Ökoakció a Tiszán

2021. 06. 23., sze - 16:06
Zsaru Magazin

114 igazoltatás, három előállítás, öt árvízvédelmi és egy hajózási szabálysértés. Ez az eredménye a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (TVRK) május 24-én tartott nagyszabású akciójának, amelyet a folyó és a Tisza-tó térségéért felelős másik öt szervezettel összefogva vitt véghez.

A Tisza-tavi Sporthorgász, Halászati, Természetvédelmi és Környezetvédelmi Közhasznú Nonprofit Kft. halászati őreivel, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreivel, illetve a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakembereivel együtt több mint ötvenen tartottak ellenőrzést a folyó teljes magyarországi szakaszán és a Tisza-tó térségében. Ez volt a főpróbája annak az akciósorozatnak, amelyet a nyári idényben havi rendszerességgel tart majd a rendőrség.

– A Tisza és a Tisza-tó természeti szépségei egész évben csábítják az élővilág iránt érdeklődőket, sátorozókat, valamint azokat, akik törekednek arra, hogy tisztább, jobban megközelíthető szakaszai legyenek a folyónak. Emellett a vízpart alkalmassá váljon a horgászat mellett akár hosszú sétákra, kerékpár- és vízitúrákra is – nyilatkozta Illés Gergely alezredes, a TVRK rendészeti osztályvezetője. – A környezetvédelmi akcióval célul tűztük magunk elé a folyó és a Tisza-tó térségében a magas természeti értékek fenntartását, a vízminőség és az ökológiai állapot megőrzését, illetve azt, hogy közelebb hozzuk az emberekhez a természetvédelem ügyét is.

Az alezredes elmondta, hogy a pünkösdi akció során három embert előállítottak, miután felmerült a gyanú, hogy egyikük gépkocsit, míg ketten vízi járművet vezettek ittasan. Egy férfi helyszíni bírságot kapott, miután megsértette a hajózási szabályokat. Öten pedig azért kaptak helyszíni bírságot, mert a töltésen engedély nélkül közlekedtek gépkocsival. A természeti értékek megőrzésével ugyanis ez sem összeegyeztethető. Emellett összesen 114 embert igazoltattak a zsaruk.

Az akció során Abádszalókon különös figyelmet fordítottak arra, hogy a horgászok mennyire tartják tisztán a környezetüket. Emellett a kikötőkben és az úszóházak környékén is ellenőrizték a veszélyes hulladékok kezelésének gyakorlatát.

Az ellenőrzés közben felmérték a vízparti környezet szépségét romboló, elsüllyedt vagy erősen korrodált vízi létesítményeket is azzal a céllal, hogy később elbontsák őket.

– Természetvédelmi szabálysértővel vagy olyan emberrel, aki környezetkárosítást követett volna el, nem találkoztunk – mondta az alezredes, aki hozzátette, hogy a havonta megismételt akcióknak az is célja, hogy a helyi közösségekkel, a lakossággal megismertessék a vízi élőhelyek ökológiai értékeit, felhívva ezzel a figyelmüket a környezetvédelem fontosságára.

Az együttműködő szervezetek alapvető törekvése nem a polgárok nyugalmának háborgatása és szankciók kiszabása volt, hanem sokkal inkább a természettudatos magatartás megszilárdítására irányult a vízpartra látogatók körében.


P. G. J.
FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Tálcával vitte volna az ékszert

A hódmezővásárhelyi rendőrök elfogtak egy helybéli férfit, aki több tálca arany ékszert kísérelt meg ellopni egy helyi ékszerüzletből, csaknem 1 millió forint értékben.

 

16 éve jogsi nélkül, most bíróság elé állt

A szekszárdi férfi vezetői engedélyét még 2004-ben vették el jogerősen ittas járművezetés miatt. Azóta is rendszeresen vezetett. A rendőrök sokadjára fogták el, ezúttal őrizetbe vették, és bíróság elé állították.

 

Egy este - 30 gyorshajtó

A kecskeméti járőrök szombaton éjszaka fokozott ellenőrzést tartottak a város közlekedésbiztonsági szempontból veszélyeztetett területein.