Nyugis Pilisvörösvár

2019. 07. 10., sze - 10:49
Zsaru Magazin

Pest megyében, a Duna jobb partján, a Pilisi-medencében, a fővárostól nagyobb ugrásra helyezkedik el.

Az eleve szerencsés fekvésű, kedvező természeti adottságokkal bíró kisváros jól példázza: átgondolt szemlélettel jóból még jobbat lehet csinálni.

A 14 ezres település minden korban népszerű volt a kisvárost kedvelők körében. Értékeit összetartó, szorgos lakóközösségek aknázták ki, megteremtve a békés, rendezett együttélés hagyományát. A több nemzetiségnek és vallási felekezetnek otthont adó Vörösvár rendszeretete, közbiztonsága fenntartásához előszeretettel hív partnerül profikat.

– Könnyű dolgom van: az őrs élén elődeim kiválóan bejáratott társadalmi kapcsolatokat hagytak örökül – mondja Pintér Lajos alezredes, a Pilisvörösvári Rendőrőrs parancsnoka. – Példaértékű az együttműködés az önkormányzatokkal, Pilisvörösvár mellett a további nyolc település vezetésével is harmonikus a viszony. Piliscsaba, Pilisborosjenő, Pilisjászfalu, Pilisszentiván, ­Pilisszántó, Tinnye, Solymár és Üröm lakossága és elöljárói felismerték: közös érdekük, hogy értékeik megóvásában elhanyagolhatatlan a rendőri jelenlét. Kölcsönös viszony alakult ki: a körzeti megbízottak sajátjuknak tekintik területüket, míg az önkormányzatok munkatársaikként kezelik az egyenruhásokat. A polgármesterek nem csupán elfogadták tavalyi beszámolónkat, de a gyakorlatban is nyomatékot adtak bizalmuknak. Több, köztük a helyi domborzati viszonyok leküzdésére is alkalmas, terepjáró képességű szolgálati gépkocsi megvásárlásával, kamerarendszerek telepítésével és további közterületi járőrözés finanszírozásával segítik elő működésünket. Nem véletlenül említem elsőként körzeti megbízott kollégáimat: a harmincfős őrs gerincét a 12 megbízott jelenti. Közvetlenül a Budaörsi Rendőrkapitánysághoz tartozunk, de a 30 kilométernyi távolság, valamint a főváros közvetlen agglomerációjához tartozó kapitányság egészen más profilú feladatellátása egyfajta önállóságot követel tőlünk. A budaörsiek egyfajta előretolt helyőrsége vagyunk. Itt a nagyvárosias, fokozott dinamikájú, részben Budapestre, az áthaladó autópálya-szakaszokra, logisztikai bázisokra is koncentráló szolgálattal szemben nagyobb szerepe van a hagyományosabb, vidékies jellegű rend­őri munkának. Igyekszünk ezt mindkét fél számára gyümölcsözőre fordítani. A területen élők látható, a gondjaik iránt érzékeny, jelenlétükkel is megnyugtató rendőröket kapnak, míg a hatóság és a lakosság közt kapocsnak számító megbízottak fontos bűnügyi információk birtokába juthatnak. Az említettek mellett van bűnügyi alosztályunk, közlekedési ügyekért felelős szabálysértési előadónk, igazgatásrendészeti feladatokat ellátó engedélyügyi előadónk. Jut energiánk az iskolákban folytatott bűn- és baleset-megelőzésre, segítjük a budaörsi bűnügyes állományrész munkáját, de felderítéssel, előzetes értékelő-elemző munkával kivettük már a részünket megyei, sőt országos beavatkozást igénylő bűncselekmények feltárásából is.

– Az ország körözési toplistája 45. helyén szereplő, magát olasz állampolgárnak kiadó, Giovanni álnevet használó férfit is saját jelzéseink alapján azonosítottuk és fogtuk el – beszél konkrétumokról Huber Mónika törzs­zászlós, bűnügyi alosztályvezető, az egyik őrs­parancsnok-helyettes. – A vagyon elleni és az erőszakos bűncselekmények elkövetéséért egyaránt körözött férfi nem csupán nációját, de külsejét is megváltoztatta, és tudomásunk szerint biztosra vette, hogy soha nem kerül hatósági kézre. Nem így lett. Bár bűnügyi alosztályunk csekély létszámú, nem csupán a már bekövetkezett ügyek elkövetői után nyomozunk, igyekszünk elé is menni a bűneseteknek. Az iskolai prevenciós előadások mellett használjuk a közösségi oldalt, a helyi sajtót és a rendezvényeket is. Beszámolunk új elkövetési formákról, és átismételjük korábbi üzeneteinket is. Van kézzelfogható haszna a törekvésünknek. Pilisvörösvár tehetős településnek tekinthető, óhatatlan volt, hogy előbb-utóbb itt is felbukkannak trükkös módszerrel operáló, unokázós csalók. Egy korábbi idősoktatáson részt vett asszony az átadott ismereteknek köszönhetően nem csupán nem dőlt be a pénzére pályázó telefonálónak, de továbbított jelzése alapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai le is fülelték a csalókat.

