Nyílt nap Körmenden

2019. 01. 23., sze - 11:22
Zsaru Magazin

Ismét nyílt napot tartottak a Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumban január 8-án.

Az eseményen a pályaválasztás előtt álló fia­talok bepillantást nyerhettek a rendőri hivatásra is felkészítő intézmény mindennapjaiba.

Az eseményen részletes felvilágosítást kaphattak az érdeklődők arról, hogy milyen a képzés, mi szükséges ahhoz, hogy oda jelentkezzenek, és egyáltalán: mire számítsanak, ha ezt a pályát választják. Részletes tájékoztatást kaptak az oktatásról, a felvételi eljárás sajátosságairól, a rendőrség feladatairól, a bűnügyi és a rendészeti szakterületen történő munkavégzésről, egyáltalán: a hivatásos életpályáról. A rendészeti szakgimnáziumokban országszerte megtartott nyílt napokkal kívánja a rendőrség felkelteni – a tiszthelyettesi állomány utánpótlásának biztosítása érdekében – a tanulók érdeklődését a hivatásos szolgálat iránt.

– A tavalyi napon mintegy háromszázan vettek részt, de amikor feltettük a kérdést, hogy ki határozta már el, hogy itt folytatja a tanulmányait, viszonylag kevesen jelentkeztek – mondja Hollósi Gábor ezredes, az iskola igazgatója. – Akkoriban még csak tájékozódtak, ám ebben az esztendőben a száz érdeklődő közül szinte mindenki azért jött el a nyílt napra, mert az intézményünkbe akar jelentkezni.

Az érdeklődők megtekinthették a rendőrségen rendszeresített fegyvereket, az iskola fedett szituációs lőterét, az intézkedéstaktikai helyiségeket, valamint a közlekedési és a közrendvédelmi szaktantermeket. Láthatták munkában a szolgálati kutyákat, alaki foglalkozást és egy intézkedéstaktikai bemutatót is. A tanulók külön kérése volt, hogy bemutathassák, mit tanultak csapatszolgálati ismeretekből, tömegkezelési bemutatót tartottak, amelybe a látogatókat is bevonták, volt is nagy meglepetés…

Hollósi Gábortól is bárki kérdezhetett. És kérdeztek is sokan, noha akik elszánták magukat arra, hogy a szakgimnáziumban folytassák tanulmányaikat, már előzetesen is érdeklődtek sok mindenről, például az interneten. Köznapi kérdéseket feltettek a tanulmányokról, a kollégiumi körülményekről, a szabadidős programokról, azt tudakolták, hogy miféle egészségügyi kizáró okok vannak, és bejuthat-e az intézménybe, aki magyar ugyan, de Erdélyben, Kárpátalján vagy éppen Németországban él.

Az igazgató nem rejtette véka alá, hogy a kiképzés a legnehezebb. Az első hónapot az iskolásoknak a családtól távol kell tölteniük katonás fegyelemben, kemény gyakorlatokkal. Aztán már összekovácsolódik a társaság, barátságok alakulnak ki, oldottabb lesz mindenki. De Hollósi Gábor legjobb tanácsa mégiscsak az: az érdeklődők főként azoktól kérdezzenek, akik az intézményben tanulnak. A mindennapokra vonatkozó leghitelesebb válaszokat tőlük kaphatják. Amúgy az igazgató úgy érzi, a plakátok, szórólapok ideje lassan lejár, a fiatalok az internetről tájékozódnak, és leginkább kortársaik tapasztalatait veszik figyelembe. Ezért különösen nem bánja, ha az iskola tanulói visszamennek korábbi tanintézményeikbe, és ott mesélnek az intézmény mindennapjairól. A toborzásnak ez is egy hatásos, hiteles formája. És, ha valakinek megtetszik ez a világ, jelentkezhet a Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumba.    
 

TRENCSÉNYI ZOLTÁN


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ittasság a gyanú

A Miskolci Rendőrkapitányság befejezte a vizsgálatát azoknak az ügyeknek, amelyeket hat járművezetővel szemben folytatott.