Női kiállás meneteléssel

2018. 12. 12., sze - 10:35
Zsaru Magazin

A baranyai megyeszékhely belvárosát 16 alakzatba rendeződött, eltökélt pécsi rendőrnő szelte át november 22-én este.

Menetelésük dinamizmust öltött kiállás volt a nőtársukért és nemes felvonulás egy jó ügyért.

Egy kis híján tragikus támadásból erőt meríteni és a rémisztő alkalmat figyelemfelkeltésre használni – torokszorítóan emelkedett misszióhoz adták arcukat, nevüket, támogatásukat és fellépésüket a pécsi rendőrnők. Egy örömteli összefogás büszke résztvevői és harcos hirdetői lettek, látványosan tettek hitet egy megtámadott sportoló, egyben minden civil nőtársuk mellett.

Megrázta a közvéleményt, hogy október 14-én egy tréningező futónőt ért durva támadás Budapest X. kerületében. A zsaruk órákon belül elfogták a tettest, a történet azonban itt nem ért véget. Az összevert és meghiúsult szexuális bántalmazás áldozata, Makai Viktória, sokszoros magyar bajnok ultrafutó, kétgyermekes családanya kiállt a nyilvánosság elé. A vele történtek örvén gyakorlatilag az egész társadalmat megszólította a konkrét bűncselekményen túlmutató problémával kapcsolatban. Bátor kiállása elérte célját: sokan kapták fel fejüket a vérömlenyes, szeme alatt jókora monoklit viselő, de bántalmazását mosolyogva kommentáló, erőt sugárzó megnyilatkozására.

– Unokatestvéremmel beszélgettünk a támadás után, ő először azt javasolta, hogy pihenjek, egy kicsit sajnáljam magam, majd vegyem fontolóra, hová költözöm a családommal – mondta a futónő a pécsi Fuss bátran! rendezvényen. – Nemet mondtam, a történtekben groteszk módon megláttam a pozitívumot, a kínálkozó lehetőséget a jobbításra. Eldöntöttem: a rejtőzködés, az áldozat szerepének megélése helyett inkább a kiállást választom, és a figyelmet ráirányítom a problémára. Elképesztően jólesik, amit a pécsiektől, a pécsi rendőröktől visszakaptam kezdeményezésemre, csak megköszönni tudom a kiállásukat.

– Már ez a cselekedet igen becsülendő hozzáállás Viktória részéről – folytatta a nőket érő erőszak elleni küzdelem egyik élharcosa, Vitális Ágnes alezredes, a Pécsi Rendőrkapitányság megelőzési és értékelő alosztályának vezetője. – Tapasztalataink szerint a bántalmazott nők csekély hányada fordul egyáltalán jogi segítségért is, a nyilvánosság elé lépés pedig jóformán példa nélküli. Ez nehezíti a hatóságok munkáját az ügyek feltárásában, ezáltal törvényes felszámolásukban, a bűnelkövetők elszámoltatásában és így a társadalmi attitűd formálásában. Téves szégyenérzet, az áldozatok önhibáztatása, a bántalmazóik által deformált, megtört önképük az oka, hogy a nők kapcsolaton belüli vagy közterületi, sérelmükre elkövetett bűntettek után sem fordulnak jogorvoslatért a hatóságokhoz. Pécsett egy tragikus esemény hívta életre a nők elleni erőszakkal szemben folytatott bűnmegelőzés különböző formáit. 2012-ben Bándy Kata rendőrségi pszichológusnő lelte halálát egy bántalmazás következtében. Rendkívül fontosnak tekintjük, hogy minden eszközzel felvegyük a harcot az efféle bűncselekményekkel szemben, ilyen a Női NEM – Válasz az erőszakra elnevezésű programunk. Nem csupán szavakkal szólítjuk meg az érdeklődőket, igyekszünk konkrét öngondoskodást is átadni. Obendorf Roland főtörzszászlós, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság taktikai közelharc instruktora képviseli az önvédelmi pillért a Női NEM rendezvényein, ő civilben is tart női önvédelmi tréningeket. Voltaképp az évek óta folyó kampánysorozat aktuális állomásának tekinthetjük a szimpátiafutást és kolléganőim aktív, látványos kiállását.

A Fuss bátran! ötlete Papp F. Ferenc és Helyes Árpád, a FutaPécs Sportegyesület vezetőinek fejéből pattant ki, akik elmondták:

– Ezzel azt az egyszerű üzenetet szeretnénk megfogalmazni, hogy nem szabad félni. Nem a futás kiiktatása a megoldás, hanem a felkészültség. Rettegni nem kell, viszont számolni kell adódó helyzetekkel, amikre lehet jó reakciókat adni, vagy még jobb esetben eleve kiküszöbölni őket.

