Őrzik az ország kapuját

2017. 11. 29., sze - 11:07
Zsaru Magazin

Magyarország legnagyobb nemzetközi légikikötője a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1515 hektárnyi területével.

Tavaly 96 141 gép szállt magasba innen vagy landolt itt, és ötmillió autó parkolt a termináljainál.

Idén október végéig már 11,75 millió, 2016-ban pedig 11,3 millió utast számláltak. Valamennyiük biztonságára a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) vigyáz.

– Idén év végére várhatóan 12,6 millió utassal számolhatunk – mondta Török Zoltán dandártábornok, az RRI igazgatója. – Hozzájuk számítandó az a kb. 4 millió ember is, aki kísérőként jön ki a reptérre. Velük együtt mintegy 16–17 millióan fordulnak meg itt évente. Az országba érkező külföldiek itt szerzik első benyomásaikat hazánkról, fontos, hogy biztonságban és jól is érezzék magukat. Amikor jogsértők ellen lépünk fel, akkor is ügyelünk arra, hogy az utasok mind gördülékenyebben vehessék igénybe a reptér szolgáltatásait. Sok embert kell kezelnünk, de ami fontos: gyorsan és konfliktus nélkül. A terrorelhárítás válságkezelési és felszámolási tevékenységeit, valamint a tűzszerészeti feladatokat leszámítva mindent önállóan, saját egységeinkkel látunk el. Őrzött szállás és objektumbiztonsági osztályunk gondoskodik az országból kiutasított, légi úton kitoloncolandó külföldiek őrzéséről és ellátásáról. Míg nem indul el a gépük a célországba, a szálláson maradnak, majd légitolonc alosztályunk munkatársai kísérik őket a világ legkülönbözőbb pontjaira. Van ennek az ellenkezőjére is példa: amikor külföldről utasítanak ki valakit, akinek a gépe nálunk száll le. Őket határrendészeti osztályunk veszi át és ellenőrzi, naponta 6–8 ilyen utas ügyében kell eljárniuk. Postaüzem is van területünkön, itt a külföldre menő, illetve onnan érkező csomagok cserélnek gazdát. Ezeket a NAV munkatársai ellenőrzik, ha valamilyen tiltott dolgot – jellemzően kábítószert – találnak, mi járunk el. Kb. 400 alkalommal intézkedünk évente ilyen ügyben, de ezek az esetek, mivel az üzem egy teljesen elkülönített területen található, a repülőtér közbiztonságára semmilyen hatással nincsenek.

A közrendvédelmi járőrök a reptér teljes területén, a Ferihegyi és a többi környező úton, valamint a légiforgalmi szolgálat Igló utcai objektumánál is látnak el szolgálatot.

– Az itt jellemző jogsértések egyike az engedély nélküli személyszállítás – mondta Strauss Zsolt ezredes, rendészeti főosztályvezető. – Ilyenkor civil autókból szólítják le az érkező utasokat, fuvart és szálláslehetőséget ajánlanak nekik. Rendszeresen végzünk közös ellenőrzéseket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakembereivel. Ők azt vizsgálják, hogy szabályszerű-e a taxisok szolgáltatásnyújtása, mi közlekedésrendészeti szempon­tok alapján vizsgálunk meg egy-egy járművet.

Az utasfelvételi pultig bárki bejuthat, utána az utasok beszállókártyával, a dolgozók belépőkártyákkal kerülhetnek beljebb. A pultot elhagyva civilek végeznek védelmi ellenőrzést.

– Ennek biztosítását és szakmai felügyeletét mi látjuk el – mondta Nagy Sándor alezredes, utasbiztonsági osztályvezető. – Ez alól kivételt képez a védett személyek várója, ott az ellenőrzést is a rendőrség hajtja végre. Kollégáink azt figyelik, hogy az ellenőrök betartják-e az ellenőrzés technológiai szabályait, és szükség esetén, ha például valaki ellenszegül, beavatkoznak.

Az úti okmányokat a határrendészeti osztály munkatársai vizsgálják. Ha kétely merül fel valamely irat valódiságával kapcsolatban, a szakértői alosztály azonnal mozgósítható. Számos ország útlevelének képe a kollégák fejében, tapintása az ujjaikban van.

– Kilépéskor ellenőrizzük a papírok érvényességét, és hogy az utas ellen van-e körözés érvényben – mondta Pozsgai Tamás őrnagy, határrendészeti osztályvezető. – Ha mindent rendben találunk, lehet repülőre szállni. Belépéskor ugyanígy járunk el, kivéve azoknál, akik nem jogosultak uniós tartózkodásra. Az ő esetükben a beutazási feltételek meglé­tét is ellenőrizzük. Ilyenkor vizsgáljuk, hogy rendelkezésre áll-e a megélhetéshez szükséges fedezet, tudja-e igazolni az országba belépni kívánó, hogy hova megy, foglalt-e magának szállást. Ha valakiről kiderül, hogy körözik, feltartóztatjuk, és átadjuk a Bűnügyi Igazgatóság munkatársainak.

– A bűnmegelőzés jegyében szinte mindenütt kamerák figyelnek – vette át a szót Túrós András ezredes, bűnügyi igazgató-helyettes. – A Budapest Airport Zrt. által üzemeltetett, általunk is használt zárt láncú videomegfigyelő rendszeren keresztül CCTV és készenléti alosztályunk gyakorlatilag minden ember útját figyelemmel tudja kísérni attól a pillanattól kezdve, hogy belépett a repülőtérre, egészen addig, míg el nem hagyja a területét. Ha bármi gyanúsat látunk, azonnal közbelépünk, de a kamerák egy-egy nyomozáskor vagy egy-egy elhagyott csomag tulajdonosának felkutatásakor is nagyban hozzájárulnak a történtek rekonstruálásához. Volt, aki lopni próbált, még ha ezúttal nem is olyan helyen, ahova az utazóközönség bejuthat. Az egyik pályafelújító cég által bérelt raktárhelyiséget törte fel valaki. 160 ezer forintnyi szerszámnak veszett nyoma, ezért tartunk most szemlét.

– A bűnmegelőzést szolgálják a vagyonvédelmi ellenőrzések is, amelyeket rendszeresen és szúrópróbaszerűen is végzünk – mondta Szakali Zoltán alezredes, alosztályvezető. – Ilyenkor váratlanul megjelenünk a gépeknél, és felügyeljük a rakodást. Induló és érkező gépeknél ugyan­úgy tartunk ellenőrzést, általában egy egyenruhás és egy civil ruhás kolléga néz végig egy járatot. Van, amikor egy közeli figyelőhelyről tartjuk szemmel a kiválasztott gépet, majd egy alkalmas pillanatban odamegyünk, máskor dolgunk végeztével látszólag elhagyjuk a helyszínt, de aztán újból visszatérünk. Ezúttal mindent rendben találtunk.

Nem sokan próbálkoznak rendbontással, jogsértéssel a reptéren. Mindenki tudja, hogy itt fokozott ellenőrzésre kell számítani. A repülőtéri zsaruk diszkréten, az utasok kényelmét szem előtt tartva, de határozottan teszik a dolgukat.

KUTLÁN EDINA
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam