Nyomot hagytak

2020. 03. 11., sze - 16:08
Zsaru Magazin

A zsaruk mindent széjjelhagytak Vácott, a belvárosban február 17-én.

Ráadásul azok, akik megtalálták az apró csomagokat, mosolyogtak ezen. És mit csinált velük a legnagyobb egyetértésben vagy félszáz gyerek, három jó kedélyű nyugdíjas és egy lelkész? Miután közösen szétszórtak mindent, felszabadultan leültek kávézni, teázni…

Csomagok lepték el Vác belvárosának utcabútorait, bokrait, de jutott belőlük a dísz­burkolatra is. Szó sem volt persze szemetelésről: a zsaruk és segítőik nagyon is tudatosan cselekedtek, tulajdonképpen „hintették a szeretet magvait”. Apró gesztusokkal hívta fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya valami olyasmire, amit a lelkünk mélyén mindannyian tudunk: legyél jó, és fordulj szeretettel embertársaidhoz!

– A hagyományos prevenciós módszerek mellett rendkívül fontos, hogy rendhagyó, szokatlan, akár meghökkentő módon adjunk át információkat, új hangot megütve szólítsuk meg a célcsoportokat – vág rendet az összevisszaságban Szoboszlainé Schiller Zsuzsanna alezredes, osztályvezető. – Az ilyen jellegű munka elválaszthatatlan része és fő eszköze az esztétika, az ötletesség és a humor. Nézőpontunk szerint ennek igenis helye van a rendőrség és a lakosság párbeszédében. Egy hármas tagolású figyelemfelkeltő rendezvénnyel érkeztünk a városba. Csomagokat helyeztünk ki, kortárs segítőink villámjelenetekben ábrázoltak élethelyzeteket, majd egy interaktív beszélgetést szerveztünk a Március 15. térre felállított Mobil Bűnmegelőzési Centrumunkba. Vác volt az első állomás. Előzetes terveink alapján idén minden hónapban kiválasztunk egy Pest megyei helyszínt, ahol különleges, újszerű eszközökkel juttatjuk el üzeneteinket a bűnmegelőzés valamelyik területéhez szorosan kapcsolódó témáról. Február 17-e a Cselekedj jót! elnevezésű világnap, amely az előre nem tervezett kedvességeket ösztönzi. Bűnmegelőzési üzenete, hogy egy apró, váratlan kedvesség rámutat az egymásra való odafigyelés, a jó cselekedetek fontosságára, a másik, akár ismeretlen ember felé való nyitottságra, az elfogadásra az egyre inkább elszemélytelenedő világban. Ezek az értékek a bűnmegelőzés alapkövei, hiszen átfogó emberi viszonyok kialakításával megelőzhetők vagy sikeresebben elkerülhetők a konfliktusok. A visszacsatolások növelhetik az önbecsülést, az empátiát, a segítőkészség kialakulását. Annak a belülről táplálkozó érzetnek a megerősödését, hogy magunk is támogatást nyújthatunk bajban lévő vagy problémával küzdő társunknak, és egy segítő kéz akár életet menthet. Számunkra, bűnmegelőzéssel foglalkozó rendőrök számára a fiatalok és az idősek a kiemelt kockázatú áldozati csoportba tartoznak. Esetükben az odafigyelés, az időben érkező segítség rendkívül fontos. Mai akciónkban ezt a két korcsoportot szándékoztunk megszólítani, a fiataloknak a biztonságos internetezésről, míg a nyugdíjasoknak az unokázós bűncselekményekről beszéltünk a flashmobhoz kapcsolódó interaktív fórumunkon.

Az elszórt, illetve tudatosan elhelyezett ajándékcsomagokban a zsaruk egy képeslap és egy bűnmegelőzési szóróajándék mellett egy Cselekedj jót! kártyát is elhelyeztek, melyeken tippeket adtak a megtalálóknak. Olyan, nagyon kis energiabefektetéssel kivitelezhető jótéteményeket ajánlottak a megtalálóknak, mint például: „Legyél türelmes a forgalomban a többi közlekedővel!”, „Hívj meg egy kávéra vagy teára valakit!”, „Segíts osztálytársadnak az iskolában!” A zsaruk segítői, a Váci SZC Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai is efféle jeleneteket adtak elő a város több pontján. A teljesség igénye nélkül illusztrálták a mindennapi jócselekedetek kifogyhatatlan skáláját: esernyőmegosztás ázó-fázó felebaráttal, egy simítás egy szomorú arcra, egy ölelés, egy szál virág szerettünknek, egy csoki a havernak, útmutatás térképen a bizonytalankodónak, csomagcipelés a gyengébbnek, ragtapasz egy sérült ujjra, egy mosoly, egy felvett szemét kukába dobása. A megyei bűnmegelőzési osztály zsarui a Váci Rendőrkapitányság állományával, továbbá Meláth Attila baptista lelkésszel és három aktív, nyugdíjas kortárs segítővel vendégelték meg az arra járókat egy forró italra és egy beszélgetésre a bűnmegelőzési centrumban. Nyomot hagytak maguk után, szándékaik szerint egy figyelmesebb, megértőbb világ igényének lenyomatát.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam