Őrség az Őrségben

2018. 12. 06., cs - 08:41
Zsaru Magazin

Hűen őrzik a vidék, a nyugati határszél hagyományait a körmendi zsaruk. Az állomány minden tagja környékbeli, családjuk, szomszédjaik, szeretteik, ismerőseik biztonságát védik nap mint nap.

Errefelé mindig tisztelték a polgárok azokat, akik a nyugalmukat, biztonságukat őrzik.

Nagy a nyüzsgés a Körmendi Rendőrkapitányság épületében november 19-én. A közrendvédelmi állomány egy része, húsz zsaru speciális, csapaterős továbbképzésre indul, pár napig úgy kell szervezni a szolgálatot, hogy ők kiesnek a rendszerből. Kapitányuk, Koncz Gabriella alezredes maga indítja útra a járőröket, akik a hétvégén már újra Körmend környékén vigyázzák majd a rendet.

Tóth János alezredes
Tóth János alezredes

– Az Őrség nevében is benne van, miről volt híres évszázadok óta az ország legnyugatibb része, a Vendvidékkel együtt a szerek, az apró kis közösségek lakóinak, az ország biztonságának őrzése volt a feladata – kezdte történeti visszapillantással a kapitányságvezető. – Később ez a modern határőrség idején sem volt másképp, az itteni családok mindegyikének volt személyes érintettsége ebben a nemes feladatban, ez a tradíció ma is fellelhető, a 130 fős körmendi állományunk többsége helybéli. A rend tisztelete a civil lakosságnál is hagyomány, mondhatni, könnyű a dolga a körmendi rendőrnek, hiszen errefelé rendőrpárti, törvénytisztelő a polgár, az eredményeinknek ez az egyik alappillére.

Vas megye legnagyobb területű rendőrkapitánysága ez, a megye negyedét a körmendi zsaruk vigyázzák. A 12 ezer fős Körmend mellett 62 kistelepülés lakóinak közbiztonságáért felelnek, ebben van olyan falu – vagy­is őrségi nevén szer –, ahol mindössze 25 polgár él.

Kercsmár István alerzedes
Kolozsvári Róbert alezredes

– Az aprófalvas településhálózat lakossága elöregedett, az ingatlanok egy része már lakatlan, ugyanakkor fejlődik a turizmus, egyre több befektető vesz régi házat hétvégi lakként az Őrségben, van mire s kire vigyáznunk – magyarázta Kercsmár István alezredes, közrendvédelmi osztályvezető. – Húsz körzeti megbízottunk felel a 62 település lakóiért, mindegyiknek megvan a saját rendőre, a körzeti megbízott a köldökzsinór az Őrség lakói és az állomány között. Kemény kihívás ez ekkora területen, ennyi településen szolgálni, komoly szervezést és átgondolt parancsnoki munkát igényel. De ezért megbecsülést kapunk a polgároktól, ennél nagyobb elismerés pedig nem kell egy rendőrnek.

Ezt erősíti meg Egyházasrádóc körzeti megbízottja, Kovács Gábor főtörzsőrmester is, akinek különleges hobbija is egy intézkedéshez kötődik. Három éve egy lakossági bejelentésnek kellett utánajárnia. A helyiek megbíztak benne, és őt kérték meg, hogy nézzen utána, jelent-e bármiféle fenyegetettséget a település közelében egy vállalkozás által lerakott száz méhkaptár.

 

Kecsmár István alezredes
Kecsmár István alezredes

– Ellenőriztem a bejelentést, és biztonságosnak találtam, közben viszont teljesen magával ragadott a méhek zsongása, méztermelő csodájának varázsa – mosolygott a főtörzsőrmester. – Azóta magam is méhészkedem, persze nem ilyen nagyban, csak tíz családdal. A munkám, a szolgálatom is ehhez igazítom, igazi kikapcsolódás a rendőri hivatás adta leterheltség ellensúlyozására az a végtelen nyugalom, amit a méhészet biztosít.

A bűnügyi osztály munkáját öt szolgálati kutya is segíti. Nemrég egy eltűnt férfit kellett megkeresniük, aki egy családon belül elkövetett erőszakos bűncselekmény után szégyenében öngyilkossági szándékkal belevetette magát a környékbeli erdőkbe. Szerencsére még idejében rátaláltak az egyik nyomkövető kutya segítségével.

