Nyíltan a szegedi nyílt napon

2020. 02. 19., sze - 14:36
Zsaru Magazin

A Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban február 7-én tartottak nyílt napot. A közel száz érdeklődő fiatal bepillantást nyerhetett az intézmény életébe. Láthattak csapatszolgálati, alaki, kutyás, önvédelmi és fegyverbemutatót, megismerkedhettek a bűnügyi helyszínelők és a határvadászok munkájával, valamint megnézhették, milyen körülmények között tanulhatnak, ha beadják a jelentkezési lapot.

Szép lassan megtelik a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium legnagyobb terme. Egyre csak jönnek a lányok, fiúk, szemükben kicsi zavar, nagy várakozások. Amikor az egyik érdeklődőt arról kérdezzük, hogy szerinte a rendőrség mi fán terem, rövid gondolkodás után azt mondja: „a rendőrség az a rendőrség”. Nem állítjuk, hogy ez a legszakszerűbb összefoglalása mindannak, amit a rendőri hívatásról tudni kell, annyi azonban biztos: kifejező mondat. Mert hát mit is mondhatna az, aki serdülőként csak annyit lát az egészből, hogy a zsaru hol bűnelkövetőket kerget, hol a közlekedés rendjére vigyáz, hol közigazgatási ügyekben ténykedik. Viszont az is biztos, a nyílt napot követően erről a kérdésről sokkal többet tud majd, mint előtte.

 

SOKSZÍNŰ MUNKA

Előbb Kovács Marcell főhadnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság utánpótlás-tervezési osztályának vezetője egy néhány perces film segítségével mutatja be az intézmény életét, amelyben maga is tanult annak idején. Majd egy másik videóból azt ismerhetik meg a résztvevők, hogy mennyiféle területen dolgozhat valaki rendőrként. Kovács Marcell szól aztán arról is, milyen tanulási, képzési lehetőségek vannak a testületen belül, és nem titkolja azt sem, hogy ma már ez a munka elég sok tanulással jár. Hogy aztán ez valakit elkedvetlenít vagy éppen ellenkezőleg, lehetőséget lát benne, azt persze nem tudhatjuk, de a következő előadók biztos, hogy kedvet csinálnak a rend­őri pályához. Terecskei Viktória törzszászlós a Készenléti Rendőrség (KR) munkájáról szól néhány szót, kiderül a hallgatók számára, hogy a KR-nél dolgozni már önmagában sokszínű lehetőség. Amikor aztán Szabó Viktor főhadnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa mesél a zsaruk feladatairól, igencsak meglepődnek a teremben lévők. Főleg, mert a hangnem különösen közvetlen, a sztorik is meglepőek. És lehet, hogy a rendőri munka bemutatásának nem szerves része, hogy az érdeklődők megtudják, mit kell tenni, ha valaki azzal keresi fel az ügyeletet, a porszívózsákjából valaki lopja a port, de annyi azért biztosan megragad a hallgatóban, hogy ez a munka számos meglepetéssel szolgál, továbbá lehet néha vicces is, és még a legképtelenebb helyzetben is segíteni kell. Szabó Viktor arról is mesél, hogy a rendőrkapitányságok élete családias, bajtársias, és valamennyi zsaru lehet hős, aki segít az embereknek.

 

AMIRE SZÁMÍTHATNAK

Bár a fiatalok mennének már a bemutatók helyszínére, előbb azért Mezei Józsefné alezredes, az igazgatási és oktatásszervezési osztály módszertani és tanulmányi kiemelt főreferense lép a mikrofonhoz. Tájékoztatja az érdeklődőket az iskola tevékenységéről, elmondja, mik a szakgimnáziumi felvételi követelmények, miként kell felvételizni, mire kell készülniük a jelentkezőknek.

Az elméleti ismeretek után egy pillanatra megállítjuk Szabó Viktort, aki szívesen beszél arról, miért fontos, hogy életszagú legyen a rendőri munka bemutatása.

