Nyomozó az Exatlon győztese

2020. 06. 17., sze - 15:01
Zsaru Magazin

Busa Gabriella, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi nyomozója január 1-én vágott neki a Dominikai Köztársaságban az Exatlon Hungary sportreality versenysorozatának.

Végül öt hónapig küzdött, és nem is hiába: a női verseny győztese lett.

Szegeden született és Sándorfalván nőtt fel. Szülei testnevelő tanárok voltak, akik ügyesen csöpögtették belé a sport szeretetét. Korán megtanították úszni, több sportággal megismertették, az udvaron még akadálypályát is építettek, amelyen a testvérével ügyeskedett. Mondhatjuk tehát, az Exatlon Hungary 2020-as női győztese már pöttöm gyerekként megismerkedett azzal, milyen is akadálypályán vitézkedni.

 

RENDŐRKÉNT VILÁGBAJNOK

A legmélyebb ismeretséget a kick-boxszal kötötte; kilencéves kora óta űzi. Egyes elemei önvédelemre is alkalmasak lehetnek, főképp emiatt terelték szüleik Gabit és Andreát e küzdősport felé. 1997-ben életre szólóan elkötelezték magukat a kick-box mellett. Jöttek a versenyek, a sikerek, de ezek nem voltak előtte ismeretlenek, hiszen a tanulásban is jeleskedett. Hogy a tudással mit akar kezdeni, az akkoriban még nem volt világos, annyi azonban igen: tanulni fontos és érdemes. Határozott tervei inkább a kick-boxszal voltak, világbajnok akart lenni. Különösen azt követően, hogy már gyerekként világkupaversenyekre utazhatott, győzelmeket is szerzett. Igaz, közel húsz évet kellett várnia a legnagyobb sikerre: 2017-ben a kick-box két szabályrendszerében is világbajnok lett, és 2019-ben is nyert egy aranyat.

A jó tanuló Busa Gabinak nem voltak a pályaválasztást illetően megmásíthatatlan tervei. Állatszeretete okán megfordult a fejében, hogy állatorvos lesz, de azt mondja, ez csak egy kósza gondolat volt. A jelentkezési határidő vége előtt két nappal döntötte el, hogy a Rendőrtiszti Főiskolát választja. Igen, neki is tetszettek a kalandfilmek ravasz és kemény nyomozói, valamint a szülei is ezt a hivatást javasolták. Számukra ugyanis biztonságosnak is ígérkezett a pálya.

– Fogalmam sem volt arról, milyen lesz a Rendőrtiszti Főiskola – mondja. – Arra gondoltam, ha jó, akkor maradok, ha nem jó, akkor keresek más lehetőséget. Maradtam. Sőt. Különösen megtetszett a kriminalisztika meg a büntetőjog, el is határoztam, a főiskola után a jogi egyetemen folytatom a tanulmányaimat. Nem mondom, hogy könnyű volt, mert a jogi egyetemet a munka és a sport mellett kezdtem el, úgyhogy a sportot két és fél évre abba kellett hagynom.

Rendőr lett, ma már Busa Gabriella százados, gazdaságvédelmi nyomozó.

 

VILÁGBAJNOKKÉNT EXATLONISTA

Az Exatlon egy sportreality, amely a TV2-n volt látható január 1-től öt hónapon át hetente ötször. Az egyik csapat, a Bajnokok, egykori és jelenlegi élsportolókból állt. A Kihívók tagjai életében pedig kiemelkedően fontos a sport, akár versenyszerűen is űzik. Speciálisan kiépített pályákon versenyeztek, úszómedencékkel, gátakkal és akadályokkal nehezített terepen, csúszdák, kúszópályák, alagutak és ügyességi feladatok nehezítették a célba érkezést.

Busa Gabriella 2019 novemberében kapott felkérést a TV2-től az Exatlon Hungary műsorba, a szervezők úgy gondolták, helye lehetne a Bajnokok közt. Egy Róna utcai stúdióban zajlott a válogatás. Beszélgetés a szerkesztőkkel, majd a stúdióban épített akadálypályán is meg kellett mutatniuk, milyen ügyesek, gyorsak, lendületesek.

Néhány nap múlva hívták telefonon: megfelelt, várják a nagy kalandra.