Vajda Eszter törzszászlós, a Pécsi Rendőrkapitányság vizsgálója mint édesanya, mint sportoló és mint rendőr is megszólítva érezte magát, hogy különleges egységet verbuváljon az eseményre. Tőke-Berkes Ivett törzszászlóssal és Resz Ibolya századossal előbb a vizsgálati osztályon láttak szervezésnek, majd az egész kapitányságra kiterjesztették a toborzást. Főkapitányi engedéllyel 16, gyakorló egyenruhába öltözött rendőrnő jelent meg a rajtnál a 48-as téren. Vitális Ágnes alezredes és Márk Judit törzsőrmester, segédelőadó rövid bűnmegelőzési üzenettel és tematikus szóróanyagok kiosztásával képviselte a rendőrséget, 14 kolléganőjük pedig részt is vett a táv leküzdésén. A csípős hidegben a bakancsba, téli egyenruhába öltözött rendőrnők a futás helyett a gyaloglás mellett döntöttek, szakaszalakzatban, megkapó látványt nyújtva, hármas sorokban vonulva végig a Széchenyi térig. Jó ötletnek bizonyult a kezdeményezés, a Fuss bátran! megmozdulásra irányította a pécsiek figyelmét. Az 5 kilométeres futás, illetve 1 kilométeres gyaloglás után a célban a szervezők forró tea mellett megelőzési rendezvénnyé bővítették a sporteseményt.

– Futótársakat közvetítünk, közösségi futásokat szervezünk a hét több napján, mivel eleve biztonságot jelent, ha valaki nem egyedül vág neki az edzésnek – mondta a Mecsek Maraton Team vezetője, Nedjalkov Balázs. – Alapvető tanácsunk, hogy mindig közöljük, merre megyünk futni. Vikin is így tudott időben megérkező férje segíteni, akinek gyanússá vált felesége elmaradása. De egy rosszullét, sérülés esetén is jól jön, ha valaki tudja, merre keressen bennünket. A fő profilunk a futás marad, de tagjaink és az érdeklődők számára díjmentes önvédelmi oktatássorozatot szervezünk.

Rózsavölgyi Péter, a Pécsi Városvédő Szervezet részéről egy 80 kilós ír farkassal érkezett a rendezvényre. Bár ránézésre a tekintélyt parancsoló kutya is hathatós védelemnek tűnt, gazdája egy jóval kisebb helyigényű oltalmi rendszert mutatott be:

– Egy ingyenes applikációt fejlesztettünk, ami utcai támadás esetén rendkívül gyors vészjelzés küldését teszi lehetővé. Adódhat olyan helyzet, amikor a telefonba a vészhívást sincs idő beütni, ekkor jöhet jól az a megoldás, amely előzetes beállítás alapján a headset kihúzása esetén jelet küld a hozzátartozóknak és a rendőrségnek.

A 16 pécsi rendőrnő valószínűleg nem fog minden este felbukkanni a város utcáin, ettől függetlenül kiállásuk erős eszköz az erőszakmentesség mellett. Vitális alezredes és Márk törzsőrmester többéves munkája, valamint a 14 gyalogló zsaru: Resz Ibolya százados, a 2. vizsgálati alosztály vezetője; Nyírőné Nagy Viktória őrnagy, csoportvezető; Kecskeméti Adrienn őrnagy, fővizsgáló; Vajda Eszter törzszászlós, Fodor Eszter zászlós, Nevedel Henrietta hadnagy, Tőke-Berkes Ivett törzszászlós, Moharos Klarissza hadnagy, Dávid Zita Nóra főhadnagy, vizsgálók, Fodor Gyöngyi zászlós, nyomozó; Molnár Katalin őrnagy, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó; Jéhn Mária Hanga törzsőrmester, járőrvezető; Mindenszky Nikoletta őrnagy, kiemelt főelőadó; valamint Csepreginé Csákó Rita törzszászlós, csoportparancsnok túlzás nélkül történelmi masírozása egyértelmű hitvallás a nők elleni erőszak felszámolásáért folytatott küzdelemben.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: BÉRES MÁRTON


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránst fogtak el Röszkénél

Jogellenesen, hamis személyazonosító igazolvánnyal próbált meg bejutni az országba, a nagy forgalmat kihasználva egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

 

Szlovák-magyar közös járőrszolgálat a Dunán

A Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Vízirendészeti Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Duna közös szakaszán együtt láttak el szolgálatot.