Nem messze a Balatontól

2020. 05. 28., cs - 16:19
Zsaru Magazin

A somogyi dombvidéken a nagyjából 4500 lelkes város a 24 települést felölelő járás és egyben a vonzáskörzet központja. A környék rendjére a Tabi Rendőrőrs ügyel. Tabbal együtt 13 ezer főnyi lakosság napi közbiztonságáról kell gondoskodniuk, rájuk hárul ügyes-bajos dolgaik, hatóságot érintő problémáik rendezése.

A Tabi Rendőrőrs a Siófoki Rendőrkapitányság állományába tartozik osztály jogállású szervezeti egységként.

– Jómagam és helyettesem, Lutor Tamás főtörzszászlós mellett járőrök és körzeti megbízottak látnak el szolgálatot, van azonban egy betöltött nyomozói státuszunk is – kezdi Halász Adorján százados, őrsparancsnok. – Kulcsár Sándor törzszászlós a bűnügyek feldolgozásával lehetővé teszi, hogy az egyenruhás állomány minél többet a közterületen tartózkodva szolgálja és szükség szerint védje is a lakosságot. Az illetékességi területünkön élők zömében rendszerető, normakövető emberek. Foglalkoztatottság tekintetében egyaránt jelen vannak a hagyományos formák: erdőgazdálkodás, állattenyésztés és növénytermesztés, emellett ipari munkaadók is vannak, elektronikai multicég és matracgyár is üzemel itt. A partnerszervezetekkel, az önkormányzattal és a lakossággal is kiegyensúlyozott viszonyt tartunk fenn. Magam is tabi származású vagyok, kaposvári és budapesti beosztások után ide tértem vissza, emlékeim és élményeim vannak a kisközösségi létről. Ezeken a településeken az eredményes és hiteles rendőri szolgálat ellátásánál kettősség érvényesül, itt jószerével mindenki ismer mindenkit. A közvetlen információáramlás segíti a munkánkat, ám arról sem feledkezhetünk meg, hogy ugyanezek előtt a bennünket rendőrként is ismerő emberek előtt éljük mindennapi életünket. Érzésem szerint az állomány megbarátkozott ezzel, együtt él vele. Döntő többségében rutinos, 15–31 éves szolgálati múlttal bíró kollégákról beszélünk, három frissen csatlakozó munkatárs mellett ez a tapasztalt gárda adja a személyi állomány gerincét. Ezekben a rendőrökben már kialakult a „szimat”, az ösztön, az érzékenység a legapróbb részletekre is. A vidékies légkör és a tartósan alacsonyan tartott ügyszám megengedi, hogy klasszikus körzeti megbízotti tevékenység bontakozhasson ki a településeken. Közvetett bűnmegelőzést folytatunk: van időnk, energiánk akár egy tízéves, határait feszegetni próbáló fiúcskával elbeszélgetni hibás magatartásáról.

A nyugalmat árasztó városka sajátos értékekkel bír. A Balaton közelsége ellenére sem felkapott turistacélpont, nem átjáróház közlekedési értelemben sem. Északra, a tópart, illetve Zamárdi irányába a 6501-es, déli szomszédaival és a Tolna megyei Iregszemcsével a 6509-es út köti össze. Van vasútja is, a Siófok és Kaposvár közötti mellékvonalon napi négy szerelvénypár közlekedik. A szép vidéken elegáns tempóban kattogó vonatok forgalmi galibát nem nagyon okoznak, nemrég azonban épp egy kocsin kellett beavatkozniuk a zsaruknak. Az eset ismertetésével Halász Adorján százados rátér eredményes intézkedéseik bemutatására:

