Nem ülnek az ügyeken

2019. 08. 07., sze - 12:19
Zsaru Magazin

A sellyei kistérség az ország déli részén, Baranya megyében, a Dráva folyó mentén, a Villányi hegységtől nyugatra helyezkedik el.

A terület a fővárostól több mint 200 km-re, a megye központjától, Pécstől pedig csaknem 45 km-re fekszik.

Az ott élő lakosság egy része a közeli földeken dolgozik, míg mások a munka miatt ingáznak a városokba. A házak napközben kiürülnek, de a rend­őröknek köszönhetően tolvaj nem igen téved ezek közelébe. A Sellyei Rendőrőrsön forró nyomon kezelik az ügyek többségét, így naprakészen dolgoznak az Ormánságban.

– Összesen 38 Baranya megyei település, hatalmas területtel tartozik hozzánk, ahol közel 10 ezren laknak. A kollégák kiemelkedő személy- és helyismerettel rendelkeznek, a körzeti megbízottak és a nyomozók kiépítették a kapcsolatrendszerüket, amely hosszú évek munkájának az eredménye – mondta Brachmann János alezredes, a Siklósi Rendőrkapitányság Sellyei Rendőrőrs parancsnoka. – A területünkön a vagyon elleni bűncselekmények a jellemzőek, azon belül idényszerűen a terménylopások. A rendezvényekhez köthetően előfordulnak garázdaságok és testi sértések is.  Idén is történt már sorozatbetöréses lopás, orvvadászat, rongálás, de ezeket az ügyeket sikerült felderíteni, volt olyan hét, hogy minden napot sikeres felderítéssel zártunk.  Sellye az Ormánság fővárosa. Tény, hogy 2000 főt is meghaladó lakosságával kiemelkedik a környékbeli apró falvak közül, de az ügyek többsége nem a városban keletkezik, hanem a környékbeli településeken.

Sellye előtt Vajszlón volt a rend­őrőrs, ez a település az Ormánság második legnagyobb lélekszámú települése. Az őrsparancsnok is ott kezdte a pályafutását, 15 évet dolgozott ott, mielőtt Sellyén őrsparancsnok lett 10 évvel ezelőtt. Jól ismerik ott is, ezért bizalommal fordulnak hozzá, ha rendőri segítségre van szükségük.

– A lakásokat sajnos még mindig nem a kellő módon védik az itt lakók. A bűnmegelőzési tevékenységre továbbra is nagy figyelmet fordítunk. A kaput és az ajtókat még sokan kulcsra sem zárják, a tolvajok ezt kihasználva is követnek el vagyon elleni bűncselekményeket – fogalmazott a Sellyei Rendőrőrs parancsnoka.

Nyáron a bűn- és baleset-megelőzési programok fontos színterei a településeken megrendezett, nagy érdeklődésre számot tartó falunapok és fesztiválok. Most is egy ilyen esemény közeleg augusztusban, amikor három napon át az idei mézédes sellyei dinnyét és a város napját ünneplik.

A településen számos program lesz, így a várható nagy érdeklődésre tekintettel a rendőrök is megjelennek, és ezúttal is felhívják a figyelmet a vagyonvédelmi lehetőségekre. Így többek között arra, hogyan lehet a jövőben a lakásokat és kerteket jobban védeni, nehogy bűncselekmény áldozatává váljanak az ott lakók. A bűnmegelőzésben a körzeti megbízottak is aktív szerepet vállalnak, folyamatosan tartják a kapcsolatot az itt élőkkel. Sellyén hét körzeti megbízott dolgozik, akik gyakorlatilag mindent tudnak a hozzájuk tartozó településekről és az ott lakókról. Így ha kell, bármikor szívesen segítenek. Ma már a számok is mutatják az eredményeket. A bűncselekmények száma folyamatosan csökken, tíz év alatt évi 550-600 ügyről 200 körüli ügyszámra esett vissza.

– Nagyon eredményes a rend­őri munka szempontjából, hogy a rendészeti alosztály és a bűnügyi alosztály állománya közös eligazításon vesz részt mindennap. Az ügyek nagy részét forró nyomon sikerül felgöngyölíteni – mondta Putnoki Balázs őrnagy, a Sellyei Rendőrőrs bűnügyi alosztályának vezetője. – A felszerelés és a rendőri létszám ugyanis adott, így szinte minden esetben azonnal tudunk indulni. A legutóbbi felderítés pár napja történt, amikor bejelentést kaptunk, hogy Magyarmecskén szalmabálákat gyújtottak fel, illetve gurítottak a kanálisba. A gyermek- és fiatalkorú elkövetőket a kiterjesztett adatgyűjtéskor beszerzett információk alapján rövid időn belül beazonosítottuk. Beismerték, hogy a játéknak indult cselekményt ők követték el.

Jó a kapcsolat a rendőrség és a települések polgármesterei között, félévente egy találkozó keretében beszélik át az eltelt időszak eseményeit és a közelgő feladatokat.

Sellye gyönyörű vidéke a turistákat is vonzza, akik a helyi strandot is látogatják. A városi termálfürdő és környéke azonban nem számít fertőzött területnek az elkövetett bűncselekmények szempontjából. Idén egy bűncselekményt követtek el a területhez kötődően, amelyet felderítettek – tette hozzá Putnoki Balázs őrnagy.

Az utakon mindennapos a traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek jelenléte és természetesen a terményszállítás.

– A mezőgazdasági munkagépek vezetőjének óriási felelőssége van, hiszen járművével gyakran az úttest jelentős részét elfoglalja a közlekedésekor. A szemből érkező vagy őt előző járművekkel való találkozáskor elsősorban a mezőgazdasági munkagép vezetőjének kell mindent megtennie a saját és mások biztonsága érdekében – mondta Jovánovics Szilveszter zászlós, a Siklósi Rendőrkapitányság Sellyei Rendőrőrs egyik körzeti megbízottja. – Az ilyen járműveknél különösen előtérbe kerül az a KRESZ-előírás, amely arra vonatkozik, hogy járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni, és figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.

A közúti közlekedéssel kapcsolatban a zászlós hangsúlyozta, hogy a nyári melegben és a megnövekedett forgalom miatt fokozott figyelem és óvatosság szükséges. A gyermekek balesetmentes közlekedése érdekében a szülőket is megpróbálják minden évben bevonni. Ha a gyerekek mielőbb megtanulják, hogy miként kell helyesen közlekedni, akkor jó esetben később is emlékeznek az alapszabályokra.


Kun Mónika
Fotó: Béres Attila


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Csongrádban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.