusztusig bezáróan 349 ember vesztette életét a közutakon, a kerékpárosokat érintően pedig 1112 baleset történt.

A vezérőrnagy tájékoztatóját követően felszólalt Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is. Hozzászólásában a munkahelyekhez kapcsolódó biztonságra helyezte a hangsúlyt. Beneda Attila, az EMMI család- és népességpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint a potenciális veszélyforrások lehetőségének csökkentése lehet az egyik megoldás a biztonságra. Felszólalásában az egyén, a család és a társadalom felelősségét domborította ki. Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok pedig az otthon és a lakótér biztonságosabbá tételére hívta fel a figyelmet. Megfogalmazta, hogy a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezés sokszor megelőzhető lenne egy egyszerű, könnyen beszerezhető eszköz használatával. Fontos, hogy a lakosság elkötelezetté váljon, és tudatosan alakítsa saját biztonságát.

A Biztonság Hete rendezvény nyitónapjának megkoronázásaképpen a MABISZ képviselője és Töreki Sándor vezérőrnagy elismeréseket adott át a két szervezet közösen kiírt pályázatának győzteseinek. A tavasszal meghirdetett pályázaton olyan pedagógusok indulhattak, akik közlekedésbiztonság témában óravázlatot készítettek oktatási céllal.      

 

Fenyvesi Beáta
Fotó: Béres Attila


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrök adták a vérüket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatásos és rendvédelmi igazgatási alkalmazott állománya 58 és fél liter vért adott, amivel szükség esetén közel 400 ember élete is megmenthető.

 

Négy határsértő egy román autóban

Békés megyében állítottak le a rendőrök egy személyautót, amelyet egy román férfi vezetett. A járműben utazók nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrök a sofőrt és utasait is előállították.