Nem könnyű lovasság

2018. 10. 03., sze - 14:17
Zsaru Magazin

Hiába a motorizáció, a modern rendőrség leginkább környezetkímélő, gyors helyváltoztatást segítő eszköze ma is a ló.

Ez a szolgálat nemcsak látványos, de hasznos is akár köz-, akár külterületen. Lovas zsaruk járőröznek a Central Parktól a Városligetig, a francia tengerparttól a kiskun tanyavilágig.

Negyedik alkalommal rendezték meg Mezőhegyesen – ma már a Készenléti Rendőrség (KR) szervezésében – azt a megmérettetést, melyben a magyar zsaruk mellett három európai ország rendőrei is indultak. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. versenypályáján szeptember 23-án megtartott IV. Nemzetközi Rendőr Lovasversenyen szlovák, szerb és lengyel versenyzők, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rend­őr-főkapitányság, valamint a KR lovas rendőrei mellett az Országos Polgárőr Szövetség tagjai mérték össze felkészültségüket.

– A közrend és közbiztonság fenntartása érdekében is nagyon régóta társa a rend­őrnek a szolgálati ló – összegezte velős tömörséggel Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a verseny házigazdája. – A versenyt megelőzően ír, belga, holland, német, cseh, lengyel, szlovák, osztrák, szerb és román lovas rendőr szakemberek cserélhettek tapasztalatot hazai kollégáikkal a modern lovas szolgálatról és a rendészeti lókiképzésről. A magyar lovaknak, a lovasságnak évezredes hagyománya van a honfoglalástól a huszárság 1848-as hőstetteiig. Ugyanígy vagyunk a napi szolgálattal, hiszen ahogyan a világon mindenhol, a rendőrség sem csupán rendezvénybiztosításra vagy bemutatókra használja a négylábúakat. Járőreink róják a budapesti parkok útjait, a kiskunsági tanyavilágot, a Balaton-felvidék területét, a jászsági kertek dűlőútjait, az Eger környéki falvak utcáit. A lónál nincs jobb terepjáró, olyan utakon is elvisz a célig, a legeldugottabb helyen lakó, bajba jutott polgárig, ahol a négykerék-meghajtású autó is elakadhat. Szüksége van a rend­őrségnek a lovakra, jól lovagló kollégákra, és ehhez rendkívül fontos egy ilyen konferencia és egy ilyen színvonalas verseny.

A viadal délelőtt a szimultán versenykategóriával kezdődött: a lovassport díjugratás-díjlovaglás versenyszámaihoz hasonló feladatokat kellett végrehajtaniuk az indulóknak. Ebben a kategóriában taroltak a külföldi lovasok. Első helyezett lett a szlovák Marián Zgola, a második helyen a lengyel Karol Moleda, míg a harmadik helyen a szerb Mladen Zifkovic végzett.

.

Kuczik János Zoltán dandártábornok

 

– Az igazi, speciális rendőri megmérettetés az az akadályverseny volt, amelyben nemcsak a feladatok, hanem maguk az akadályok is a szolgálati munkára utaltak – magyarázta Görbe Attila alezredes, a KR lovas és kutyás szolgálati osztályának vezetője. – A lovak nem ijedhetnek meg a járőrkocsiktól, a megkülönböztető jelzéseiktől, a lépcsőtől, víztől, az eléjük álló tömegtől, a fegyverdörrenéstől, a lovas rendőr kard- vagy gumibothasználatától. Az egyik versenyszámnál például rendőrségi pajzsokat kellett átugratniuk az indulóknak, mintha a pajzsuk mögött guggolók mögé kellene kerülniük éles helyzetben. Egy másik feladatnál hatalmas kukákra felakasztott bábuk jelezték az agresszív tömeget – ez egy sportmérkőzés biztosításánál előfordulhat –, amin az állatnak és lovasának át kellett törnie. Az életszerű feladatokat megdicsérték a külföldi versenyzők is, igazi kihívás volt ez a lovas zsaruknak.

A rendőri akadályverseny kategóriában az élen a szerb Mladen Zifkovic végzett, a dobogó második fokára a lengyel Karol Moleda állhatott fel, a harmadik helyet Makár Henrietta törzsőrmester szerezte meg a KR-től. A két versenyszám alapján a torna legeredményesebb versenyzője Mladen Zifkovic lett.

