Nyüzsgő peremvidék

2020. 05. 20., sze - 15:11
Zsaru Magazin

Fekvése okán évszázadok óta az összekötő láncszem szerepet tölti be. Leginkább határ menti jellege teszi rendőrszakmai szempontból is nyüzsgővé, sokszínű vidékké Nagykanizsát.

Az ország délnyugati peremvidékén a megyei jogú város Zala megye kiemelt státuszú települése, mely mindig is kereskedelmi és közlekedési csomópontnak számított.

– Rendőrkapitányságunk a legnagyobbak közé sorolható. A speciális adottságokból eredően sokrétű helytállást várnak el állományunktól – kezdte Berke László ezredes, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság vezetője.

Közúti, vasúti, vízi, légi, valamint nem utolsósorban határrendészeti kihívásokkal is meg kell birkózniuk.

– A rendőrkapitányság illetékességi területén található a Mura határfolyó, ahol rendszerint vízre szállnak kollégáink. Letenye a legnagyobb autópálya-határátkelőhely, itt éves viszonylatban megközelítőleg 6 millió határátlépővel számolunk. A légirendészeti feladataink bázisa a Hévíz-Balaton Nemzetközi Repülőtér. Turistaszezonban főként Németországból és Oroszországból érkeznek utasszállító repülőgépek Sármellékre, emellett pedig jelentős áruszállítási forgalmat is lebonyolítanak. A jelenlegi vírushelyzet kollégáimat új kihívás elé állította, most más helyeződött a középpontba. A turistaforgalom szinte megszűnt a szárazföldi és a légi közlekedés terén, azonban a zöldhatár őrizete továbbra is kiemelt figyelmet kap. A vírus terjedésének lassítása érdekében vissza kellett állítani a szlovén határszakaszokon a befelé irányuló forgalom ellenőrzését. Ehhez a nagyobb léptékű feladathoz a Készenléti Rendőrségtől kaptunk megerősítő erőt. Rendőrkapitányságunk területén 76 település található, két város, Letenye és Zalakaros tartozik a vonzáskörzetünkbe. Mindkét városban osztály jogállású rendőrőrsök tevékenykednek, munkatársaink rendészeti és bűnügyi munkát egyaránt végeznek. Az aprófalvas területeket körzeti megbízotti szolgálattal fedjük le. A kisebb községekben sok idős él. A veszélyeztetett korosztály védelmét fokozott közterületi jelenléttel, hatékony bűnmegelőzési munkával igyekszünk biztosítani. Körzeti megbízottaink rendszeresen tartanak bűnmegelőzési előadásokat nyugdíjasoknak, de alkalmazzuk a klasszikus „házhoz megyünk” módszert is. Ilyenkor személyesen keressük fel az idős embereket.

A bűnügyi mutatók az országos tendenciákat követve az elmúlt tíz évben a korábbihoz képest itt is kedvezően alakultak. Az évi 4000 esetszám 1000 körülire csökkent. Kevesebb a sorozatjellegű bűncselekmény, de ettől függetlenül a vagyon elleni ügyek fordulnak elő a leggyakrabban. Rablás évente egyszer-kétszer történik, ezen ügyekben a felderítési mutatójuk 100 százalékos.

– A megelőzést végző munkatársainkra manapság jelentős feladatot ró a kisebb erőszakos cselekmények kezelése, gondolok például a családon belüli erőszakra. A rendőrkapitányság a jelzőrendszer tagjaként igyekszik mindent megtenni, hogy az ilyen jellegű eseményeknek gátat szabjon. A megye vérkeringésében Nagykanizsa mindig is kiemelt szerepet töltött be. Legutóbb ránk esett a választás, hogy tesztüzemként kipróbáljuk, megfelelő-e a baleseti helyszínelés területi racionalizálása – folytatta a rend­őrkapitány.