– Szerintem jó, ha pontosan, ugyanakkor közvetlen stílusban mondjuk el azt, hogy a jelentkezők mire számíthatnak. Érdemes beszélni a munka családias hangulatáról, arról, hogy ez miért hivatás, miért nem csupán egyszerű munka, és mennyivel ad többet ezeken a példákon keresztül. Érdemes viccesen mesélni minderről, mert az jobban megfogja az érdeklődőt, miközben persze szakmailag is hiteles az előadásunk. A minap úgy jelezték a főnökeink az érkezésünket a szegedieknek, hogy mennek a fiúk stand-upolni, és tényleg jobb így, mint szigorúan és túl hivatalosan.

Hogy mire számíthatunk, arról pedig Kozma András alezredes, a közlekedésrendészeti tantárgy tanára mondott néhány szót.

– Tartottunk már ősszel is egy bemutatót, amikor közel ennyien voltak, de a mai már nagyon közel van ahhoz, hogy beadják a felvételi jelentkezéseket, ezért a korábbinál is nagyobb az érdeklődés. Többféle bemutatóval készültünk, a hozzánk látogató fiatalok megnézhetik, milyen körülmények között tanulhatnak, élhetnek itt. A bemutatók során láthatják, milyen szintre lehet eljutni, ha valaki itt tanul. A visszajelzések alapján a képzésünk színvonalas, ezt büszkén mondhatom. Akik nálunk tanulnak, hamar bevethetők a szolgálatba, és megállják a helyüket. Iskolánk nagy hangsúlyt fektet a tanulók szellemi és fizikai fejlesztésére, a rendőrtől elvárt kompetenciák kialakítására. A környező megyékből nagy az érdeklődés intézményünk iránt.

 

BEMUTATÓK SOKASÁGA

Elsőként a csapatszolgálati bemutatót látjuk. Vannak zajos rendetlenkedők, és vannak azok a tanulók, akik teljes felszerelésben igyekeznek megfékezni őket. Láthatunk alaki bemutatókat is, amik nem csupán látványosak, de fejlesztik a csapatszellemet és az egyéni figyelmet is.

Kicsit odébb a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságról érkezett kutyakiképzők bemutatója zajlik. Az ebek nemcsak fegyelmezettségükről adnak számot, de azt is megmutatják, milyen üzembiztosan találják meg a robbanóanyagot vagy a kábítószert. A tornateremben Vörös Zoltán vezetésével önvédelmi gyakorlatokat látunk, valamint a kényszerítő eszközök használatának fogásait. Egy teremben Simon Róbert őrnagy a határrendészetről mesél, közelről megnézhetjük a határon használt technikai eszközöket, köztük hőkamerákat és éjjellátókat. Simon Róbert tudása ezen a környéken különösen sokat ér. Egy másik teremben a bűnügyi technikusok mesélnek a munkájukról és az eszközeikről, de a legnépszerűbb helyszín mégiscsak a fegyverzettechnikai bemutatóé, ahol nemcsak nézegetni lehet a fegyvereket, hanem kézbe is lehet venni azokat, és a fiatalok számára azért ez nem mindennapi lehetőség.

Rövidesen tehát felvételi, és egy újabb évfolyamnak kezdődik a képzés a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban. Ahogy hivatalosan fogalmaznak: várják mindazokat, akik a szakma iránt elhivatottságot éreznek, és azokat is, akik úgy érzik, egy napon szeretnének a rendőrség kötelékébe tartozni.

Azokat, akik tudni szeretnék, hogy a rendőrség miért rendőrség.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt vizsgálat: szemeteltek

A Bácsalmási Rendőrőrs nyomozói vádemelést javasolnak azzal a két férfivel szemben, akik háztartási hulladékot borítottak az árokpartra.

 

Járvány idején sem ússzák meg

Az V. és a XIII. kerületi rendőrök a héten több betöréses lopás gyanúsítottját fogták el. A rendőrség a veszélyhelyzet mellett továbbra is ugyanolyan figyelmet fordít a közterületek nyugalmára és a bűncselekmények felderítésére, megelőzésére.

 

Letartóztatásban várja a vádemelést

A szekszárdi rendőrök alig két hét alatt befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 21 éves helyi férfival szemben folytattak gépkocsifeltörés-sorozat miatt.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Ásotthalomnál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.