Karol Moleda Tosek nevű lova nyergében remekül teljesített, és nem csak a híres magyar–lengyel barátság jegyében nyilatkozott kedvezően a versenyről:

– A magyar kollégák kitettek magukért. A színvonalas rendezés, az ellátás, a gyönyörű környezet, a két évszázados mezőhegyesi lótenyésztési hagyományok mellett a versenypálya is ehhez idomult kemény és remek gyakorlatokkal. A mezőhegyesi lovak, a nóniuszok csodásak, nem vagyok irigy, de egy ilyen állatot szívesen megnyergelnék a szolgálatok előtt.

Soltész Barnabás törzsőrmester, a KR lovasa legeredményesebb magyar férfi versenyző különdíját nyerte el, Tüzér nyergében teljesítette a verseny feladatait:

– Tüzér igazi nóniusz, erős jellemű, de fegyelmezett. Oda kell rá figyelni, mert nagyon érdekli a többi ló. Igazából ugrani szeret, azzal most sem volt baj. Viszont a fegyveres gyakorlatnál akadt egy kis gond, csikó kora óta nem igazán szereti a robbanást. Szolgálatban ezzel nincs probléma, de egy versenyfeladatnál, amelynél számít az idő, a nyeregből történő célzás, amikor egy nyugodt ló kellett, ott előjött ez a hiba. Nem gond, legalább tudjuk, hogy Tüzérnek a neve ellenére még szoknia, tanulnia kell a fegyverropogást.

Makár Henrietta, a Készenléti Rendőrség törzsőrmestere lett a legeredményesebb női versenyző. Emellett a legeredményesebb nóniusz lóval versenyző különdíját is kiérdemelte Úttörővel. Pedig csak egy éve ült ennek a lónak a nyergébe, de sok jó tanácsot kapott az állat előző lovasaitól:

– Meglepően jól vettük az akadályokat, Úttörő átérezte a verseny hangulatát, élveztük az akadálypályát. Legjobb magyar versenyzőként a negyedik helyen, legjobb nőként végeztem, éppen csak lemaradva a dobogóról. Katowicében hatodikok lettünk a nyáron, megyünk felfelé, egyre jobban összeszokunk. Jövőre itthon akarjuk tartani a legjobb versenyzőnek járó díjat.

Az elismeréseket Kuczik János Zoltán dandártábornok, a KR parancsnoka, Polyák Zsolt dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Nagy György alezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának vezetője, Hatala József ny. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Simon Sándor ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága III. bevetési főosztály vezetője, Görbe Attila alezredes, a KR lovas és kutyás szolgálati osztályvezetője, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes polgármestere és Varró József többszörös magyar bajnok, olimpikon adták át. A szervezők megígérték, jövőre még erősebb, keményebb pályával lepik meg a régió lovas zsaruit.

VÉGH ATTILA

Fotó: FÜLÖP MÁTÉ, Rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Áramszünet Röszkén

Áramkimaradás miatt ideiglenesen szünetel a határforgalom-ellenőrzés kedden a Röszke Közúti Határátkelőhelyen.

 

Bűnös szövetség

A Siófoki Rendőrkapitányság munkatársai lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt két gyöngyösi, egy atkári és egy mezőszentgyörgyi lakost hallgattak ki gyanúsítottként.

 

Ittasan volt részese a balesetnek

A Bonyhádi Rendőrkapitányságon befejezték az ittas járművezetés vétség elkövetése miatt egy 24 éves szekszárdi férfival szemben indított büntetőeljárást.

 

Eperfa alá bújt a szatír

Hiába bújt az eső elől eperfa alá az a fiatalkorú fiú, akit a miskolci rendőrök megalapozottan gyanúsítanak szeméremsértés vétség elkövetésével.

 

Áthajtott a tiloson és jött a vonat

A Miskolci Rendőrkapitányság befejezte abban az ügyben a vizsgálatot, amelyet egy sofőrrel szemben folytatott, aki a tilos jelzés ellenére áthajtott egy vasúti átjárón, megrongálva ezzel mindkét oldalon a sorompókat.

 

Ittasan vezetett

Bíróság elé állítást javasol az Oroszlányi Rendőrkapitányság az 50 éves férfival szemben.

 

Hívatlan vendég

A nagykőrösi rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 37 éves helyi nőt.