Koncz Gabriella alezredes
Koncz Gabriella alezredes

– A helybeliek törvénytiszteletéről már esett szó, ez a mi statisztikáink szerint is igaz, a legtöbb gondunk az utazó bűnözőkkel van – jelentette ki Tóth János alezredes, bűnügyi osztályvezető. – Besurranók, csalók, trükkös tolvajok olykor rajtunk keresztül mennek haza Nyugat-Európából a Bal­kán felé, s ha már erre járnak, próbálkoznak is. Szemléletet váltottunk, a megelőzésre fordítjuk a hangsúlyt, és folyamatos akciókkal, közterületi jelenléttel szeretnénk elvenni a bűnelkövetők kedvét. Nem hagyunk teret nekik, így sikerült elérni, hogy bűnügyi eredményeink alapján ott vagyunk az ország húsz legjobb kapitánysága közt.

Közlekedésrendészeti szempontból a körmendi zsaruk illetékességi területén áthaladó két főút, a 8-as és a 86-os forgalma okoz gondot. Ráadásul a centralizálás miatt a Vasvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti fel­adatai is a körmendiekre hárultak, nem kis kihívást jelent ez az állománynak. Kolozsvári Róbert alezredes, osztályvezető szerint a 100 kilométeres útszakaszon közlekedő járművek 90 százaléka külföldi, és folyamatosan nő a dél felé irányuló tranzitforgalom a rábafüzesi határátkelőhely felől.

Kovács Gábor főtörzsőrmester
Kovács Gábor főtörzsőrmester

– Ennek ellenére idén jobbak a mutatóink, mint tavaly, kevesebb a baleset, amihez persze szerencse is kell a hatékony baleset-megelőzési munka mellett. Szerencséje viszont csak annak van, aki tesz érte nap mint nap. Teszünk. Kint vagyunk a terepen, az utakon, figyelünk, mérünk, terelünk, figyelmeztetünk és útba igazítunk. Ha pedig kell, szigorúan fellépünk azokkal szemben, akiknek a kirívó közlekedési magatartása intézkedést igényel. Az Őrségben sok a mellékút, azokra is figyelünk, főleg a kerékpárosokra. Ebben a tekintetben sajnos rosszabb a helyzet, de ennek oka nem sima közlekedésrendészeti probléma, inkább a bicikli nem biztonságos használata. Sok turista száguld lefelé a dombokon, nem ismerik a bringáikat, elesnek, kész a baj.

Koncz Gabriella alezredes irodája mindig nyitva, a kapitányságvezető igazi nőként, anyaként gondoskodik kollégáiról. Rendszeresen elbeszélget mindenkivel, tudják, vele mindent meg lehet beszélni. Alapelve, hogy olyan rendőr álljon csatasorba a napi szolgálatra, akit nem terhel semmiféle gond, és csak a munkára összpontosít.

Eligazítás a KMB irodában
Eligazítás a KMB irodában

– Rutinos csapattal dolgozom, 40 év körüli az átlagéletkor, de rengeteg a fiatal zsaru is, így megvan az utánpótlás is, egy körzeti megbízotti helyre azonnal tudunk tenni valakit két-három képzett járőrből. Ez egy igazi kis család, közösség. Természetesen rendőrként vezetem, de női empátiával, odafigyeléssel, gondoskodással, aminek visszacsatolásaként egy remek, összetartó, fegyelmezett, mégis vidám, mosolygós csapat áll mögöttem. Hagyomány, hogy minden évben karácsonykor bejövök, és megajándékozom az ünnepet szolgálatban, családjuktól távol töltő kollégáimat, jelezve, ez is egy család. December 28-án tartunk évzáró ünnepséget, ahol alapszabály, mindenkinek meg kell táncoltatnia a kapitányát, ebből nem engedek. Az Őrséget őrizni egyszerre megtisztelő és a hagyományok tükrében megható feladat. Örülök, hogy a csapatommal átvehettem ezt az évszázados szerepet Körmenden.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset a 81-es főúton

Csókakő térségében teljes szélességében lezárták a 81-es számú főutat a rendőrök.