Nyolcrendbeli a nyolcadikban

2019. 08. 22., cs - 10:35
Zsaru Magazin

Már munkába menet egy igencsak keresett tolvajt fogtak el a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói.

Intézkedni sosincs túl korán, elszámoltatni meg sohasem késő: a buszmegállóban felismert férfit nyolc bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg.

Reggel hatkor kattant a bilincs, a nap hátralévő részében a zsaruk az elmúlt két év vagyon elleni bűncselekményeiből rendszereztek nem elhanyagolható sorozatot az 53 éves férfihez kapcsolva. A bejelentések böngészéséből kiderült: V. János híján volt az erkölcsi normáknak, de nem úgy az aktivitásnak, és a változatos meseszövésnek, ha mesterkedéséhez alanyt észlelt környezetében. Lopás, csalás és kifosztás módszerével károsította meg a kiszemelt áldozatokat. Elsősorban mobiltelefonok magához vételében mutatott csillapíthatatlan hajlamot, de gátlástalanul lecsapott csokoládéra és alsónadrágra, pénzre, számítógépre, aranyláncra, gyógyszerre és bármilyen értékesíthető tételre.

– A férfit a 9-es autóbusz megállójában vettük észre július 26-án, fizimiskája ismerősnek tűnt az elmúlt napok körözéseiből – mondták Janzsó Dávid hadnagy és Pázmándi András törzs­őrmester, nyomozók. – Amint megbizonyosodtunk róla, hogy a körözött személyt látjuk, inkognitónkat megőrizve kollégákat hívtunk a helyszínre. Kiérkezésükig szemmel tartottuk a férfit, majd a járőrök előállították a rendőrkapitányságra. A férfi adatainak felvétele után az adatbázisokban kerestük a hozzá kapcsolódó ügyeket, így bukkantunk újabb és újabb bűncselekményekre.

– V. János ellen a legfrissebb elfogatóparancsot egy július 9-i kifosztás gyanúja miatt adták ki, ez az eset kiváltképp jól példázza, miféle eszközöket volt képes bevetni céljai eléréséhez – ismertette az alapügyet Méhes Tímea őrmester, előadó, aki ügygazdaként a férfiban egyértelműen felismerte a körözött embert. – Aznap 11 óra körül egy zuglói, Amerikai úti panzióból távozóban csatlakozott a szintén ott vendégeskedő, onnan kijelentkező férfihoz. Miután megtudta, hogy a gyengénlátó a Keleti pályaudvarhoz tart, azt állította, hogy neki is arra kell mennie, és felajánlotta neki kíséretét. Együtt szálltak buszra, majd útközben V. János imponáló, de, mint később kiderült, valótlan állításokkal próbált a sértett bizalmába férkőzni. Kijelentéseivel azt a látszatot keltette, hogy ő maga egy tehetős, családja folytán a szállodaiparban érdekelt ember. A Keletihez megérkezve a másik férfi a Hatvan felé tartó vonatpótló buszhoz igyekezett volna, azonban V. János visszatartotta, mondván: tudomása szerint már rendesen járnak a vonatok. Tovább színlelve a segítőkészséget, azt mondta, hogy utánaérdeklődik, ehhez pedig elkérte a sértettől a mobiltelefonját. Arra hivatkozott, hogy a sajátja lemerült. Ekkor a sértett bőröndjét már ő tartotta a kezében, azt korábban „gálánsan” átvette tőle. Amint megkaparintotta a készüléket is, egy beszélgetést imitált, majd „további felvilágosításért” eltávozott. A magával vitt bőröndben benne volt egy vakok és gyengénlátók számára fejlesztett olvasóberendezés, egy optikai nagyító, nyolc tábla csokoládé, ing, alsónadrág, zokni, gyógyszerek, lakáskulcsok és egyéb személyes használati tárgyak hozzávetőleg 380 ezer forint értékben. A sértett 86 éves, gyengénlátó, egy másik betegségére szedett gyógyszereinek mellékhatásaként reumatikus fájdalmakkal küzd, nehezen mozog. Erre tekintettel a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személynek minősül. Kameraképek alapján azonosítottuk a pályaudvarnál a sértett jellegzetes, sárga bőröndjével mozgolódó V. Jánost, ez alapján adtunk ki körözést ellene.