– Tab területén tevékenykedik egy drogrehabilitációs, utógondozó alapítvány. Itt jelent meg egyik éjszaka egy férfi, aki a kopogtatására ajtót nyitó alkalmazottra egyből rátámadt, majd késsel fenyegetőzve közel 2 millió forint átadását követelte. A rablás után sietve távozott, de azt ő sem tudhatta, hogy kollégáim már abban a pillanatban is lépéselőnyben voltak. Ugyanis a körzeti megbízottaknak már az est folyamán feltűnt a számukra ismeretlen férfi a településen. Igazoltatták, és mivel akkor még semmi nem indokolta visszatartását, útjára engedték. A fiatalember ezután jelent meg az alapítványi ingatlannál, majd vonattal távozott Siófok irányába. A sértett bejelentése után felmerült lehetséges elkövetőként, adatai rendelkezésre álltak, már csak meg kellett keresni, és elszámoltatni a történtekről. Az adatbázisból fotót kerestünk az illetőhöz, ezt a képet elküldtük a vasúti cég számára, amely eljuttatta a szóban forgó vonaton szolgálatot teljesítő munkatársaknak. Ők visszajeleztek, hogy a férfi a szerelvényen tartózkodik, így csaptunk le rá. Megtaláltuk és lefoglaltuk a rablásnál használt kését és a zsákmányolt pénzösszeget is. Az utóbbi időben nagyobb mennyiségű kábítószert is találtunk a területünkön, ennek az akciónak két érdekessége volt. A tízkilónyi, betakarított marihuána mellett nagyjából ugyanennyi termést találtunk még szüretelés előtti állapotban karvastagságú cserjeszárakon, amikre a kihívott botanikus szakértő is szakmai elismeréssel hümmentett. Másrészt ezt a nagyobb ültetvényt a termesztő három kisgyermekének is otthont adó háza légterében alakította ki. Fogtunk el kőművesekből besurranó tolvajokká váló személyeket is. Több osztrák, svájci, holland állampolgár vett a környéken ingatlant, amiknek a rendbehozatalát helyi munkaerőre bízták. Nem választottak jól: az ingatlanok berendezése szépen elvándorolt a „felújítás” alatt, de a „mestereket” lefüleltük. Elfogtuk azt a lakost is, aki a polgármester zaklatása miatt került bajba. A családi házára rádőlt egy villany­oszlop, a falak károsodtak, az elektromos szolgáltatás megszűnt. Az áramvételezést ezután illegálisan, egy másik póznáról életveszélyes lekötéssel gondolta megoldani a tulajdonos, amiről az áramszolgáltató szakemberei „lebeszélték”. Ezután fordult a polgármesterhez, hogy adja neki kölcsön a közösség áramfejlesztő aggregátorát. Amikor ennek a kérésnek nem tett eleget, este már a torka elvágásával fenyegették meg több ízben.

– A térség rendkívül gazdag régészeti és hadtörténeti leletekben: ennek oka, hogy az őskor óta kedvelt lakóhely volt, a második világháborúban pedig a német védelmi vonal tengelyébe esett – veszi át a szót Kulcsár Sándor törzszászlós, nyomozó. – Ezt a tárgyi örökséget nemcsak szakemberek, de egy „magánkutató” is felfedezte, akinek birtokában több beszolgáltatásköteles muzeális leletet találtunk a pattintott kőbaltától a római kori pénzérméken és cserép­edénydarabokon át a Moszin–Nagant puskákig. A fegyverekről szakértő állapította meg, hogy hatástalanított darabok, a többi ereklyét azonban lefoglaltuk, és régészeti leletre elkövetett lopás bűntettében indítottunk eljárást. A nagyobb ügyek mellett adódnak türelmet igénylők is: komoly, jó válaszokat kell adnunk azoknak a hozzánk betérő panaszosoknak, akik eltűnt, sosem volt milliárdjaikról, pénztárcalopó sárkányokról, keserű és parttalan telekvitákról, házukat lövő harci alakulatokról számolnak be.

 

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügy: zebrán ütötte el

A Debreceni Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása vétség miatt folytatott büntetőeljárást egy hajdúszoboszlói férfival szemben.

 

Határsértők Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.