Nyugalom Dunakeszin

2018. 07. 18., sze - 14:44
Zsaru Magazin

Olyan, mint egy fővárosi külső kerület, pedig belső agglomeráció. A Dunakanyar kapuja, ugyanakkor közvetlen a kapcsolata a IV. és a XV. kerülettel. Vidék is meg nem is, önálló város több köldökzsinórral Budapesthez kötve.

A különleges hely annak megfelelő rendőri felfogást, feladatellátást kíván – így állnak helyt a dunakeszi zsaruk.

– Illetékességi területünkhöz Fót, Göd és Csomád település tartozik még, hivatalosan mint­egy 90 ezer lakos biztonságáról gondoskodunk – mutatja be a négy településre szabott struktúrát Tóth Csaba ezredes, a Dunakeszi Rendőrkapitányság vezetője. – Figyelembe véve, hogy sokan a budapesti ellátórendszert használják, hivatalosan a fővárosba vannak bejelentve, de életvitelszerűen itt laknak. Így a lakosságszám a valóságban néhány ezerrel nagyobb a statisztikai adatnál. A városban a kapitányság állománya, Gödön és Fóton megfelelő hatékonyságú rendőrőrs, Csomádon pedig körzeti megbízottak a közbiztonság letéteményesei. Budapest közelsége több feladatot is ró ránk: az ingázók jelentős száma közlekedési szempontból generál kihívásokat. Közrendvédelmi jelenlétet kíván a folyamatosan gyarapodó, túlzás nélkül állítható: gazdagodó város. Munkánk elismerése is, hogy Dunakeszi évek óta népszerű a lakásvásárlók, a házépítők és az ide költözők körében. Kedvelt, a köztudatban biztonságosnak, élhetőnek elkönyvelt város, míg a húszezres lélekszámú Göd kimutathatóan is a legbiztonságosabb települések élmezőnyében szerepel jó ideje.

Tóth Csaba ezredes
Tóth Csaba ezredes

A dunakeszieknek a Duna közelsége legtöbbször áldás, turistacsalogató, impozáns látványosság, a folyó azonban néha próbára teszi, ki a legény a gáton. A Szentendrei-szigettel szembeni partszakaszon 2013-ban komoly árhullám vonult le, ekkor a zsaruk is kivették részüket a védelmi, szervezési és forgalomirányítási munkákból. Ugyancsak egyfajta nyüzsgő áramlást jelent a közeli Hungaroringen minden nyáron megrendezett Forma–1-es futam. Más kapitányságok állománya mellett a kesziek is besegítenek évről évre: járműoszlopok vezénylése, konvojok kísérése vár a közlekedésiekre, a több tízezres látogatószám rendészeti és bűnügyi jelenlétet kíván. Apropó: rendészet és bűnügy a hétköznapokban.

– A kapitányság összetéte­lében optimális arányok alakultak ki, ez kellő egyenruhás létszámot garantál – mondja Ádám Balázs őrnagy, közrendvédelmi osztályvezető. – Minden szolgálatban három járőrpár mozog a közterületeken, ez 24 órás, demonstratív rendőri jelenlét. 2012 óta körzeti megbízottak is segítik a jár­őrök, szolgálatirányítók és a bűnügyi állomány munkáját is. Rutinos, jó hely- és lakosságismerettel bíró kollégákat helyeztünk ezekbe a pozíciókba, akik egyszerre erősítik az egyenruhások látható arányát, és hasznos információkat is gyűjtenek a nyomozóinknak. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma ötödik éve csökken. A megismert esetek döntő többségéről elmondható, hogy indulati, egyszeri atrocitás következménye. Ezek leginkább az egyén mentalitásából, rossz együttállásokból alakulnak ki – elég egy közlekedési helyzet vagy egy rossz családi környezet, vitakultúra hiányában ez pofozkodást eredményez. Minderre előzetesen felkészülni nem lehet, teszünk azonban a normaszegők kézre kerítéséért és elszámoltatásáért. A kielégítő gépjármű-ellátottságnak és a tevékeny kollégáknak köszönhetően jó reakcióidővel eredünk a törvénysértők nyomába. Percek alatt ott voltunk például egy boltban, amikor egy önkontrollra képtelen vevő a sörösrekeszek közé borította az eladót – nem volt neki szimpatikus. Munkánkat segíti a kiépült kamerarendszer, és a bizonyítási eljárásban is nagy hasznát vesszük a felvételeknek.

