Nyílt nap Szegeden

2019. 12. 11., sze - 15:21
Zsaru Magazin

Csaknem száz érdeklődő érkezett arra a nyílt napra, amelyen a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium oktatói és az ott tanuló diákok mutatták be az érdeklődőknek az intézményt, és azon túl a rendőri munka egyes területeit.

Évente kétszer tartanak nyílt napot a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban. Ezeknek az eseményeknek a legfőbb célja, hogy az érdeklődő fiatalok képet kapjanak a rendőri pályáról és az erre felkészítő intézmény életéről, az oktatás körülményeiről. Egyszer ősz végén, egyszer pedig január végén, február elején, vagyis a felvételi kérelmek beadásának időpontjában szerveznek efféle eseményt.

A november 28-án rendezett nyílt napon a látogatók mindenekelőtt egy előadást hallgattak meg, amelyen a felvételivel kapcsolatos kérdésekre kaptak választ, és a jelentkezéshez szükséges tudnivalókkal ismerkedhettek meg.

Az iskola tanulói és a megye rend­őrei több bemutatóval is készültek, az érdeklődők négy csoportban járták végig a különféle helyszíneket. Láthattak előbb egy alaki bemutatót, majd a határrendészeti szolgálat kutyás bemutatóját nézhették végig. Egy elfogást és az azt követő intézkedést szimuláló helyzetet mutatott be Molnár László zászlós és Berecz Gábor törzsőrmester. Ők például nagyon sok kérdést kaptak, a gyerekek főként az iránt érdeklődtek, hogy mennyi ideig tart a kutyák képzése, saját állat bevonható-e a rendőri, határrendészeti munkába. Emellett elhangzottak azok a kérdések is, amiket minden ilyen esemény idején feltesznek a látogatók: honnan szerzik a szolgálatra alkalmas kutyákat a rendőrök, és mi lesz az állatokkal, ha „nyugdíjba mennek”? Valamint megkérdezték azt is, miképpen tudják megtalálni a négylábúak a robbanószert, merthogy az ebek még robbanószer-kereső tudásukról is számot adtak.

Az érdekességeknek ezzel nem volt vége, hiszen Varró Zoltán zászlós bűnügyi technikai bemutatót tartott, kérésre ujjnyomatot vett a gyerekektől, és elmagyarázta, hogy pontosan milyen munka is az övé. Az érdeklődők ezután azt láthatták, hogyan kell végigmenni egy igen komoly akadálypályán, amelyet billenő palló, kúszófolyosó, mászófal és egyéb akadályok nehezítettek.

Az intézmény lőterén később lehetőség adódott a rendőrség által használt lőfegyverek megtekintésére, a fegyverek kezelésével, használatával kapcsolatban is kérdezhettek a fiatalok, sőt, aki szerette volna, még kézbe is vehette az eszközöket.

Az események sorát egy határrendészeti technikai bemutató zárta, amelyen az okmányok vizsgálatával ismerkedhettek a látogatók, és még egy filmet, pontosabban egy hőkamerás felvételt is megtekinthettek, ami azokat az egyébként láthatatlan menekülteket tette láthatóvá, akik az éjszakai órákban éppen egy közeli határszakaszon próbálnak átjutni a határ vonalában emelt kerítésen.

Hogy a bemutató és az igen részletes tájékoztatás hány fiatalnak hozta meg a kedvét a rendőri pályához, hányan gondolják úgy, hogy jövő év elején ismét ellátogatnak a nyílt napra, végül pedig beadják jelentkezési kérelmüket, azt még nem tudni. Azt viszont többen is jelezték, hogy amit láttak, az nagyon érdekes  és elgondolkodtató volt.

A pályaválasztás előtt álló fiatalok a jelentkezéshez szükséges információkat az iskola honlapján (http://szrszg.hu/) találják meg.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők egy bolgár kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Kamionban bújtak meg a határsértők

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.