Nem az egyetlent, derült ki a józsefvárosiak számára hamarosan. A férfi a VIII. kerületen túl többfelé is letette névjegyét, azaz általában elvette a másét. A zsaruk felvették a kapcsolatot a IX., XI. és XIV. Kerületi Rendőrkapitánysággal, továbbá a Vásárosnaményi Rendőrkapitánysággal is. Majd tisztázva, hogy V. János az általuk is keresett ember, az összes ügyet a VIII. kerületi eljáráshoz egyesítették.

– Összesen nyolc, eddig elkövető nélküli ügyben indítottunk eljárást – részletezi a bűnsorozatot a hadnagy. – A Blaha Lujza téri aluljáróban még 2017. szeptember 20-án magát telefonbolt-tulajdonosnak kiadva csalt ki két mobilt egy férfitól. Az átvett készülékek ellenértékével soha nem jelentkezett. 2018. augusztus 9-én a Hungária körúton, a Stadionok metrómegállónál, egy kebab­árus előtt egy nőnek ajánlotta fel, hogy megveszi az aranyláncát. Az ékszert átvette, ám azért, hogy pontos árat tudjon érte adni, elvitte leméretni. Az ügylet végkimenetele sejthető: se pénz, se nyaklánc. Tavaly szeptember 5-én taxiba ült a Széll Kálmán téren kiszemelt áldozatával, egy fiatalabb férfival, akit munkalehetőséggel kecsegtetett. A VIII. kerületbe utaztak, és V. Jánosnak állítása szerint az elvégzendő munkához, mázoláshoz festék után kellett telefonálnia. Ehhez elkérte a fiatalember készülékét, amivel aztán futásnak eredt, faképnél hagyva a károsultat. 2018 novemberében vidéken csapott le, ekkor szállásadóját lopta meg Tiszaviden, egy mobiltelefont és 105 ezer forintot lopott el tőle. Idén január 17-én kiemelkedő aktivitást mutatott, két különböző kerületben lépett akcióba. Reggel a Népligetnél, egy lottózóban kölcsönkért egy tabletet, majd kihasználva az üzlethelyiségben megjelenő játékosok jövését-menését, eltűnt a hordozható számítógéppel. Este már a VI. kerületben vendéglátója két mobiltelefonjával távozott. Ugyancsak ez év július 3-án egy XI. kerületi gyorsétterem biztonsági őrével kezdett beszélgetésbe. Az alkalmazottnak sokba került a diskurzus, figyelmét elterelve V. János kiemelte a zsebéből telefonját.

– A férfi kihallgatásán azt vallotta, hogy néhány hete egy gíroszosnál dolgozik, ezt azonban semmivel nem tudta alátámasztani – vette át a szót a törzsőrmester. – A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, a németországi Hamburgban bejelentett V. János megélhetését gyanúnk szerint a bűncselekményekből finanszírozta, múltja nem csupán az elmúlt két év ügyeiben érhető tetten.

Az aktuális, egyesített ügyhalmazban kifosztás bűntettének, kétrendbeli csalás bűntettének és ötrendbeli lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk ellene eljárást. Letartóztatását a bíróság július 28-án rendelte el.

           

SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: BÉRES MÁRTON, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lopott, a rendőrség büntetőeljárást indított ellene

Szállásadója széfét feszítette fel egy férfi Gyulán. Több mint egymillió forintot és egy aranygyűrűt vett ki belőle. A nyomozók megtalálták az ékszert, illetve a pénz egy részét és visszaadták a tulajdonosnak.