Rácz Ádám és Pap Ferenc főtörzsőrmesterek a Dunap partján
Rácz Ádám és Pap Ferenc főtörzsőrmesterek a Duna partján

– A közterületi jogsértések visszaszorulása mellett a tehetős környezet életre hív más bűncselekménytípusokat is – veszi át a szót Berki Csilla alezredes, a bűnügyi osztály megbízott vezetője. – Rablások helyett csalásokkal, szemtől szembeni, durva esetek helyett mindinkább arctalan, rafináltabb módszerekkel, interneten elkövetett bűntettek felgöngyölítésével kell foglalkoznunk. Kollektívánk fiatal, energikus, az új elkövetési módok elleni harcra motivált és kreatív. Szükség is van mind a rögtönzőkészségükre, mind a dinamikájukra: egyre gyakrabban kerülünk szembe olyan helyzetekkel, amelyeknek még nincs szakirodalma. Hangsúlyt fektetünk a lakosság tájékoztatására, akár az elterjedtebb trükkök elleni önvédelmi mechanizmusok ismétlésével, akár az új módszerek leleplezésével. Mostanában bukkant fel az a módszer, hogy a csaló hamis fotókkal és adatokkal sármos, magas beosztású, általában amerikai katonatisztnek adja ki magát az interneten. Aztán nyakatekert hivatkozással százezres, milliós átutalásokra kéri a vele kapcsolatba kerülő nőket. Minden korosztályt igyekszünk prevenciós programjainkkal megszólítani, amikor lehet. A kicsiknek strandokra szervezünk előadásokat, máskor épp a fiatalokat vonjuk be a nyugdíjasoknak célzott üzeneteink eljuttatásához. Kapcsolatban állunk egy gödi színjátszó csoporttal, amely előadásával a korosabb lakosságot célozza meg, azaz bűn- és baleset-megelőzési partnereink.

Minden örömteli mutató ellenére az ördög nem alszik: mintha fázna a nyárban, fél tucat fűtésberendezést orozott el.

Ádám Balázs őrnagy

– Szinte kész, átadásra váró ikerházakba hatoltak be ismeretlenek, a hat ingatlanból hat kazánt vittek el – tájékoztatnak Roskó Roberta és Tóth Zoltán főtörzsőrmesterek, bűnügyi technikusok. – A helyszínen a kivitelező megbízottjának jelenlétében nyomokat rögzítünk, a későbbi tanúkutatással ezek a nyomozás fontos kiindulópontjai lehetnek.

Egy másik rendőrpáros másik szokványosabb feladatot lát el, unásig ismert-ismételt játékszabályokat kérnek számon. Nyár, meleg, hőtágulás – ismert összefüggések, a sebességhatár azonban nem gumiból van. Dunakeszi autós szempontból is érdekes terület, a magazinokban megjelenő vadonatúj gépcsodák egy-egy példánya napokon belül látható valamelyik utcán. Bacsa Attila zászlós és Morva Zoltán főtörzsőrmester két óra alatt nyolc gyorshajtóval szemben intézkedik a Fót felé vezető úton, és a vaskos büntetésekkel szemben inkább a szó jobbító erejében hisznek. Mindig elbeszélgetnek a vezetővel a gyorshajtással előidézett veszélyhelyzetről, és a csekkeket kézhez kapó sofőrök arcát nézve nem is fog vastagon a ceruzájuk.

Barcsa Attila zászlós és Morva Zoltán főtörzsőrmester ellenőriz
Barcsa Attila zászlós és Morva Zoltán főtörzsőrmester ellenőriz

A dunakeszi egyenruhás nem csak rátermett, univerzális is. Lehet hatása az okosan nevelő közlekedési ellenőrzésnek, az utakon kevés a baleset. Kihasználatlanságuk idején járőrfeladatokat kapnak a bal­eseti helyszínelők, a horányi révnél bukkannak fel.

– Szezonban a folyó közelsége természetesen vonzó, a szabályos vízhasználat és az élhető vízparti magatartás megtartásán dolgozunk – magyarázzák Rácz Ádám és Pap Ferenc főtörzsőrmesterek. – A lankás part, a kellemesen langyos hullámok megmártózásra csábítanak, ám a tiltott fürdőzésért szankció jár, ennek első fokozata a figyelmeztetés. Tavaly nyílt szabadstrand, itt is alkalmazunk visszatérő ellenőrzéseket, ha kell, a kulturált egymás mellett élés követelményeinek szerzünk érvényt. Komoly gondok jellemzően nem adódnak, csendháborítás, apróbb viták elsimítása hárul ránk.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset a 81-es főúton

Csókakő térségében teljes szélességében lezárták a 81-es számú főutat a rendőrök.