Okmányok górcső alatt

2017. 08. 10., cs - 12:38
Zsaru Magazin

Megkönnyíti, felgyorsítja és dokumentálhatóvá teszi az okmányok vizsgálatát a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) okmányszakértői számára az az új berendezés, amely alkalmas a legmagasabb szintű okmányvédelmi minősítésű iratok, például útlevelek biztonsági elemeinek ellenőrzésére.

Májusban érkezett meg az NSZKK Mosonyi utcai épületébe a Foster & Freeman gyártmányú VSC 8000 típusú okmányvizsgáló berendezés, amely elődjét, a még csak fekete-fehér kamerájú VSC 1 típust váltotta.

– Szükséges volt a modernizálás, mivel az okmányok felépítésével és a biztonsági elemek fejlődésével lépést kell tartanunk – mondta Halmai János, a Kriminalisztikai Szakértői Intézet igazgatója. – Az újfajta védelmi elemeket ez az eszköz nagyon hatékonyan képes láthatóvá és vizsgálhatóvá tenni, amit ráadásul professzionálisan és gyorsan dokumentálni is tudunk vele. Az okmányszakértő kollégák hamar megszerették.

– Eddig nem volt ilyen komplex eszközünk, amivel az összes szükséges vizsgálatot el tudjuk végezni. A gép képes nagy területet egyenletesen megvilágítani akár UV-fénnyel – mindhárom, A, B és C tartományban – is. Továbbá meg tudja jeleníteni a közeli infravörös tartományba eső fluoreszcenciát is. Segítségével megkülönböztethetők a szabad szemmel ugyanolyan színűnek látszó, de eltérő kémiai összetételű festékanyagok (például golyóstollból vagy nyomtatóból származó tinta). Így gyakran megspórolható egy vegyész szakértői vizsgálat, ráadásul roncsolásmentesen ad eredményt – sorolta az új berendezés előnyeit Timár Aranka, az írás- és okmányszakértői osztály igazságügyi okmányszakértője. – A készülékkel láthatóvá tehető a szabad szemmel nem látható törölt kitöltés, például az „újrahasznosított” BKK-bérleteken. Egy időben rengeteg étkezési utalványt hamisítottak, amelyek között sok jó minőségű nyomdai utánzattal is találkoztunk. Ahhoz, hogy eldöntsük, honnan származhat a hamis darabok nyomóformája, az utalvány szélén lévő úgynevezett gilos-mintázatot kellett ellenőriznünk ultraviola fényben, erős nagyításban. Ezt régebben csak nehézkesen, mikroszkóp és UV-lámpa segítségével tudtuk megvizsgálni, az új berendezéssel viszont egyáltalán nem jelent gondot a mikro méretű nyomatok vizsgálata. Akár el is menthetjük a kinagyított részletet pár kattintással. A kine­grafikus biztonsági elemek kifényképezése is hosszú ideig tartott korábban. Az új berendezéssel ezeket is könnyen dokumentálhatjuk, képeken és videófelvételen is rögzíthetjük a vizsgálatot.

A szakértőknek leggyakrabban azt kell eldönteniük, hogy eredeti-e az okmány vagy hamisítvány. Illetve, ha eredeti, vannak-e benne utólagos változtatások. Összehasonlító mintaként az európai közösségi (iFADO), valamint a magyar nemzeti (NEKOR) adatbázison keresztül elérhető okmányleírásokat használják.

– Olykor megfordul nálunk néhány különleges darab – folytatta a szakértő. – Egy francia útlevelet például meglepő módon hamisítottak. Az adatoldalt megváltoztatták, a felső réteget leválasztották, mintha meghámozták volna, de a lap hátoldala eredeti. Az európai országok biztonsági okmányai általában jól dokumentáltak, vannak viszont országok, mint például Szíria, ahol az eredeti okmányoknak sem egyenletes a minősége, és az iratok különböző variánsait adják ki, amit több hatóság is kiállíthat. Ez megnehezíti a vizsgálatot. Nem egyszerű a gépjármű-importáláshoz szükséges papírok vizsgálata sem, ahol általában csak az alapokmány védett, a kitöltés nem. Ezért a gépjárművek regisztrációs okmányainak tartalma sokszor csak adminisztratív úton – a kiállító ország közlekedési nyilvántartása alapján – ellenőrizhető. Rendkívül sokoldalú ez az eszköz, a szakértőt nem helyettesíti, de megkönnyíti a munkánkat. Mindig azzal kezdünk minden vizsgálatot, hogy először megnézzük kézben, majd mikroszkóp alatt az adott dokumentumot.

Mivel a berendezés tárgyasztala precíziósan irányítható, néhány kattintással könnyedén be lehet állítani az okmány megfelelő pozícióját a kézi igazgatás helyett. Ez nagyításban végzett vizsgálatoknál elengedhetetlen.

Timár Aranka
Timár Aranka

– Ritkább védelmi elemek is ellenőrizhetők, például a mágneses festékanyagok is, egy, az új berendezéshez csatlakoztatott eszközzel – tette hozzá Timár Aranka. – Ezeket főleg bankjegyeken, útleveleken alkalmazzák: látszólag egyfajta festékből áll a minta, valójában azonban az egyik fele mágneses komponenst is tartalmaz. Az okmányokon található rejtett adatok szintén megjeleníthetőek a berendezéssel. A géphez tartozó program pedig azt is lehetővé teszi, hogy ha nem teljesen egyenes az okmány, vagy a fűzés környéke (például útlevélnél) nem elég éles vagy kellő szögben megvilágított, akkor a kijelölt tartományról több képet készít, és ezeket rakja össze egyetlen fotóvá, amelynek minden része tökéletesen látszik. Emellett két képet, mondjuk egy biztosan eredeti és a vizsgált darabról készült fotót is egymás mellé tudunk helyezni a képernyőn, és össze tudjuk hasonlítani. Sorozatvizsgálatokra nagyon jól használható. Egy bizonyos okmány ellenőrzéséhez használt beállításokat elmenthetjük, így azt legközelebb egyetlen kattintással alkalmazhatjuk egy ugyanolyan dokumentumnál. Ezek a kényelmi funkciók nagyon megkönnyítik a munkánkat.

 

FERENTZI TÜNDE
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Besétáltak a metróalagútba

A budapesti nyomozók bíróság elé állítási javaslattal zárták annak a két fiatal férfinak és 16 éves társuknak az ügyét, akik bementek az alagútba és ezzel megzavarták a metró működését.

 

Lezárt akta: balesetet okozott, majd elhajtott

A győri rendőrök vádemelési javaslattal zárták le a nyomozást egy 45 éves tatabányai férfival szemben, aki közlekedési balesetet okozott, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

 

Rendőrkézen

A rendőrség előterjesztést tesz a büki férfi előzetes letartóztatásának indítványozására.