Nem tudtak átjutni

2018. 02. 14., sze - 10:37
Zsaru Magazin

Két napon belül két határátkelőhelyen próbálta meg autóval, de jogosítvány nélkül elhagyni az országot egy szír páros.

A határrendészek azonban Battonyán és Drávaszabolcson is résen voltak. A szír férfiaktól különös dolgok kerültek elő.

Január 15-én, a késő délutáni órákban jelentkeztek kilépésre szír férfiak Drávaszabolcsnál. Mindketten gépkocsival érkeztek a határátkelőhelyre, egymás után álltak be a sorba.

– A két autón német rendszám volt – ismertette az esetet Marton Mária Éva százados, a Siklósi Rendőrkapitányság határrendészeti osztályvezetője. – Átadták a járművek forgalmi engedélyét és egy-egy, a német hatóság által menekültek részére kiállított útlevelet. Ennek alapján egyikük Abdul Jabar K. (50), a másikuk Gehad K. (31). Jogosítványt azonban egyikük sem tudott felmutatni. GPS-készülékükbe a montenegrói főváros, Podgorica volt beállítva úti célként, de azt mondták, hogy Görög­országba tartanak.

Marton Mária Éva százados
Marton Mária Éva százados

Az úti okmányokat tanulmányozva a drávaszabolcsi határrendészek figyelmesek lettek valamire. Az egyik bejegyzésből megállapították, hogy a páros egy nappal korábban mintegy 300 kilométerrel keletebbre, Battonyánál is megpróbálta elhagyni az országot. Felvették a kapcsolatot a Békés megyei határátkelőhellyel, és megtudták, hogy ott sem tudtak felmutatni érvényes jogosítványt. Volt ugyan náluk vezetői engedély, de kiderült róla, hogy hamis.

Hét útlevelet találtak az autóban
Hét útlevelet találtak az autóban

– A battonyai kollégák közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak ellenük – folytatta a százados. – Ráadásul találtak náluk hét darab, harmadik országbeli állampolgárok számára kiállított tartózkodási engedélyt is. A két férfi ezután jött át Drávaszabolcsra, és itt is megpróbáltak kilépni. A Hegyeshalom–Nickelsdorf Közös Kapcsolattartási Szolgálati Helytől lekért információkból megtudtuk, hogy egyiküknek sincs érvényes jogosítványa. Átvizsgáltuk az autóikat, és hét útlevelet találtunk, amelyek a Battonyán előkerült tartózkodási engedélyekhez tartoztak. Számos fényképet is leltünk náluk, ezek különböző embereket ábrázoltak. Az úti okmányok eredetiek voltak, de arra, hogy miért van náluk hét idegen útlevele, nem tudtak magyarázatot adni. Mivel a férfiak jogosítvány hiányában nem folytathatták útjukat, trélert hívtunk számukra. Egyikük az autószállítón, a másik taxival tért vissza Ausztriába. Engedély nélküli vezetés szabálysértése miatt eljárás indult ellenük.

 

KUTLÁN EDINA
FOTÓ: SEBESTYÉN Jenő, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szeméremsértő

A berettyóújfalui rendőrök befejezték a nyomozást a 41 éves férfival szemben.

 

Lefoglalt fegyverek

Több lőfegyvert foglalt le egy miskolci férfitól a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ műveleti egységével közösen végrehajtott akciójában.