Nem vagyunk elszigetelve!

2019. 09. 25., sze - 14:19
Zsaru Magazin

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnmegelőzési osztálya szeptember 6-án indította el új bűnmegelőzési projektjét.

A komplex program megvalósulásában több szervezet vesz részt, hiszen az elérni kívánt célcsoport is minden szempontból vegyes összetételű.

A BRFK ezúttal nem ismer közigazgatási határokat, átnyúl a főváros illetékességi körén, és bevonja a Budapesttel határos környezetét a megvalósításba.

– A projekt neve kötelez, és árulkodik a megcélzott területről – szögezte le elöljáróban Oláh-Paulon László alezredes, a BRFK bűnmegelőzési osztályának vezetője. – A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) pályázatán indulva a főváros XXI. kerületét, azaz Csepelt választottuk ki. De nem álltunk meg a közigazgatási határon, a szomszédos, Pest megyei Szigetszentmiklóst is bevontuk a programba.

A két szomszédos, különleges és egyben hasonló földrajzi adottságokkal rendelkező kerület, illetve település mára több ponton is eggyé vált.

– A környék speciális helyzetben van, számos helyen szinte teljesen összenőtt – magyarázta Oláh-Paulon László alezredes. – Sok részén az utca egyik fele a közigazgatás szerint a fővároshoz, míg a másik oldal a Pest megye közel 40 ezer fő népességét számláló városhoz tartozik. Egy másik egyedi jellemzője, hogy a célterületet körülöleli a Duna, mindkét régió szigeten helyezkedik el. Innen ered a projekt névválasztása is. Az alapgondolatunk az volt, hogy bontsuk le a határokat, hiszen a problémák sem torpannak meg a megyehatáron. Először is több szempontból megvizsgáltuk az adottságokat. Kiválasztottunk két-két általános és középiskolát Csepelen, illetve Szigetszentmiklóson. A projekt az oktatási intézmények hozzávetőleg 50 pedagógusának bevonásával indul. Több témában képzéseket szerveztünk számukra, és a tanárok az elsajátított kommunikációs, bűnmegelőzési, baleset-megelőzési ismereteket beépíthetik majd a napi tevékenységükbe, és továbbadhatják a diákoknak. Hiszen ők azok, akik abszolút az események centrumában vannak, együtt élnek a közösséggel. A középiskolák ráadásul érintettek a rendészeti szakképzésben is. A két középfokú intézmény tanulóinak és az általános iskolák hetedik és nyolcadikos diákjainak 2020 nyarán rendészeti jellegű diákolimpiát szervezünk. Két testnevelő tanárt kértünk fel az indulók felkészítésére, akik speciális bűnmegelőzési tananyag alapján foglalkoznak majd a jelentkezőkkel. Kortársképzéseket szervezünk majd, egyidejűleg bevonva időseket és fiatalokat. Keressük a kapcsolódási pontokat az eltérő életkorú emberek között. A nyugdíjasoknak színielőadásokat, interaktív programokat szervezünk, a diákoknak pedig pályázatot írunk ki. „Küldetésük”, hogy alakítsanak ki saját bűnmegelőzési koncepciót, fogalmazzanak meg kreatív ötleteket.

A pályázat megvalósításában részt vesznek a helyi erők, mindkét rendőrkapitányságnak lesz benne szerepe. Azt tervezik, hogy a 2020. évi Országos Bűnmegelőzési Napot, mely április 12-én lesz, itt szervezzék meg, ami majd a kerékpározás jegyében telik. Szigetszentmiklósi indulással egy nagy közös biciklizést szerveznek idősek és fiatalok együttes részvételével, melynek célállomása Csepel lesz. A környéken nagyon sokan használják ezt a közlekedési formát, így a zsaruk szükségét érezték annak, hogy a biztonságos kerékpározásra irányítsák a figyelmet. Ez a nap a kötelező tartozékok meglétének ellenőrzésével kezdődik, de kihelyezett kerékpáros regisztráció mellett számos, biciklizéshez köthető program várja majd az érdeklődőket.

A pályázati anyag másik fontos szegmense a szülői csoportok kialakítása. A programszervezők Adj egy napot! jeligével kérnek segítséget a szülőktől. Arra buzdítják őket, hogy egy napjukat fordítsák arra, hogy azon a napon a gyerekeknek ők segítenek átkelni az úttesten az iskola közelében.

– Felelősen csak úgy tudunk ösztönözni, ha előtte felkészítést szervezünk – tette hozzá a BRFK bűnmegelőzési osztályvezetője. – Baleset-, bűnmegelőzési és elsősegélynyújtási ismeretekből tartunk előadásokat a vállalkozó szellemű szülők részére. Mind a négy iskola nagy forgalmú utak mellett található, elkél a segítség, szeretnénk, ha nem csak a rendőrség és a polgárőrség venné ki ebből a részét. A nyugati országokban már régen alkalmazzák, tapasztalat, hogy a szülők érintettség okán elkötelezettebbé, érdekeltebbé válnak, és így ők is részesei lesznek a folyamatnak. Más jellegű szülői összefogást kíván, de hasonló séma alapján a „szülői járőrözés”. Arra gondoltunk, hogy nyáron, illetve hétvégenként olyan szórakozóhelyeket látogatnának, amelyeknél a saját gyermekeik is megfordulnak.

A programindító rendezvényen megjelent a támogató Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Hatala József nyugállományú altábornagy, valamint a Nem vagyunk elszigetelve! elnevezésű projektben közösen részt vevő rendőri és önkormányzati szervezetek vezetői: Terdik Tamás dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya, Németh Gyula ezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági rendőrfőkapitány-helyettese, valamint Szabó József, Szigetszentmiklós és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, akik egy közös kézfogással indították útjára a programot.

 

Fenyvesi Beáta
Fotó: Fülöp Máté, rendőrség, Zsaru-archív


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

További kamerákat lopott

A budapesti lakos beismerte, hogy még öt kamerát lopott. Közöttük volt térfigyelő és rendszámfelismerő is.

 

Percek alatt elfogták

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező kalocsai járőrök percek alatt az utcán fogtak el.

 

Megjelölte az édesburgonyát

Egy miskolci áruház zöldségespultjánál könnyített magán egy férfi, aki közel 160 kilogramm zöldséget tett eladhatatlanná.

 

Drága ízlés

Parfümöket és arckrémet vitt el a gyanú szerint egy váci drogériából a képeken látható nő.