A teszt jól sikerült, így tavaly óta rajtuk kívül a Lenti Rendőrkapitányság és a Zala Megyei Rend­őr-főkapitányság baleseti helyszínelő alosztály beosztottjai végzik e területek helyszínelési feladatait. Viszont náluk maradt a baleset-megelőzés, illetve a közlekedési ügyekben végzett vádelőkészítési munka.

– Üdvözöltük az átszervezést, mert kiegyensúlyozottabb terhelést és hatékonyabb szakmai munkát biztosít. A nálunk szolgálatot teljesítők létszáma viszonylag nagy. Több épületben vagyunk szétszórva, aminek a területi kiterjedés és az ebből adódó logisztikai hatékonyság a legfőbb oka. Annak ellenére, hogy Nagykanizsán van a bázis, a legnagyobb állomány mégis a letenyei határrendészeti osztálynál szolgál. Az utóbbi évek jelentős technikai fejlesztéseket hoztak. Az elhelyezési körülmények javítása egyfajta hangulatjavító intézkedésként hatott a kollégákra. Igyekszünk a jelenleg kialakult helyzetben is mindent megtenni, hogy a biztonságos munkavégzést garantálni tudjuk. A rendőr-főkapitányság vezetője által rendelkezésünkre bocsátott ózongenerátorok segítségével fertőtlenítjük a beérkező iratokat, a gépkocsikat és a felszereléseket. Ezzel egy időben elrendeltem, hogy minden hivatásos kizárólag egyenruhában lásson el szolgálatot. A kollégák szolgálati ruházatát szintén ezzel az eszközzel fertőtlenítjük. A környezetünk higiéniájára is több gondot fordítunk, napi többszöri takarítással fokozzuk a munkabiztonságot – tette hozzá Berke László ezredes.

– Céltudatos, tapasztalt csapattal dolgozom együtt. Fontosnak tartjuk, hogy a kisebb súlyú bűncselekmények felderítésébe is nagy energiákat fektessünk – vette át a szót Farsang Boglárka alezredes, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

A bűnügyes kollektíva a napokban továbbította az ügyészségnek egy 24 rendbeli kerékpárlopási ügy aktáját. Az elkövető egy 16 éves helyi fiú volt, aki sok bosszúságot okozott a biciklitulajdonosoknak.

A nagykanizsai közlekedési zsaruk felszabadult kapacitásaik révén nagy erőfeszítéseket tesznek a közlekedési morál javítása érdekében. Különböző módszereket ötlöttek ki, hogy visszaszorítsák a szabálysértéseket.

– A többrétű ellenőrzés elsődleges oka a balesetek számának csökkentése volt. A főutak forgalma jelentős, tapasztalataink szerint a gépkocsivezetők sokszor nem veszik figyelembe a sebességhatárokat. Szemérmetlenül, olykor a megengedett legnagyobb sebesség kétszeresét is átlépve hajtanak. A gyalogos-átkelőhelyeken és a közelükben tanúsított magatartás is hagy kivetnivalót maga után. Ebből eredően egy-egy időszakban megszaporodtak a gyalogoselütések – vázolta Miszlai Ákos alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető.

Az állomány előszeretettel alkalmazza a szúrópróbaszerű kontrollt. Civil ruhában, civil autóból, valamint mozgás közben civil autóból és egyenruhában is mérik a sebességet. A szabálytalankodók és egyben a közlekedés résztvevőit veszélyeztető sofőrök kiszűrésére is több módszert dolgoztak ki. A szakirányítók szerint statisztikai látszata van az ellenőrzések visszatartó erejének.

– Tapasztalatunk, hogy sokszor a helyesen és jókor alkalmazott szigor hozza meg a várt hatást. Nem az a célunk, hogy vegzáljuk a lakosokat, de szükségszerű, hogy a kezünkben lévő eszköztárral megóvjuk és vigyázzuk a védtelen, jogkövető polgárok érdekeit – foglalta össze Miszlai alezredes.  

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: BÉRES ATTILA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Marokkói határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

 

Újabb határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

 

Két határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.