Nem felmérte, okozta a kárt

2019. 04. 10., sze - 12:55
Zsaru Magazin

A helyi önkormányzat munkatársának adta ki magát, és főként különféle kárfelmérésekre hivatkozva jutott be a lakásokba, amelyekből aztán lopott, amit csak tudott. K. Krisztián azonban egy szánalmas baklövést is elkövetett.

Néhány évtizede történt, hogy valamelyik kicsi faluban egy fiatalember elhatározta, hogy kirabolja a vegyesboltot. Magához vett egy játék pisztolyt, a fejére símaszkot húzott, és elindult a főutcán a kisközért felé. Útközben többen ráköszöntek: Szevasz, Feri, minek az álarc a fejeden? Tán csak nem bál lesz? „Nem lesz bál és nem vagyok Feri!” – mondta ilyenkor dacosan. Útközben vagy tízszer megállították a falubeliek, és jót nevettek: „Ej, de nagy huncut ez a Ferkó, sosem nő be a feje lágya!” Egy idő után elment a kedve a rablástól, legyintett egy nagyot, aztán visszafordult, és símaszkkal a fején hazasétált.

Obbágy Gábor alezredes
Obbágy Gábor alezredes

Az ő története rémlik fel a fővárosi K. Krisztián (41) esetét hallva. Azért hatékonyabb bűn­elkövető volt, mert magát önkormányzati embernek kiadva bejutott néhány lakásba, hogy azokból kisebb-nagyobb pénzösszegeket, értéktárgyakat lopjon. Hanem az egyik lakásban a tulajdonos arra kérte, igazolja magát, mire elővette a személyi igazolványát: „K. Krisztián vagyok!” A jóindulatú feltételezés szerint abban bízott, hogy a tulajdonos úgysem jegyzi meg az adatait. E baklövéstől eltekintve (ami egyébként a vesztét is okozta) amúgy ügyesen forgatta a szót, és jól alkalmazkodott a körülményekhez, amelyek a helyszíneken fogadták.

– Ha a környéken beázást fedezett fel, akkor annak felmérésére hivatkozva jutott be az otthonokba, ha felújítást végeztek a házban, akkor pedig arra hivatkozott – mondja Obbágy Gábor alezredes, a III. Kerületi Rend­őrkapitányság vezető-helyettese.

Amikor aztán bejutott, leggyakrabban a kárfelmérést imitálva fényképezett, jegyzetelt, majd kért egy pohár vizet. Közben megfigyelte, hol tartja a sértett a táskáját, értékeit, majd egy alkalmas pillanatban magához vette a pénzt vagy az ékszereket.

– Élelmes volt, amikor azonban a személyi igazolványával igazolta magát, nem gondolta, hogy a sértett lesz annyira talpraesett, hogy még a személyi igazolványa sorszámát is megjegyzi – folytatja a történetet Obbágy Gábor alezredes. – Megtaláltuk, és megmutattuk a róla készült fényképet a többi, hasonlóképpen járt sértettnek, akik felismerték K. Krisztiánt. A bevezetett nyomozati cselekmények, adatgyűjtés, kamerafelvételek elemzése, tanúkihallgatások alapján azonosítottuk tehát az elkövetőt. Nem volt azonban bejelentett lakása, ezért elfogatóparancsot adtunk ki ellene. Amikor körözni kezdtük, akkor már hat bűncselekményt követett el a III. kerületben és hármat a XI. kerületben.

Végül állampolgári bejelentés alapján március 26-án fogták el, valaki ugyanis a police.hu oldalon közzétett körözési lista alapján felismerte, amikor a Római-parton, egy ételbárban ebédelt. Ezt követően értesítette a III. kerületi zsarukat, akik előállították, majd kihallgatták. K. Krisztián a bűncselekmények elkövetését beismerte, lopás vétségével, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségével, lopás bűntettével és hamis, hamisított vagy jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntettével gyanúsították meg. A bíróság március 29-én elrendelte letartóztatását.


Trencsényi Zoltán
Fotó: Marosfalvi Péter, rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Több nőt is inzultált

A csepeli rendőrök elfogták azt a férfit, aki öt nővel szemben is szeméremsértő módon viselkedett.

 

Körözött Peugeot Makón

A rendőrök a szlovén hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le Makó belterületén.