– Örültem a lehetőségnek – eleveníti fel –, de azt is tudtam, engedélyeket kell kérnem a parancsnokaimtól részben a játékban való részvételre, részben arra, hogy illetmény nélküli szabadságra mehessek. Ráadásul azt sem tudtam megmondani, hogy mennyi ideig leszek távol, az is megtörténhetett volna, hogy néhány nap vagy hét után kiesem. Végül a szerződés aláírása előtti délután kaptam meg az engedélyt és a jóváhagyást. Négy hónapra kértem a szabadságot. Gondoltam, hamarabb vissza tudok jönni, ha úgy alakul, de az engedélyeket a távolból meghosszabbíttatni nehezebb lenne. Később erre is szükség volt…

Amikor megtudta, hogy kik alkotják majd a csapatát, utánanézett mindenkinek az interneten. Úgy érezte, a sport révén van bennük annyi közös kapocs, ami biztosíték arra, hogy ne legyen nehéz a többhetes, hónapos összezártság. A csapattagok december 11-én találkoztak, és azonnal tudták, jó és barátságos hetek, hónapok állnak előttük. A csapatok és a tv-stáb tagjai december 25-én utaztak a Dominikai Köztársaságba.

 

EXATLONISTÁBÓL GYŐZTES

A küzdelem nagy élmény volt a versenyzők számára, a kamerák csak eleinte okoztak zavart. Az akadálypályák, ahol naponta harcoltak meg a kihívókkal, egy hatalmas golfpályán voltak szétszórva, a versenyzők azonban nem hagyhatták el még a szálláshelyüket sem. A tv-ben látható érzelmek, feszültségek, örömök, bánatok valódiak voltak.

– Nem volt lehetőségünk kikapcsolódásra, szabadidős programokra, nem volt televíziónk, nem vihettünk telefont, de még könyvet sem – említi. – Ezért aztán, hogy ne csak a testünket, de az agyunkat is karbantartsuk, sokat játszottunk, barkochbáztunk, mindenféle szellemi játékokat kipróbáltunk. A fiúk fabrikáltak egy fatáblára malomjátékot, gyűjtöttünk fekete és fehér köveket hozzá, sokat beszélgettünk és nevettünk. Az otthoniakkal egyszer beszélhettünk, amikor egy napi verseny győztesének ez volt a jutalma, és akkor mi nyertünk. Az elzártság teljes volt, csak akkor változtak egy picit a szabályok, amikor kitört a világjárvány. Akkor kaphattunk otthonról néhány mondatos üzeneteket, de csak annyit, hogy mindenki jól van, ne aggódjunk.

A versenyzők reggelire rántottát, omlettet vagy főtt tojást ehettek, napközben, a futamok idején gyümölcsöt kaptak, vacsorára valami húsfélét, amelynek az íze szerinte igencsak távol volt az itthon megszokottól…

Kérdés, egy aktív sportolót mennyire tart karban egy ilyen verseny, és mennyire megterhelő lelkileg a több hónapos bezártság. Busa Gabriella diplomatikusan annyit mond csak, hogy lelkileg picit megterhelő volt távol lenni a családjától, a párjától. Az akadálypályán való küzdelem pedig kétségtelenül igénybe vette a szervezetet, és sérülésveszélyes is volt olykor, de sportolóként azért nem ez jelentette a legnagyobb kihívást életében. A versenyek között aktívan edzett, futott, köveket emelgetett, saját testsúlyos edzéseket végzett, és amikor heti győztesként a vesztesnek járó fabarakk helyett az elegáns villában lakhattak, a medencéjében úszással is tréningeztek a Bajnokok.

Több mint ezer futam után született meg a döntőben a nagy diadal, Busa Gabriella lett az idei női győztes! Párja egy ajándék kiskutyával várta a repülőtéren, ma már Masni, a bűbájos francia buldog is a győzelemre emlékezteti. És persze a 15 milliós nyeremény is, aminek még nincs konkrét helye, de azt mondja, okosan szeretné befektetni, felhasználni. A hazaérkezést követően két hét karantén következett, és mivel az adások kéthétnyi csúszással kerültek képernyőre, az utolsó felvételeket már itthon nézték. Fura volt a tévénézők szemével belelátnia a játékba, főleg az ellenfél Kihívók életébe, viszonyaiba, merthogy a helyszínen erre nem volt lehetőség. Bár ő már tudta az örömhírt, hogy nyert, de a titoktartási kötelezettsége miatt senkinek sem mondhatta meg, hiába faggatták a barátai, kollégái. A döntőt volt csapattársaival együtt nézték, és bár ők tényleg tudták, hogyan végződött a verseny, azért más kívülről is megnézni, újra átélni a diadalt. Busa Gabriella, az Exatlon sztárja, június közepétől ismét kick-box versenyző, aki profi megmérettetésekre készül, századosként pedig folytatja a hivatását. A nagy kaland után visszatér a munkájához, bár a győztes mosoly biztosan ott lesz az arcán még hosszú ideig.  

Interjúnk az Instagramon Busa Gabriellával

 

TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER, TV2


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Négyen próbálkoztak

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Csongrád-Csanád megyében.