– Adottságunk a kiterjedt erdős rész – mutatja be munkájuk másik profilját Forgács Péter százados, rendészeti alosztályvezető, parancsnokhelyettes. – A Pilisi Parkerdő Zrt.-hez tartozó erdők egyrészről szemgyönyörködtető és turistavonzó helyek, másrészről fokozott hatósági figyelmet igényelnek. Rendszeresen ellenőrzést tartunk a falopások megakadályozása érdekében, ezt a munkát időnként a Készenléti Rendőrség helikopteres egységeivel összehangoltan végezzük. További feladatunkat az erdők kirándulóinak szerencsére csekély része adja, akik többet gondolnak tájékozódási képességükről, mint ami a valóságnak megfelel. Időről időre előfordul, hogy a terepet kiválóan ismerő körzeti megbízottak erdészekkel, polgárőrökkel együttműködve kutatják fel és mentik ki az elkeveredett erdőjárókat.

Két további, különleges profilú körzeti megbízott mutatkozik be. Elsőként Finta Balázs főtörzsőrmester, gépjármű-specialista:

– Illetékességi területünkhöz tartozik a Budapestet Esztergommal összekötő 10-es főút, ami komoly autóforgalmat bonyolít le. A nagy számok törvénye alapján gyakran akad alaposabb átvizsgálásra érdemes közlekedő. Vannak, akik kézen-közön szerzett, külföldi próbarendszámmal, tehát autójukhoz valójában nem is köthető azonosítóval próbálják megspórolni az átíratási költséget, a parkolási díjat, gyorshajtási bírságot. Évek óta tanulmányozom az egyedi azonosító jelekkel kapcsolatos visszaéléseket, és a szakirodalomból tájékozódom a gyártók jelöléseiről, így jó eséllyel észreveszem, ha hamisítvány kerül elém. Egy ideje már nemcsak magamat képzem, de amikor lehetőségem van rá, kollégáimnak is tartok előadást a hamisításokról megyei fórumokon. De voltam már a téma vendég előadója a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is.

A körzeti megbízottak között a négylábúakkal szolgálatot ellátó zsaruknak is nagy keletje van. Balogh Ferenc törzszászlós Mopival, Szabó Imre zászlós Uazzal és Tassal szolgálja a lakosság nyugalmát, míg a rangidős Ladó György főtörzszászlós Ziával erősíti a rendőrőrs kutyás kontingensét:

– Momentán még Ziával, de már gondoskodom utánpótlásáról: unokája, Lotti fogja átvenni tőle a stafétát. Zia belga juhászkutya, jelenleg még igen aktív, a szolgálati kutyák országos bajnokságán rendre első, második helyen végez a fordulókban. Kiváló őrző-védő, sikerült már segítségével és egy másik kutyás kollégával együtt négyünknek rendet teremtenünk igencsak szikrázó helyzetben, amikor hetven felbőszült ember feszült egymásnak.

Egy átlagos pilisvörösvári nap azonban békésen telik. Szépen kamatozik az előzetesen befektetett munka: sem levegőben lógó tömegverekedés, sem hamisított rendszámmal próbálkozó kihágó, sem zümmögő fűrészű fatolvaj – úgy látszik, túl meleg van mindennemű bűnelkövetéshez. Egy bejelentésre kell reagálnia a közrendvédelmi és közlekedési járőrfeladatokat ellátó párosnak, míg ott vagyunk: anyagi káros baleset történt, szerencsére személyi sérülés nélkül, ám a két érintett nem tudott megegyezni a felelősségről. Bene Ákos törzs­őrmester, járőrvezető és Zsohár Bence őrmester, járőr indulnak a helyszínre, de gyorsan vissza is térnek:

– Nem kellett elmennünk a koccanásig, időközben hívást kaptunk, hogy az érintetteknek sikerült megegyezniük – referálnak.


Szilágyi Attila
Fotó: Fülöp Máté, Zsaru-archív


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Több nőt is inzultált

A csepeli rendőrök elfogták azt a férfit, aki öt nővel szemben is szeméremsértő módon viselkedett.

 

Körözött Peugeot Makón

A rendőrök a szlovén hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le Makó belterületén.